FreeSync vs G-Sync: Displayteknik förklaras

Om du har ägnat någon tid åt att bråka om bildskärmar, då har du stött på termerna “G-Sync” och “FreeSync”. Om du inte är en spelare som letar efter mer prestanda, betyder dessa termer förmodligen inte mycket för dig.

Men att veta vad dessa termer betyder och hur adaptiv synkroniseringsteknik fungerar hjälper dig att fatta det bästa beslutet om vilken bildskärm du ska använda.

Vad är adaptiv synkronisering?

Och freesync, och G-Sync är former av adaptiv timing. Om du någonsin har spelat ett spel och upplevt att skärmen rivs sönder, skakar eller andra grafiska fel, vet du hur förödande upplevelsen kan vara.

Dessa fel uppstår ofta på grund av bildhastigheten som tillhandahålls av grafikbehandlingsenheten ( GPU ) på datorn och bildskärmens uppdateringsfrekvens stämmer inte överens. Adaptiv synkronisering(Adaptiv synkronisering) är den process genom vilken monitorns uppdateringsfrekvens matchas till bildfrekvensen GPU(GPU) .

Övervaka uppdateringsfrekvens

De flesta skärmproblem beror på att uppdateringsfrekvensen inte överensstämmer. De flesta moderna bildskärmar uppdateras med cirka 60 gånger per sekund, eller 60Hz. Men det finns också 75 Hz, 120 Hz, 144 Hz och till och med 240 Hz monitorer. Dessa enheter kan ge bättre prestanda om du har ett grafikkort som kan leverera högre bildhastigheter.

Skärmrivning och andra grafikproblem uppstår när bildskärmens uppdateringsfrekvens och bildfrekvensen som genereras av GPU(GPU) matchar inte. Du kanske märker att skärmen rivs sönder, som i skärmdumpen ovan, när den övre halvan av skärmbilden inte är synkroniserad med den nedre halvan.

Tänk på det så här: Äldre spel är vanligtvis inte grafikintensiva, så adaptiv synkronisering behövs inte för att matcha bildhastigheter. GPU(GPU) med bildskärmens uppdateringsfrekvens.

Å andra sidan kan mer moderna spel betona även högpresterande GPU:er(GPU) . Microsoft Flight Simulator – bra exempel; även en avancerad speldator kan ha svårt att producera mer än 30–45 bilder per sekund.

När spelets bildfrekvens är högre än bildskärmens uppdateringsfrekvens kommer skärmen att slitas sönder och stamma eftersom skärmen inte kan hänga med.

FreeSync vs. G-Sync

Och freesync, och G-Sync är utformade för att jämna ut visningen av en bild på en bildskärm, men de närmar sig detta på olika sätt. Båda teknikerna skiljer sig även på hårdvarunivå. Huvudskillnaden mellan dem är följande: frisynk är en teknik AMD a G-Sync – teknik NVIDIA .

Vad är Freesync?

frisynk Begagnade AMD grafikkort(AMD) så det här alternativet är inte tillgängligt för användare NVIDIA . Det är inte heller tillgängligt på alla skärmar. Visar bara det stödet VESA Adaptive-Sync kan använda frisynk . Kompatibla bildskärmar tillåter deras interna kort att göra all rendering och bearbetning för att visa bilden korrekt. frisynk fungerar liksom igenom HDMI och genom displayport .

Däremot märket frisynk inte bara slumpmässigt applicerad på kompatibla bildskärmar. Displayer går igenom en rigorös serie tester och måste uppfylla vissa kriterier för att vara berättigade. FreeSync varumärke(frisynk).

När det gäller kostnad, bildskärmar kompatibla med frisynk tenderar att vara billigare än jämförbara G-Sync-skärmar. Detta beror främst på att frisynk använder en öppen källkodsstandard skapad av VESA .

Vad är G-Sync?

