Från Web 3.0 till Web3, besvikelserna med en decentraliserad webb, enligt Forrester

webb3

Marknadsundersökningsföretaget Forrester Research skojar inte när det anser att ” Web3 innehåller fröerna till en dystopisk framtid “. I en hätsk rapport förklarar det amerikanska företaget hur drömmarna om decentraliserad finans möter verkligheten på plats.

2021 slutade i en röra av NFTs och andra catch-all-koncept som förenar idealister och bedragare. Web3, å andra sidan, konfronteras med sina egna gränser, den främsta är vinstens lockelse, stödjer Forrester-byrån under en regelbunden demontering som skadar blockkedjan.

Web3 är inte den efterlängtade utopin

Rapporten, skriven av ekonomiska analytiker på Forrester, finns tillgänglig för $1 495 på deras webbplats. Vid första anblicken kritiserar han användningen av begreppet Web3, som förväxlas med begreppet Web 3.0, som användes redan i början av 2000-talet.Vi får veta att ordet Web3 uppdaterades i slutet av 2021 av ett kapitalbolag. risk, precis i en tid då hela världen var uppslukad av NFTs era.

Det skulle finnas i Web3 ett litet smakprov på Web 2.0, som kunde ha blivit en modell där Internetanvändare äger webben om de inte hade insett att hela systemet kretsar kring endast 3 eller 4 sajter (Facebook, Google och co) som hamnade diktera deras liv till användarna genom att samla in deras data. Upptäckten av Web3 och blockchain är liknande, med en handfull stora aktörer som kontrollerar de flesta projekt.

I själva verket är decentraliserad finans, på pappret, ett vackert projekt, men de stora idéerna som utgör det (“ Lita på koden, inte företagen ”) är omöjliga att implementera, enligt rapporten. Även om en community organiserar sig i smarta kontrakt och gör koden offentlig och transparent, kan avvikelser fortfarande förekomma.

Om samma ämne:
IFOP-studie: fransmännen är intresserade av krypto, men ser inte intresset hos NFT

Decentraliserat finansoffer för kontantkungen

Av de nio idéer som visar möjligheten av en Web3 baserad på delning och ömsesidig hjälp, insisterar Forrester på att pengar är problemets centrum och att i kryptogemenskaper är det bara en liten grupp individer som har all rikedom. ” Så länge finansiärerna inte stänger av kranarna på denna bankomat, kommer Web3-fenomenet fortsätta att se bedrägerier blomstra som kommer att överskugga fler givande projekt. På den här punkten är det svårt att motbevisa denna rapport, när vi ser de många disiga projekt som gjorde smöret för de första NFT-investerarna.

Slutligen anser byrån att decentralisering bara är en dröm, och påpekar att projekt som Ethereum inte skulle kunna överleva utan centraliserade företag som utgör dess ryggrad.

I morgon, verkligen decentraliserade nätverk?

Tänk om vi radikalt ändrade logiken bakom organisationen av globala nätverk? Tänk om användarna själva var i hjärtat av de nätverk de använder? Tänk om blockkedjor också användes för att bygga friare, effektivare och bättre säkra nätverksinfrastrukturer och protokoll?
Läs mer

Källa: Registret

Relaterade Artiklar

Back to top button