Fringe-recension: X-Files-ättlingen med höga ambitioner

Fringe © Fox

Anses vara andlig ättling till X-Files: On the Borders of Reality i dess början, frans har kunnat frigöra sig från sitt format och diversifiera sitt förhållningssätt till science fiction, över årstiderna, för att skapa sitt eget kompletta och komplexa universum. Dess tillgänglighet på Prime Video är en bra ursäkt för att dyka tillbaka tillsammans med denna fiktiva division av FBI.

Skärmsläckaren[s] S05E05 📺 : Frans

I ett sammanhang där utbudet sett till serier aldrig har varit så rikligt, har Screen Watcher[s] föreslår att vara din guide genom årstiderna. Oavsett om det är en gammal serie som nu är kult, en ny hit eller en mer anonym show, kommer den här kolumnen att hjälpa dig att slösa bort din tid bara i gott sällskap.

Komplettera läsningen av den här artikeln med musiken i serien:


Sammanfattning

Fringe datablad

Information

Kön
Science-Fiction, Thriller, Drama, Mystery

Prestation
JJ Abrams, Alex Kurtzman, Roberto Orci

Redaktör
Bad Robot, Warner Bros. TV, FB2-filmer

Plattform
Prime Video

Antal säsonger
5

Antal avsnitt (totalt)
100

Klassificering
Alla offentliga

Återkomsten av X-Files före sin tid

Att ha växt upp när X filer revolutionerade genren fantasy blandat med science fiction på tv, blev jag oundvikligen fascinerad av att se en serie öppet inspirerad av den, sex år efter slutet av dess berömda äldre.

Sändes mellan 2008 och 2013 på Fox-nätverket (samma som … X-Files), frans väckte definitivt mitt intresse när jag såg att den skapades av JJ Abrams.

Ackompanjerad av Alex Kurtzman och Roberto Orci, hans två medförfattare till Mission: Impossible 3 två år tidigare skapade Abrams definitivt en viss överklagande frans, som han skapade, skrev och producerade. A.k.a hade varit över i två år, populariteten av Lost: The Disappeared var på sin höjd, och Abrams hade just producerat Cloverfield. Tänk om hans moderna version av stjärnvandring fortfarande var i produktion räckte det redan för att följa denna helt nya serie med intresse.

science super crew

Härleder sitt namn från uttrycket ” randvetenskap “, som kan översättas som ” randvetenskap “, vår serie av dagen innehåller en fiktiv division av FBI, skapad av det federala kontoret för att hantera mystiska händelser.

Den nästan en timme långa piloten börjar på Bostons flygplats, när ett plan landar utan överlevande ombord, under förhållanden som fångar FBI:s blick. Vi träffar nästan omedelbart Agent Olivia Dunham, spelad av Anna Torv, som vi nyligen såg i mindhunter.

Fringe casting © Fox

Till en början var hon sambandsagent för FBI, hon är en del av huvudtrion som utgör Fringe-divisionen, tillsammans med Walter och Peter Bishop. Den första spelas av John Noble (Denethor in Sagan om ringen), som porträtterar en vetenskapsman som satt inlåst i 17 år på ett asylboende efter en olycka som kostade en av hans anställda livet.

Hans son Peter, som till en början hjälper till att bryta honom från institutionen han är inlåst i, spelas av Joshua Jackson, känd för att ha gestaltat Pacey i… Dawson ! Hans karaktär är en jack-of-all-trade, integrerad nästan trots sig själv i divisionen.

Fox drar från HBO och lockar stora namn

Huvudtrion är inte den enda delen av skådespelaren som är värd att intressera sig för: galleriet av gäster och återkommande karaktärer är faktiskt lika intressant och bärs av en solid skådespelare.

Divisionschefen Agent Phillip Broyles campas av Lance Reddick, som tidigare setts i slutspelet uns och Tråden. En annan lagagent spelas av Kirk Acevedo, som vi såg spela Miguel Alvarez i uns och Joseph Toye in Band av brödertvå produktioner från samma nätverk.

Med frans, Jag tyckte om att se mindre ikoniska men lika enastående skådespelare från HBO-serien. André Royo till exempel, också sedd i Tråden tidigare, läger här en vanlig karaktär för en säsong; Michael Cerveris, som medverkade i Tremevisas också i hela serien.

