Frankrike upptar 4:e platsen i de länder som ligger bakom datorhotet: hur förklarar man det?

Cybersäkerhet

Om Frankrike ligger på en mycket bra plats i rankningen av länder i ursprunget till datorhotet före Ryssland, är det fortfarande mycket långt efter Nederländerna och Tyskland på europeisk nivå.

Det är genom att analysera anonymiserade data från sina användare över hela världen som Kasperskys experter har kunnat identifiera de viktigaste trenderna när det gäller datorhot och siffrorna per land. Vi får alltså veta att Frankrike kommer på fjärde plats när det gäller hotens ursprung. För att inte vilseleda någon, låt oss komma ihåg att när vi pratar om infektion så talar vi om servrarna från vilka attackerna startas.

Frankrike, strax före Ryssland

Låt oss stanna precis vid källorna till hot. Så snart en Kaspersky-användare attackeras av ett onlinehot, upptäcker företaget dess källa. Efter källa, förstå här platsen för objektet som upptäckts av en WebAntivirus-komponent. Och med hjälp av dessa data kunde Kaspersky fastställa att andelen incidenter som orsakades av servrar som hölls i Frankrike var 1,44 % för det sista kvartalet (april-juni 2022).

Det motsvarar fortfarande 9,78 miljoner listade incidenter. Frankrike ligger vid foten av prispallen, långt efter Tyskland (9,18 %), Nederländerna (33,63 %) och USA (34,9 %).

Ryssland å sin sida ligger på femte plats, med 1,33 % av incidenterna. Kom ihåg att detta endast är data som återställs av Kaspersky. De representerar alltså en trend, inte en absolut bekräftelse.

Sårbarheter i sökmotorer och plugins, fortfarande massivt utnyttjade

Låt oss gå in lite mer i detalj, först genom att studera webbhot. Sökmotorattacker är fortfarande de främsta vektorerna för att sprida skadlig programvara. Social ingenjörskonst är fortfarande på frammarsch. Tekniken, som går ut på att lura användaren att ladda ner skadlig programvara till sin enhet, sker när användaren i fråga tror att de laddar ner ett legitimt program.

Under det senaste kvartalet upptäckte Kaspersky 25 miljoner olika webbhot på franska deltagares datorer. 19 % av användarna attackerades alltså under denna period, vilket fortfarande är en liten andel (127e världsmarknaden), jämfört med Ukraina (40,9 % av användarna), hårt drabbad; Moldavien (39,9 %), Grekland (39,8 %), Filippinerna (39,6 %) och Bulgarien (38,9 %), som utgör topp 5.

malware spionprogram © Pexels / Ricardo Ortiz

Förutom social ingenjörskonst finns det utnyttjande av sårbarheter i sökmotorer och deras plugins (köra genom nedladdning). Dessa attacker sker genom att besöka en infekterad webbplats, utan användarens vetskap. Idag är de fortfarande i majoritet, med fillös skadlig programvara förblir den farligaste, eftersom deras skadliga kod använder registret eller WMI-registreringar (” Windows Management Instrumentation ”) för uthållighet. De lämnar då inga unika objekt för statisk analys på disken.

Fransmännen, mindre påverkade av lokala cyberincidenter

Utöver det finns lokala hot. ” Lokal infektionsstatistik för persondatorer är en mycket viktig indikator Kaspersky noterar. Maskar och infekterade filer orsakar de flesta incidenter. Cyber ​​​​experter rekommenderar att du utrustar dig med ett antivirus, en brandvägg, en anti-rootkit-funktion och ställer in kontroll över flyttbara enheter som USB-nycklar, CD eller DVD, som underlättar spridningen av skadlig programvara.

Mellan april och juni 2022 upptäckte Kaspersky 12,6 miljoner lokala incidenter på franska deltagande datorer. 12,8 % av användarna baserade i Frankrike attackerades av dessa lokala hot under det senaste kvartalet. Frankrike pekar på 139e rankning av de mest drabbade länderna i antal användare, långt efter Turkmenistan (55,5 %), Tadzjikistan (54,1 %), Afghanistan (51,8 %), Jemen (51,6 %) och Uzbekistan (49,9 %), som utgör topp 5.

Källa: Kaspersky Report

Relaterade Artiklar

Back to top button