Fransmännen och metaversen, det är inte det än… och vi ska förklara varför

Metaverse Horizon Worlds bild © Meta

Ryktet om metavers är fortfarande relativt. Men för fransmän som redan har hört talas om det, inspirerar den virtuella världen dem inte för det mesta med självförtroende.

Talan innovationskonsultföretag och Ifop-institutet var nyfikna på att veta vilken uppfattning som fransmännen hade av metaversen, av ryktbarheten för detta virtuella universum för dess aktörer (inklusive Meta, Facebooks moderbolag), som gick förbi användarupplevelsen, bevarandet av personuppgifter och skyddet av miljön. För nu, i Frankrike, är det motviljan som dominerar mot den helt digitala världen kopplad till den verkliga världen.

Metaversen, en ryktbarhet som fortfarande är svag

Metaversen har fått ett genombrott i den allmänna opinionen 2021, och det kommer att bli en av de tekniska trenderna för år 2022. Men hur mycket har det infört sig i den kollektiva fantasin? Studien som genomfördes den 4 och 5 januari presenterar ett nettoresultat. På frågan om de någonsin har hört talas om metaverser är det bara 35 % från fransmännen som har svarat “Ja”. Endast 14 % av de tillfrågade har en exakt uppfattning om vad det är, och 65 % uppger att de inte har hört talas om fenomenet.

Fransk Metaverse ryktbarhet

Ryktbarhet förstår vi därför att det inte är riktigt så och att metaversen ännu inte talar tillräckligt till allmänheten, utan förmodligen mer till insiders. Det är intressant att se att det är män (46%), chefer och övre mellanprofessionerna (61%) och ledare (49%) som har bäst kunskap om metaversen.

Det framgår av denna studie att 60 % av fransmännen betraktar metaversen som ett underhållningsmedel. De är 54% att tro att det är ett sätt att fly från verkligheten. En majoritet av dem (58 %) drar till och med en parallell med kulturvärlden, med tanke på att museer borde vara först med i metaversen. Man bör också komma ihåg att 3 av 4 fransmän ännu inte har använt ett virtual reality-headset, vilket är tänkt att vara ett viktigt verktyg (men inte nödvändigt, som Disney visar) i utvecklingen av metaverser.

Viss ovilja, delvis på grund av Facebook (Meta)

Bortom en spirande entusiasm är det framför allt ovilja som råder idag. 75 % av fransmännen säger att de är rädda för uppkomsten av digitala virtuella världar. Dessa farhågor är uppenbarligen starkare bland 25-64-åringar (71 till 80 %) än bland 18-24-åringar (49 %). 80 % av de tillfrågade tror inte att den digitala virtuella världen kan minska koldioxidutsläppen i den verkliga världen, ett fynd som gäller alla generationer. Och när det gäller kryptovalutor, som är kärnan i den ekonomiska modellen för framtida digitala virtuella världar, säger bara 8% av fransmännen att de redan har använt dem (4% har redan gjort betalningar på detta sätt).

Det verkar inte vara så mycket, men denna statistik kan räcka för att övertyga metaverse-tillverkare om att det verkligen finns början på en ekonomisk modell, särskilt när vi får veta, även i studien, att mellan 4 och 19 % av de tillfrågade skulle vara redo att betala med riktiga pengar för att köpa varor (kläder, hus, bil, mark) eller aktiviteter (underhållning, tjänster, pornografi) i en digital virtuell värld.

Vi vet att Meta-gruppen har positionerat sig på metaversen med ansökan Horisontvärldar. Med nästan 3 miljarder aktiva användare varje månad är Facebook dedikerad till att vara en stor aktör i det virtuella universum. Och det lugnar knappast fransmännen, som är 67% som inte vill att deras Facebook-konton ska associeras med digitala profiler i Metagruppens metaverser. Den senare lider fortfarande av kontroverser på senare tid, eftersom 74 % av de tillfrågade inte litar på att företaget skapar och hanterar en metavers.

Källa: Ifop-undersökning för Talan

Relaterade Artiklar

Back to top button