Gaia: ny karta över rymden, allt tack vare NASA

Det kommer att bli en hektisk sommar för den NASA med den nya raketen redo att landa på månen och de första vetenskapliga bilderna som erhållits från rymdteleskopet James Webb. Alla dessa bilder, med bilen också av Gaia, gör det möjligt att få en karta över rymden. Gaia är NASA:s europeiska rymdobservatorium tillägnad att bygga en tredimensionell karta över kosmos.

Tredje utgivningen av data från Gaia-uppdraget skedde i går, den 13 juni. I rymden sedan dess 2013returnerade Gaia sin första datauppsättning i 2016. Den innehöll positioner och ljusstyrka för över en miljard stjärnor. Det andra släppet av data i december 2020 erbjöd en detaljerad karta över över 2 miljarder stjärnor i vår galax.

NASA redo att släppa den första 3D-kartan över rymden tack vare Gaia och andra uppdrag

Den tredje datamängden släpptes i går 13 juni innehåller spektrometridata om miljontals stjärnor och information om exoplaneter i hela kosmos. Fynden kan ge nya mål för observation av James Webb Space Telescope, vilket är ungefär en månad från det att de första bilderna släpptes för allmänheten.

Psyke kommer att vara det första rymdskeppet som använder sol-elektrisk framdrivning för att resa bortom månen, och använder 800 kvadratfot solpaneler för att driva sina Hall-effekt thrusters för den 1,5 miljarder mil långa resan till Psyche-asteroiden i bältets huvuddel av asteroiderna. Thrustrarna använder elektriska fält för att driva fram drivmedlet och generera dragkraft. De är mycket effektiva, men det tar lång tid att öka hastigheten. Rymdfarkosten Psyche kommer inte att nå Psyche-asteroiden förrän 2026. Detta projekt är ett av många som syftar till att förbättra NASA:s närvaro i rymden för att få en ännu mer komplett bild och analys av den senare.

Relaterade Artiklar

Back to top button