Gargoyle’s Quest på Game Boy: between Ghosts’n Goblins, Zelda II: Adventure of Link och Final Fantasy

Gargoyles Quest

I början av 90-talet väckte omslaget till ett Game Boy-spel oåterkallelig uppmärksamhet från den unga spelare som jag var då: Gargoyle’s Quest.

Faktum är att vid den tiden, inget internet eller (mycket få) tidningar, och för att ha råd med ett nytt videospel, förlitade vi oss vanligtvis på tillhörande licens, mun till mun eller till och med (och det var jävligt riskabelt) på omslaget till spelet. Detta var (lyckligt för mig!) fallet med denna Gargoyle’s Quest på Nintendo Game Boy.

Ja, förutom ett lock som oåterkalleligt attraherar ögat, på baksidan av lådan, lovar vi ” grafik av stor finess “, eller till och med en” nytt och fascinerande äventyr som Firebrand, stolt väktare av Ghoul Kingdom. Dessutom drar titeln också nytta av ” kvalitetsstämpel » Capcom, lovar (för fansen av Megaman att jag var/är) ett utmärkt spel att upptäcka.

Vid antipoderna av slaget vid teraflops, 4K och 60 fps, NEO-klassiker
erbjuder dig en återgång till videospelens ursprung. Från den stora pixel 2D-titeln till det mindre avlägsna tveksamma 3D-spelet, denna kolumn inbjuder dig att (åter)upptäcka videospelskornen som öppnade världen för de 10e konst…

Gargoyles Quest

Jakten på Gargoylen!

I mitten av 1980-talet fick Capcom mer än en spelare i arkaderna att krypa ihop sig Ghosts’n Goblins (inklusive ett nytt opus Resurrection har varit tillgängligt i några dagar på Nintendo Switch). Det är då den första delen av en saga som fortfarande är mycket populär idag, särskilt demokratiserad några år senare av Ghouls’n Ghosts på Mega Drive eller till och med Super Ghouls’n Ghosts på Super Nintendo.

I den här serien är hjälten uppenbarligen den tappre riddaren Arthur, som inspirerade till en spin-off 1990 på Game Boy, denna gång med en viss Firebrand.

Gargoyles Quest

Det är verkligen sagans outhärdliga lilla gargoyle Ghouls’n Ghosts som har rätt till ett eget Game Boy-spel med Gargoyle’s Quest. Titeln tillåter spelaren att förkroppsliga Firebrand (eller Red Arremer i Japan) i ett spel som på ett skickligt sätt blandar klassiska 2D-plattforms-/actionfaser med RPG-element, utforskningsfaser sett uppifrån.

Gargoyle’s Quest påminner dig konstigt nog om en viss Zelda II: Adventure of Link på NES? Det är normalt, det är en av Capcoms främsta inspirationskällor för utvecklingen av detta spel.

Gargoyles Quest

Bland de stora styrkorna hos Gargoyle’s Questförutom dess ultra catchy universum, noterar vi dess mycket framgångsrika plattform/actionsida, buren av en ganska galen nivådesign, samt möjligheten att uppgradera Firebrand.

I själva verket, precis som en RPG, kommer spelet att tillåta gargoylens förmågor att utvecklas över tiden. I synnerhet kan vi hoppa högre, flyga över längre sträckor eller till och med ha kraftfullare attacker.

En antydan till Zelda IIen zest av Ghosts’n Goblins och av Final Fantasy

Men allt detta måste förtjänas, vilket kräver framsteg i spelet och diskussion med de olika NPC:er som stött på under utforskningsfaserna. Det enda problemet just då, Gargoyle’s Quest är helt på engelska: för att förstå allt var du därför tvungen att antingen be din storebror eller storasyster om information, eller bestämma dig för att fullända din inlärning av Shakespeares språk… Det är dessutom ofta detta andra alternativ som var privilegierat.

Gargoyles Quest

Som i en Zelda II: Adventure of Link, är det viktigt att besöka de olika byarna i spelet för att samla information, vilket gör att du kan gå vidare på de olika nivåerna. Det bör också noteras att under utforskningsfaserna erbjuder spelet slumpmässiga slagsmål, Final Fantasy. Det räcker med att säga att på den tiden gjordes denna blandning av genrer Gargoyle’s Quest en ganska sällsynt titel… Men såsen tar tag direkt, trots en ganska påtaglig svårighet.

Gargoyles Quest

Ja, utan att vara så oöverstiglig som Ghosts’n Goblins, Gargoyles Quest är ett relativt svårt spel, som är utan något reservbatteri (men med lösenord, puh!).

Observera att det bara är på spelets titelskärm som Gargoyle’s Quest samtycker till att tydligt visa sin anknytning till spelet Ghosts’n Goblins.

En lycka för tittarna och esgourdena

Visuellt sett, Gargoyle’s Quest är särskilt slående, med mycket väldefinierade karaktärer, framgångsrika effekter, allt med stöd av en mycket engagerande ljudsektion. Kom ihåg att vi spelar här på en blygsam Game Boy och att den tekniska tour de force som Capcom uppnår är ganska imponerande.

Gargoyles Quest

Vid tidpunkten, och som efter utgivningen av varje ” stor » spel, vi tänkte följande: « Ah men där kommer vi definitivt aldrig att göra bättre ifrån oss på Game Boy! “. En fras som många spelare har upprepat ungefär var sjätte månad, i 30 år nu, alla konsoler tillsammans…

Gargoyles Quest

Samma observation för soundtracket, eftersom musikern Harumi Fujita trots en Game Boy med ett mycket begränsat tekniskt blad här har lyckats bjuda på barockkompositioner som är särskilt behagliga för örat. Och återigen, omöjligt att inte höra släktskapet med Ghosts’n Goblins under den allra första nivån av spelet. Fantastisk konst, utan tvekan.

Gargoyle’s Quest… och efter ?

Särskilt framgångsrik på Game Boy, Gargoyle’s Quest kommer att känna olika fortsättningar, i synnerhet med en viss Makaimura Gaiden: The Demon Darkness 1993, fortfarande på Game Boy, men reserverad för japanska spelare. Detta är en mer eller mindre trogen hamn Gargoyle’s Quest IIsläppt ett år tidigare på NES.

Gargoyles Quest

Detta Gargoyle’s Quest II gick sedan i Game Boy-opusens fotspår och tog upp denna blandning av 2D-action och utforskningsfaser, allt blandat med en rejäl dos RPG. Uppenbarligen gjorde NES-versionen det möjligt att (åter)upptäcka Gargoyle’s Quest i ett helt nytt ljus, buren av ” Kraftfull från Nintendos 8-bitarskonsol.

Demons Crest

Ett tredje opus lanserades också, på Super Nintendo denna gång. Lämna appellationen Gargoyle’s Questoch plats kl Demons Crest. Ett spel som lanserades 1994, som återigen gjorde det möjligt att förkroppsliga Firebrand, på jakt efter sex magiska stenar här.

Gargoyles Quest

Den här titeln var särskilt framgångsrik visuellt och erbjöd många föremål att samla in, vilket kunde leda till olika resultat, inklusive en ” dåligt slut för dem som nöjde sig med att bara besöka de fyra startnivåerna.

Du har säkert gissat rätt: om du inte redan har gjort det, Gargoyle’s Quest är en serie att upptäcka brådskande!

Relaterade Artiklar

Back to top button