G.Skill Trident Z5 DDR5-6000 DDR5 minnestest

G.Skill Trident Z5 DDR5-6000 © Nerces

G.Skill var bland de första tillverkarna att erbjuda DDR5-moduler. Dess utbud är dock relativt begränsat för tillfället: det nöjer sig med avancerade moduler och oavsett om det är RipJaws eller Trident, måste du offra din spargris för att ha kul. Så länge vi måste har vi siktet inställt på Trident Z5s. Varnar ögonen.

För att stödja vårt urval av de bästa DDR4 RAM-modulerna erbjuder vi en serie “minitester” på de moduler som vi har valt. Här är det ingen fråga om att gå in i oändliga detaljer eller att sätta dessa moduler på prov. Å andra sidan tillåter den här lilla sidan 1/ att inventera produktens tekniska egenskaper och 2/ att få en uppfattning om dess prestandanivå.

Sammanfattning

Datablad för G.Skill Trident Z5 DDR5-6000

Minnesformat

Minnestyp
DDR5-6000

Minnesformat
288-stifts DIMM (DDR5)

Minnesfrekvens
6000MHz

Minne

Förmåga
32 GB

Minnesstandard
PC5-57600

Minnesspecifikation
Obuffrad

Tider

CAS-latens
36

RAS till CAS fördröjning
36

RAS förladdningstid
36

RAS aktiv tid
76

Spänning
1,30V

Utrustning

Radiator
Ja

Belysning
RGB-LED

Bland de mest effektiva – åtminstone på papperet – av DDR5-modulerna som finns tillgängliga i Frankrike, tvingade Trident Z5 DDR5-6000 G.Skill att se över driftsspänningarna: vid 1,3 V närmar vi oss alltså det som krävde DDR4, lägre hastigheter självklart.

G.Skill Trident Z5 DDR5-6000 © Nerces

Designradiator för imponerande belysning

Även om de flesta av dess konkurrenter har begränsat antalet referenser, går G.Skill inte med baksidan av skeden för denna första lansering av DDR5. Även om man bara tar hänsyn till Trident Z5 – alltså bortom RipJaws-sortimentet – finns det nästan femton referenser som förekommer i tillverkarens katalog. För det första låter G.Skill dig välja mellan “silver” eller helt svarta kylflänsar.

I båda fallen ändrar det absolut ingenting till tillbehören och i synnerhet till närvaron av en bred RGB-remsa överst på baren. Det är självklart en smaksak, men även om vi inte nödvändigtvis är fans av lysdioder på DDR, är effekten här ganska framgångsrik och, naturligtvis, till stor del konfigurerbar med de flesta mjukvaror på marknaden. Slutligen, notera att G.Skill också särskiljer flera serier av Trident Z5, på prestanda den här gången.

Det är alltså fråga om två olika frekvenser – DDR5-5600 eller DDR5-6000 – med varje gång två timings – CL36 eller CL40 – och de två färgerna. Observera att G.Skill också hade marknadsfört DDR5-6400-moduler, men även om brister påverkar alla DDR5-tillverkare, hänvisas dessa för närvarande inte till av någon fransk återförsäljare.

Läs-/skriv-/kopieringshastigheter och latens

Testuppsättning

 • Moderkort: Asus ROG Maximus Z690 Hero
 • Processor: Intel Core i9-12900K
 • Grafikkort : Asus TUF RTX 3080 Gaming OC
 • System SSD: Sabrent Rocket 4.0 2TB
 • Kyl: Corsair iCUE H170i Elite Capellis 360mm

Som vi har sagt är syftet här inte att “misshandla” våra DDR5-moduler, utan snarare att ge dig ytterligare information om de moduler som vi har valt. Ytterligare information som först passerar genom analysen, via CPU-Z, av de frekvenser och tider som erhålls genom att utnyttja minnets XMP-profil.

G.Skill Trident Z5 DDR5-6000 © Nerces
G.Skill Trident Z5 DDR5-6000 © Nerces

Frekvenser och timings under CPU-Z © Nerces

Höga frekvenser och snäva timings hindrade vår testplattform: XMP I- och XMP II-profilerna gav oss svårt att orsaka på varandra följande krascher på ett ganska obegripligt sätt. Efter flera startar om och andra rensa CMOS, gick XMP II slutligen med på att fungera korrekt och orsakade inte längre några problem. Udda.

AIDA64 G.Skill Trident Z5 DDR5-6000 © Nerces

För att utvärdera prestandan för G.Skill-modulerna använde vi mätverktyget integrerat i AIDA64. Den returnerar fyra värden som involverar läs-, skriv-, kopieringsjobb och en indikation på latens.

Oundvikligen är frekvensen på vår DDR5-6000 en möjlighet att slå rekord och vi måste inse att det är ganska imponerande att se kit så snabbt korsa 93 GB/s i lästestet! I skrift som vid kopiering förblir prestandan på mycket höga nivåer, vilket pulveriserar andra DDR5-kit… och vi ska inte prata om DDR4. Den senare tar dock återigen sin revansch på latenssidan: Trident Z5 är nära 70 ns, men den är fortfarande otillräcklig.

G.Skill Trident Z5 DDR5-6000 © Nerces

G.Skill Trident Z5 DDR5-6000, anser Clubic

G.Skill Trident Z5 DDR5-60009

Utan att vara helt säker på intresset av att uppnå sådana minneshastigheter imponerar G.Skill Trident Z5 DDR5-6000 klart. Resultaten som erhålls på AIDA64 är upp till tillkännagivanden från tillverkaren som förbereder sig för att slå andra rekord under de kommande månaderna. Även om det inte förändras mycket jämfört med Trident Z DDR4, hyllar vi också arbetet med designen av kylflänsen och integreringen av lysdioderna. Pins som är överprissatta, men som går den extra milen för att motivera kostnaden.

Mest

 • Anmärkningsvärda hastigheter
 • Mycket lyckad design
 • Kvalitet kylfläns
 • Frekvenser och tider

De mindre

 • Priset såklart
 • Höga spänningar

492 €

492 €

Relaterade Artiklar

Back to top button