Från Windows 1 till Windows 11: dessa stora förändringar som gjorde det till systemet för alla vi känner

Sammanfattning
 • Windows 1.0 – 1985
 • Windows 2.x – 1987
 • Windows 3.x – 1990
 • Windows NT 3.1 – 1993
 • Windows 95 – 1995 (fantastiskt, eller hur?)
 • Windows 98 – 1998
 • Windows 2000 – 2000
 • Windows Millennium – 2000
 • Windows XP – 2001
 • Windows Vista – 2006
 • Windows 7 – 2009
 • Windows 8 – 2012
 • Windows 10 – 2015
 • Windows 11 – 20 oktober 2021?

Microsofts logotyp © Microsoft

Windows 11 har precis presenterats officiellt av Microsoft. Som med varje tillkännagivande av ett nytt större operativsystem kan det vara intressant eller till och med roligt (men ja, jag svär) att ta en tillbakablick, för att se var operativsystemet kom ifrån och vad som finns kvar av varje version.

Transparens à la Windows Vista, gammaldags widgets, men också nya funktioner och ett gränssnitt som påminner lite om den moderna konkurrensen… Windows 11 är ett operativsystem som inte tvekar att välja höger och vänster och blanda gammalt och nytt. Men innan vi ser till den framtiden, vad sägs om att ta en titt i backspegeln för att komma ihåg hur Windows kom hit under åren?

Observera att vi inte är här för en teknisk lektion och för att förklara skillnaderna mellan MS-DOS och Windows NT till exempel, utan för att i stora drag och i avslappning spåra vad varje större version av Microsofts OS har tillfört byggnaden.

Läs också:
Windows 11 tillgänglig för nedladdning nästa vecka, för insiders

Windows 1.0 – 1985

Windows 1.0 © Kom ihåg punkten

Den första riktiga offentliga versionen av Windows kommer att vara version 1.01, men låt oss inte tjafsa. Grafiskt gränssnitt, multitasking-stöd för befintliga MS-DOS-applikationer och nya grundläggande applikationer (klocka, kalender, anteckningsblock, spel, kalkylator eller till och med Paint…), den här första versionen av operativsystemet kommer att få ett ljumment mottagande, men kommer att fråga allt lika seriösa baser . Förlåt för dina ögon, färgerna är fakta.

Windows 2.x – 1987

Windows 2.0 © Microsoft

Med Windows 2.0 revolutionerar fönster: det är nu möjligt att få dem att överlappa varandra! De antar också den terminologi som har behållits fram till idag för att minska och förstora. Kortkommandon är också förbättrade i den här versionen, medan Windows 2.1 kommer att vara den första versionen av operativsystemet som absolut kräver en hårddisk.

Windows 3.x – 1990

Windows 3.0 © Tyomitch

Det här börjar likna något. Med Windows 3.x (och i synnerhet Windows 3.1 1992) förbättrar Microsoft konkret sitt gränssnitt med knappar och genvägar i form av ikoner för att starta program, samtidigt som multimediastöd och i synnerhet CD-ROM-skivor. Men om, du vet, de runda, platta grejer som nästan ingen modern dator kan få i sig längre. På den tiden var det verkligen framtiden.

Windows NT 3.1 – 1993

Windows NT 3.1 © Microsoft

Windows NT 3.1 är avsett för företag och kommer att vara det första Windows i NT-familjen (för ny teknik). Nyheterna kommer huvudsakligen att finnas under huven, eftersom detta operativsystem äntligen antar ett 32-bitarssystem samtidigt som det behåller ett ganska bekant gränssnitt för Windows 3.1-användare.

Windows 95 – 1995 (fantastiskt, eller hur?)

Windows 95 © Microsoft

Med Windows 95 slår Microsoft äntligen samman sina MS-DOS- och Windows-produkter samtidigt som gränssnittet modifieras djupt. Ganska måttligt omtyckt i efterhand, Windows 95 kommer dock att introducera startmenyn, aktivitetsfältet, meddelandefältet eller till och med plug-and-play-funktionerna. Bara det.

Windows 98 – 1998

Windows 98 © Emarsee

3 år senare ger Microsoft en stor klick färg med Windows 98. Företaget revolutionerar inte sin produkt, men kommer med välkomna förbättringar i små detaljer för att leda till en produkt som är mycket mer uppskattad än den tidigare.

Vi kommer ändå att notera stödet för DVD-spelare, ankomsten av systemet med drivrutiner och Windows Update, eller till och med stödet för flera skärmar, diskrensning eller delning av Internetanslutning.