G-Sync är ett alternativ till NVIDIA Adaptive Sync för frisynk . Medan frisynk använder ett program med öppen källkod som grund, G-Sync förlitar sig på ett proprietärt chip för rendering och bearbetning. Detta resulterar i monitorer som är kompatibla med G-Sync , har ett något högre pris. Som ett resultat finns det en allmän konsensus om detta G-Sync – den bästa tekniken, men det här är inte helt sant.

Det finns tre huvudtyper av teknik G-Sync : G-Sync , G-Sync Ultimate och G-Sync-kompatibel . G-Sync är standard och G-Sync-kompatibel – ett mer budgetalternativ. G-Sync Slutlig är det dyraste valet, eftersom monitorn måste uppfylla extremt stränga standarder.

Freesync vs. G-Sync(FreeSync vs. G-Sync): vilken är bättre?

Val mellan frisynk och G-Sync svårare än det kan tyckas, men det finns en aspekt som gör valet enkelt. Om du har en bil med AMD grafikkort(AMD) och du planerar inte att ändra det, frisynk är ditt enda alternativ.

Å andra sidan, om du har ett NVIDIA-grafikkort (NVIDIA-grafikkort), G-Sync – ditt val. Om du bygger en bil från grunden spelar fler variabler in.

Vid lägre upplösningar är prestandaskillnaden mellan de två teknikerna svårare att se. Vid 1080p och 60Hz är skillnaden märkbar, men den är ofta försumbar och inte värd den extra kostnaden. Om du vill förbättra prestanda men vill spara där det är möjligt, frisynk mer plånboksvänlig.

Om du letar efter maximal prestanda, speciellt med 4K och HDR Välj G-Sync . Medan frisynk ganska tillräckligt och fungerar tillräckligt bra i de flesta situationer, G-Sync överträffar det på högre prestandanivåer.

Nivå G-Sync Ultimate överträffar Freesync vid varje tur, och NVIDIA för närvarande marknadsledare GPU:er(GPU) . Om grafik gör eller förstör din upplevelse, håll dig till G-Sync .

Om du har tillbringat någon tid alls med att diskutera mellan bildskärmar, så har du stött på termerna “G-Sync” och “FreeSync.” Såvida du inte är en spelare som letar efter bättre prestanda, betyder termerna som inte mycket för dig.

Men att veta vad termerna betyder – och hur adaptiv synkroniseringsteknik fungerar – hjälper dig att fatta det bästa beslutet om vilken bildskärm du ska använda.

Vad är Adaptive Sync?

Både FreeSync och G-Sync är båda former av adaptiv synkronisering. Om du någon gång har spelat ett spel och upplevt skärmsönderfall, skakningar eller andra grafiska fel, vet du hur störande upplevelsen kan vara.

Dessa fel inträffar ofta på grund av att bildfrekvensen som levereras av grafikprocessorn (GPU) på en dator och bildskärmens uppdateringsfrekvens inte stämmer överens. adaptiv synkronisering är den process genom vilken bildskärmens uppdateringsfrekvens matchas med bildfrekvensen för grafikprocessorn.

Övervaka uppdateringsfrekvenser

De flesta skärmproblem uppstår på grund av skillnader mellan uppdateringshastigheter. De flesta moderna bildskärmar uppdateras cirka 60 gånger per sekund, eller 60 Hz. Men det finns också 75 Hz, 120 Hz, 144 Hz och till och med 240 Hz monitorer. Dessa enheter kan ge bättre prestanda om du har ett grafikkort som kan leverera högre bildhastigheter.

Skärmrivning och andra grafiska problem uppstår när bildskärmens uppdateringsfrekvens och bildfrekvensen som produceras av GPU:n inte stämmer överens. Du kan upptäcka en skärmrivning som i skärmdumpen ovan när den övre halvan av skärmbilden inte är synkroniserad med den nedre halvan.

Tänk på det så här: äldre spel är vanligtvis inte grafiskt intensiva, så adaptiv synkronisering behövs inte för att matcha bildfrekvensen för GPU:n med bildskärmens uppdateringsfrekvens.

