Game of Roles på Twitch: tänk om politik bara var ett spel?

Sammanfattning
  • En “demokratisk övning”
  • “Instruera, inte utbilda”
  • Vi spelar där, det är allvar!

Rollspel De två tornen

Den 12 januari 2022 lanserade författaren och streamern FibreTigre på Twitch “Game of Role: The Two Towers”, ett liverollspel på temat presidentvalet 2022. Målet, ” instruera » unga människor om aktuella politiska bekymmer och ge dem inblick i det kommande valet.

Ett rollspel för att förklara politik för de yngsta är därför den vågade satsningen som FibreTigre, författare, skapare och spelmästare av Game Of Roles-showen, som ursprungligen lanserades 2018, har tagit. ”, föreställde den politiska rollspelssessionen detta. år, i samarbete med France Info, sänds live på Twitch-kanalen av kolumnisten och statsvetaren Clément Viktorovitch.

En “demokratisk övning”

Operationen är relativt enkel: fyra spelare sitter runt bordet förkroppsligar fiktiva kandidater till presidentvalet 2022. Under tre timmar kommer huvudpersonerna att behöva debattera sociala frågor, organisera sin presidentkampanj genom att förbereda möten eller söka efter kränkande filer om sina motståndare . Alla kommer också att kunna uppleva “äventyr”, det vill säga att konfronteras med oförutsedda händelser som oundvikligen kommer att påverka valet.

I slutet av spelet vinner den person som har samlat flest röster, symboliserat av små platta kulor, valet och rätten att återvända till finalen som kommer att motsätta sig vinnarna av de tre tidigare showerna.

Rollspel De två tornen

Idén med detta RPG “The Two Towers” grodde i FibreTigres sinne när man arbetade med Le Figarooch underlättade rollspelssessioner i leva. Ett första projekt av samma slag var att se dagens ljus för kommunalvalet och det är härifrån väljarnas mekanik som vi hittar i ”Les Deux Tours”. Den första idén, förklarar FibreTigre, ” det var för valet i Paris […]vi röstar inte likadant när vi bor i kärret eller i 16:ane “.

Spelarna börjar alltså spelet med ett visst antal basväljare, i samband med deras karaktärs förlopp och deras politiska övertygelse. Under programmets gång, beroende på deras insatser, resultatet av debatterna eller deras äventyr och, rollspel kräver, resultatet av ett tärningskast, kommer de att vinna eller förlora röster.

Väljarna själva symboliseras av färgade bollar (en boll representerar faktiskt 500 000 väljare) och indelade i olika grupper som typiska beteenden är knutna till. Pensionärer, till exempel, symboliserade av den gröna marmorn, representerar en väljarkår på jakt efter trygghet, nostalgiska för idén de hade om Frankrike i sin ungdom; rika/välbärande väljare, i blått, vill betala mindre skatt; de osäkra, gula, vill tjäna mer pengar och ha ett jobb; medelklassen, en genomskinlig boll, förväntar sig förändring; handlare och entreprenörer väljare, i rött, vill ha så få avgifter som möjligt men också mindre reglering; studenterna, lila, drömmer om en bättre framtid och såren i rosa, förespråkar “värderingar”…

Rollspel De två tornen

Spelet återger sedan en logik av politisk strategi. ” När man är Marine Lepen så vet man att såren inte kommer att rösta på oss utan att pensionärer t.ex. Så det är vettigt att ta positioner för pensionärer eftersom det inte finns några ömma röster att förlora. “. I den första föreställningen riktar Daz, som spelar den högerextrema kandidaten Stanislas Lagaule-Zitouni, pensionärernas röster i sina tal: normalt skulle det få honom att tappa ömma röster, men eftersom han inte har några riskerar han ingenting att ta dessa positioner.

En annan inneboende mekanik i spelet, allmänhetens omröstning, som tillåts av Live Twitch-enheten. Under debatterna bjuds åskådarna in att rösta på den kandidat/spelare som de anser bäst försvarar deras idéer. ” Det är en övning som är demokratisk ”, insisterar alltså Game Master, genom att 50 % av rösterna kommer från åskådarnas röster.