Windows 2000 – 2000

Windows 2000 © Microsoft

Det jag personligen minns från Windows 2000 (som är namnet på Windows NT 5.0) är att det var operativsystemet som datavetaren i familjen hade bestämt sig för att installera på vår maskin vid den tiden, så att alla mina vänner verkade så mycket lyckligare på Windows XP. Men låt oss gå vidare, det har runnit vatten under bron sedan dess.

Mer allvarligt, detta operativsystem var särskilt känt för sin stabilitet, vilket är logiskt, eftersom det främst var avsett för proffs. Det kommer särskilt att introducera NTFS 3.0, en rikare filutforskare, ett krypteringssystem och ännu bättre diskhantering.

Windows Millennium – 2000

Windows ME © Koman90

Förmodas ta över från Windows 98 med allmänheten, Windows Me kommer att sätta stopp för Windows 9x-familjen och kommer bara att bli lite uppskattad på grund av dess relativa stabilitet (jag vet vad jag pratar om). Vi kan fortfarande behålla stora versioner av inte mindre stora applikationer som Windows Media Player, Windows Movie Maker eller Internet Explorer. Många protokoll och andra API:er kommer också att dyka upp vid detta tillfälle.

Läs också:
Windows 11: Microsoft formaliserar och presenterar framtiden för sitt operativsystem

Windows XP – 2001

Windows XP © thatkitten

Efter en något komplex tunnel på flera år ser Microsoft äntligen ljuset med Windows XP. Det tar över från Windows Me och Windows 2000 och modifierar gränssnittet djupt, vilket är mycket mer färgstarkt och intuitivt. Genom att kraftigt förändra sin infrastruktur även under huven blir Windows XP också mer effektivt och stabilt. Det är omöjligt att identifiera alla nya funktioner som finns kvar idag från detta operativsystem, men filminiatyrerna, det snabba användarbytet och många visuella och praktiska element i filutforskaren och startmenyn är värda att notera.

Windows Vista – 2006

Windows Vista © Граймс

Sätt tillbaka gafflarna direkt. Tack. Ja, Windows Vista var tungt och inte alltid särskilt stabilt. Men omöjligt att inte se en inspiration i Windows 11 med transparens (den älskade eller hatade Aero) eller widgetarna, speciellt som användes för femton år sedan i Vista. Det är också här som Microsoft kommer att förbättra forskningen, många element relaterade till nätverk och säkerhet, eller till och med UAC.

Windows 7 – 2009

Windows 7 © Giorgosarv18

halleluja! Om Vista nästan enhälligt kommer att hatas, kommer Windows 7 att ses som messias. Lite som Windows 98 för Windows 95 kommer Microsoft inte att revolutionera sin produkt, utan kommer att ge många förbättringar genom små detaljer för ett mycket bättre resultat. Omarbetat gränssnitt som till stor del har funnits med oss ​​fram till idag, möjlighet att fästa applikationer till aktivitetsfältet, Action Center, Aero Snap… Windows 7 är utan tvekan den version som det finns flest överblivna av i Windows 10.

Windows 8 – 2012

Windows 8 © Giorgosarv18

Åh, dumplingen. Även om det delvis förbättrades senare via Windows 8.1 och med bättre prestanda, kommer Windows 8 att vara lite uppskattat, särskilt för sitt Metro-gränssnitt. Den senare var speciellt tänkt att driva Windows på surfplattor, men kommer inte att lysa mycket på skrivbordet. Det är också till detta operativsystem som vi är skyldiga Windows Store-applikationerna eller filutforskarens bandgränssnitt.

Windows 10 – 2015

Windows 10 © Microsoft

Windows 10 är förmodligen det Microsoft OS som kommer att ha utvecklats mest under åren och dess uppdateringar. Vad finns kvar när Windows 11 är tillgängligt? Förmodligen en hel del, från och med meddelandecentret, Xbox Game Pass, Microsoft Edge eller till och med stamningen av stöd för widgets och Android-applikationer. Vi kan också behålla saker som inte kommer att migrera, eftersom Windows 11 kommer att ignorera Cortana, live-plattor eller till och med Skype till förmån för Teams.

Windows 11 – 20 oktober 2021?

Windows 11 © Windows Senaste

Vid tidpunkten för att skriva dessa rader kan de verkliga nya funktionerna i Windows 11 som presenteras av Microsoft fortfarande räknas på ena handens fingrar. Faktum är att operativsystemet framför allt verkar återupptas och möjligen modifiera många delar av Windows 10 (men också 7, 8 eller Vista). Vi noterar dock, förutom ett moderniserat gränssnitt med i synnerhet standardstartmenyn i mitten av skärmen, stöd för Android-applikationer som bör vara en spelväxlare, en berikad Windows Store eller Snap Layouts och andra verktyg av samma typ för att förbättra produktiviteten.

Relaterade Artiklar

Back to top button