Å andra sidan kan mer moderna titlar anstränga även avancerade GPU:er. Microsoft Flight Simulator är ett bra exempel; även en avancerad speldator kan ha svårt att producera mer än 30 till 45 bilder per sekund.

När bildhastigheten för ett spel är högre än uppdateringsfrekvensen för en bildskärm, kommer skärmen att slitas sönder och stamma eftersom skärmen inte kommer att kunna hänga med.

FreeSync vs G-Sync

Både FreeSync och G-Sync är designade för att jämna ut visningen av en bild på en bildskärm, men de närmar sig detta genom olika metoder. Båda teknikerna skiljer sig också på hårdvarunivå. Den primära skillnaden mellan de två är denna: FreeSync är en AMD-teknik, medan G-Sync är en NVIDIA-teknik.

Vad är freesync?

FreeSync används av AMD-grafikkort, så det är inte ett alternativ som är tillgängligt för NVIDIA-användare. Det är inte heller tillgängligt på alla skärmar. Visar bara det stödet VESA Adaptive-Sync kan använda FreeSync. Kompatibla bildskärmar låter deras interna kort hantera all rendering och bearbetning för att korrekt visa bilden. FreeSync fungerar över både HDMI och DisplayPort.

Varumärket FreeSync appliceras dock inte bara slumpmässigt på kompatibla bildskärmar. Skärmarna genomgår en rad strikta tester och måste uppfylla vissa riktmärken för att kvalificera sig för varumärket FreeSync.

När det gäller kostnad tenderar FreeSync-kompatibla bildskärmar att vara mer överkomliga än de jämförbara G-Sync-skärmarna. Detta beror främst på att FreeSync använder standarden för öppen källkod som skapats av VESA.

Vad är G-Sync?

G-Sync är NVIDIAs adaptiva synkalternativ till FreeSync. Medan FreeSync använder ett program med öppen källkod som bas, förlitar sig G-Sync på ett proprietärt chip för rendering och bearbetning. Detta resulterar i att G-Sync-kompatibla bildskärmar har en något högre prislapp. Tack vare detta finns det en allmän känsla av att G-Sync är den överlägsna tekniken – men detta är inte riktigt sant.

Det finns tre primära typer av G-Sync-teknik: G-Sync, G-Sync Ultimateoch G-Sync-kompatibel. G-Sync är standardalternativet, medan G-Sync Compatible är ett mer budgetvänligt alternativ. G-Sync Ultimate är det dyraste valet, eftersom monitorn måste uppfylla extremt stränga standarder för att kvalificera sig.

freesync vs. G-Sync: Vilken är bättre?

Att välja mellan FreeSync och G-Sync är mer komplicerat än det kan verka, men det finns en aspekt som gör det till ett enkelt val. Om du har en maskin med ett AMD-grafikkort och du inte har några planer på att byta ut den, är FreeSync ditt enda alternativ.

Å andra sidan, om du har ett NVIDIA-grafikkort är G-Sync ditt val. Om du bygger en maskin från grunden spelar fler variabler in.

Vid lägre upplösningar är prestandaskillnaden mellan de två teknikerna svårare att märka. Vid 1080p och 60Hz kan man se skillnad, men den är ofta liten och inte värd den extra kostnaden. Om du planerar att pressa högre prestanda men vill spara pengar där du kan, är FreeSync vänligare på plånboken.

Om du siktar på den absolut högsta prestandan, speciellt med 4K och HDR, välj då G-Sync. Även om FreeSync är helt adekvat och fungerar ganska bra i de flesta situationer, är G-Sync överlägsen på högre prestandanivåer.

G-Sync Ultimate-nivån överträffar Freesync vid varje tur, och NVIDIA är den nuvarande marknadsledaren när det gäller GPU:er. Om grafik gör eller förstör din upplevelse, håll dig till G-Sync.