“Instruera, inte utbilda”

Som FibreTigre påpekar, ” instruera, inte utbilda är credo för showen, som inte är avsedd att tala om för dig vem du ska rösta på. Författarens iakttagelse är det ungdomar tittar inte längre på tv, de är på Twitch eller Tik Tok så det var viktigt för honom att hitta ett sätt att förklara politik för den här publiken, att ge dem nycklarna till att förstå det kommande valet. ” Vi vill bara berätta här, det är ett presidentval i år, det skulle vara trevligt för dig att veta vilka som kan bli president och så hur det fungerar.

För att utföra detta uppdrag äger “Game of Role: Les Deux Tours” rum i France Infos lokaler, och omges av Jules de Kiss, journalist på kanalen. De senare kommer regelbundet att ingripa i programmet, särskilt under debatterna, för att förklara en händelse av de riktiga nyheterna, med flera rapporter från France Info till stöd. ” En liten parentes i denna fiktiva värld som journalisten sa under första sändningen. Denna information gör det möjligt för spelare att vägleda sina argument under debatten. Åskådare kommer också att kunna hitta källan till rapporterna under livesändningen tack vare länkar som tillhandahålls för detta ändamål.

Rollspel De två tornen

För att lägga till en extra dimension och ett lager av verklighet till detta fiktionsverk, ritar varje kandidat slumpmässigt en bakgrund i början av spelet. Dessa personliga berättelser som godtyckligt tillskrivs varje karaktär är inspirerade av de verkliga kandidaterna till presidentvalet 2022. En kandidat kan alltså finna sig själv som borgmästare i Paris, eller till och med en välkänd redaktör på tv-apparater.

För att skilja spelet från verkligheten återspeglar de olika politiska partierna som spelarna förkroppsligar inte deras egna idéer. ” De har ålagts ett parti som är motsatsen till de politiska idéer de förmedlar för att hindra dem från att ge sina politiska åsikter på spel. säger FibreTigre. Frédérique Molas, till exempel, alias le Joueur du Grenier, är känd på sociala nätverk för sin politiska positionering till höger; han förkroppsligar George Sud, kandidat för ett parti vars slogan är “To the left everything.es”.

Denna försiktighetsåtgärd hindrar lyckligtvis inte spelarna från att fastna i spelet: de förkroppsligar perfekt sina kandidater, till den grad att gränserna ibland suddas ut mellan spelet och en verklig politisk debatt.

Vi spelar där, det är allvar!

För några år sedan hade den här typen av program i samarbete med en stor nyhetskanal varit otänkbar. Faktum är att på 1990-talet led rollspel i Frankrike av en “häxjakt”, med vissa medier som beskrev praktiken som “farlig”. ” Idag är rollspel coolt, även om det inte längre är en marknad: ett barn på tolv kan säga att han spelar rollspel och att det är coolt, men rollspel kan inte konkurrera med spel som Elden Ring till exempel », Analyserar FibreTigre.

Rollspel De två tornen

Under de senaste åren har rollspel verkligen kommit tillbaka inte bara till mode, utan mer till framkanten av den audiovisuella scenen, i synnerhet med “Aventures”-videorna på YouTube-kanalen på Bazar du Grenier eller med FibreTigre-programmet just . Det har alltså blivit ett riktigt underhållningsverktyg, som nu kan användas för att förmedla budskap, för att ta upp vissa ämnen, särskilt politiska, eller till och med för att förmedla kunskap. Förutom Game of Roles har FibreTigre till exempel lanserat rollspelet “Mission Lune” i samarbete med National Center for Space Studies, som punkt för punkt återger astronauternas resa till månen, i sällskap med Jean-François Clervoy, ingenjör och astronaut.

För tillfället har tre sändningar av “Game of Roles: The Two Towers” ägt rum. Den sista sänds den 13 april, mellan presidentvalets två omgångar. Men FibreTigre tänker inte stanna där. ” Jag har ett mer personligt projekt av ett lagligt rollspel, […] någon skulle ha begått ett brott och vi skulle se alla steg i ett rättsligt förfarande “.

Relaterade Artiklar

Back to top button