Freebox, mobilabonnemang: vad är varumärket Free Pro värt? (Video)


Freebox Pro är symbolen för det nya varumärket Free, helt tillägnat proffs. Clubic dissekerar hela erbjudandet åt dig.

Det var en rejäl brist, och här är den nu åtgärdad. Free lanserade officiellt, den 23 mars, sitt varumärke, dess division tillägnad proffs, som svarar på namnet, inte särskilt originellt men djävulskt effektivt, “Free Pro. »

Gratis Pro-erbjudandet kan sammanfattas i fem nyckelord och fraser: anslutning, tillförlitlighet, skydd för dina data, säkerhet och lugn. Det materialiseras genom ankomsten av en ny box, Freebox Pro, och en Free Pro 5G (och 4G) mobilplan, som ingår direkt i detta erbjudande, för 50 euro per månad och framför allt, utan förpliktelser. Detaljerna och våra förklaringar: det är direkt!

Läs också:
Gratis tar på Pro-marknaden: ny Freebox, icke-bindande och kan kopplas till mobilen

Free Pro: en Freebox för hastighetsälskare

Vi pratar om mobil om ett ögonblick, men låt oss börja med boxen först. Free Pro är framför allt detta Freebox Pro helt tillägnat den professionella marknaden… Xavier Niel, Frees pappa, Thomas Reynaud, VD för Iliad, och Kevin Polizzi, Mr BtoB på Free och för övrigt grundare av Jaguar Network, presenterade en 100 % fiber optic Freebox till oss på tisdag: detta är det första att komma ihåg.

Freebox Pro-omslag © Gratis / Iliaden

När det gäller hastigheter har vi här en box förstärkt av 10G-EPON-teknik, nu välkänd för Free-entusiaster, med 7 Gbit/s nedlänk (nedladdning) och 1 Gbit/s upplänk (uppladdning). Observera, som alltid, att dessa är teoretiska hastigheter… Fiber har sina skäl som förnuftet ignorerar.

Wi-Fi i allt detta? Inget Wi-Fi 6. Free anser att det snabbt kommer att bli föråldrat. Boxen bäddar därför in en tri-band Wi-Fi, som gör att du kan ansluta många enheter till den och, “pro” miljö kräver, den har sin egen gäst Wi-Fi-funktion, isolerad från det interna nätverket. Det bör också noteras att repeatern, som dök upp med Freebox Pop, är helt kompatibel med denna Freebox Pro, och att ett företag mycket väl kan installera en eller flera av dem.

För att säkra sitt Wi-Fi, ingen överraskning, förlitar Free sig på WPA3-protokollet. Men Freebox Pro har några märkliga element, som börjar med en inkluderad, hemmagjord VPN, som passar bra in i den starkt rekommenderade synen på distansarbete idag. På brandväggssidan har vi ännu inte många detaljer, men Free lovar oss en toppmodern brandvägg, som är mer kompatibel, och det är bra, IPv6.

Freebox Pro-server © Gratis / Iliaden

Och förvaring i allt detta? Du gör klokt i att fråga. Det finns två saker att komma ihåg här: Freebox Pro är designad för att skydda ett företags data för vad som krävs. Den krypterar data och erbjuder dubbel säkerhet: lokal lagring och molnlagring.

Lokal datalagring tillhandahålls av en NAS-server, med plats för två hårddiskar på 1 TB vardera, eller 2 TB totalt. Å andra sidan erbjuder Freebox Pro-erbjudandet permanent synkronisering till molnet, åtminstone flera gånger om dagen, upp till en gräns på 200 GB inkluderat, vilket ytterligare minskar risken för dataförlust i händelse av ett fel.

En liten anekdot: en integrerad modul låter dig också starta en självdiagnos av lådan.

Visual Freebox Pro © Gratis / Iliaden

Vid fiberavbrott ger boxen även möjlighet till direkt vidarebefordran till det lokala 4G-nätet. Det är praktiskt, men du måste installera ett 4G-modem som ingår i erbjudandet. Framför allt: Free ger support 7 dagar i veckan, med garanterat svar på 8 timmar och garanti för ingripande senast dagen efter anmälan. Detta gäller även mobilen.

Priset på Freebox Pro har satts till 49,99 euro per månad, utan bindning, vilket är anmärkningsvärt. Introduktionserbjudandet låter dig dock dra nytta av det till ett pris av 39,99 euro per månad i ett år, med två fasta linjer inklusive obegränsade samtal, direkt inkluderade i Freebox Pro-erbjudandet.

Låt oss gå vidare till mobilen…

Läs också:
nPerf-barometer: i 4G och 4G+ är det bästa alltid Orange

Gratis Pro mobilplan: övertygande försäljningsargument

Free Pro är därför en Freebox men också en Free Pro 5G-mobilplan (även 4G-kompatibel), som ingår direkt när du prenumererar på Freebox Pro-erbjudandet.

Paketet har ett generöst kuvert på 150 GB data i Frankrike (och 25 GB utomlands). För varje prenumeration på en extra mobillinje kommer proffs som redan har ett Freebox Pro-erbjudande att dra nytta av en rabatt på 10 euro på mobilabonnemanget, som därför bara kommer att kosta dem 9,99 euro istället för 19,99 euro… Eller priset för en gratis Enbart Pro 5G-mobilplan. Och det är alltid utan förpliktelser!

Vi vet nu varför Free valde (särskilt i början) att rekommendera antenner i låga 5G-frekvenser (700-800 MHz), snarare än frekvenser i hjärtbandet (3,5 GHz). Detta har gjort det möjligt för den att distribuera ett 5G-nät bredare och att adressera maximalt potentiella små eller stora företag, till skillnad från vissa operatörer, som Orange. Den etablerade operatören föredrog att fokusera på mycket stora städer.

Hur som helst, valet av låga frekvenser tillåter bättre penetration in i byggnader (även om flödeshastigheterna är lägre).

Läs också:
Tjänstens kvalitet, IPv6, nätneutralitet, miljöpåverkan: Internets tillstånd i Frankrike

Gratis ger sig själv möjligheten att lyckas med proffssatsningen

Avslutningsvis kan vi säga att med Free Pro lägger operatören tydligt de små rätterna i de stora för att förföra proffsen. Och hans ambition är inte liten, han som riktar sig till både de små oberoende och VSE/SME som stora och mycket stora företag. Med målet att uppnå en marknadsandel på mellan 4 och 5% inom tre år, att komma och titillera de stora franska namnen inom fast och mobil BtoB, SFR och Orange.

Det kommer naturligtvis att bli nödvändigt att se i bruk vad denna Freebox Pro är värd, men på pappret har Free anledning att oroa konkurrenterna. Det återstår att se om proffs kommer att vara mottagliga för ankomsten av en ny spelare inom den professionella telekomsfären.

Relaterade Artiklar

Back to top button