Det är också tack vare frans att jag upptäckte Jared Harris, som vi nyligen såg i Tjernobyl.

Lance Reddick/Fringe © Fox

För att slutföra sin rollbesättning, frans har kunnat locka till sig stora namn, som Christopher Lloyd, “Doc” av Tillbaka till framtiden, som gör ett unikt men landmärke framträdande i serien. Leonard Nimoy, legendarisk tolkare av Spock i serien stjärnvandring original, återkommer flera gånger under säsongerna. Diane Kruger (Obehagliga Basterds) är också närvarande i ett avsnitt, som Brad Dourif (Sagan om ringen) eller avlidne Chadwick Boseman (Svart panter).

Bortom verklighetens gränser

Lyckligtvis kommer du inte att bli tillräckligt uttråkad framför frans att ägna din tid åt att känna igen gästerna under avsnitten! Om konstruktionen av den första säsongen inte har något att avundas X filermed avsnitt som behandlar fall efter fall separat, glöms detta mönster snabbt bort och frans tvekar inte att från sin andra säsong rita flera narrativa bågar för att utveckla ett mycket komplext universum.

Direkt från piloten, en konspiration kallad ” mönster » (« projektet i den franska versionen) citeras regelbundet och verkar initialt vara seriens enda fokus. Den använder dock bakgrunden till sin historia och är inte begränsad till science fiction relaterad till de fall som studerades under varje avsnitt. Därigenom, frans diversifierar och tar itu med mer komplexa teman, såsom interdimensionella resor.

Svårt att berätta mer utan att förstöra det utmärkta rysare från slutet av säsong 1… Var dock medveten om att skaparna av serien till stor del har utnyttjat dörrarna som öppnades av de första avsnitten för att skapa ett mycket komplett universum, fullt av nickningar till popkultur från alla epoker. Det är säkert den fenomenala tredje säsongen som driver konceptet maximalt.

Diversifieringen av serien illustrerar dess skapares skicklighet och hindrar inte allvarliga framsteg i de olika röda trådarna, och ger därmed en mer filosofisk dimension till redan komplexa personligheter.

Fringe konstverk © Fox

Abrams blossade upp igen

JJ Abrams kan uppenbarligen inte förneka författarskapet till serien, som tar upp många formler som ligger honom varmt om hjärtat. De kända ” linsljus det blåaktiga skenet på skärmen, används och bärs genom hela serien, liksom de spända ljudeffekterna när karaktärerna befinner sig i klibbiga situationer.

Inget störande om vi inte fokuserar för mycket på dessa estetiska detaljer, dock, speciellt eftersom serien har mycket mer att erbjuda vad gäller substans och form än skaparens specifika signaturer.

Vi ångrar fortfarande 3D-effekter ibland av dålig kvalitet, särskilt i början av serien. Detta är också det enda riktiga felet i utförandet av serien, som har kunnat förnya sig under de fem säsongerna.

Dess utmärkta soundtrack bidrar å andra sidan till seriens uppslukande karaktär. Den är komponerad av Michael Giacchino, redan involverad med Abrams i Förlorat, Chad Seiter och Chris Tilton. Krediterna är å andra sidan serieskaparens verk.

I slutändan, de få negativa punkter frans på inget sätt förstöra dess intresse, som ligger i dess mycket solida rollbesättning, i dess mycket djupa karaktärer och i dess komplexa universum, föremål för en vacker utveckling genom hela serien.

frans8

Anses vara andlig ättling till X-Files: On the Borders of Reality i dess början, frans har kunnat frigöra sig från sitt format och diversifiera sitt förhållningssätt till science fiction, över årstiderna, för att skapa sitt eget kompletta och komplexa universum. Dess tillgänglighet på Prime Video är en bra ursäkt för att dyka tillbaka tillsammans med denna fiktiva division av FBI.

Mest

  • Du gillar science fiction och älskade X-Files
  • Du letar efter en serie med ett rikt scenario
  • Du gillar att leta efter prestigefyllda gäster i serien

De mindre

  • Du koncentrerar dig inte framför TV:n
  • Övernaturliga fakta retar/avskyr dig
  • Du ogillar JJ Abrams


De fem säsongerna av frans är tillgängliga på Prime Video, såväl som i fysiska medier.

Behöver du en ny serie att se? Hitta alla våra serierecensioner och krönikor.

Relaterade Artiklar

Back to top button