Från MIT ett nytt supermaterial lika tåligt som stål och lätt som plast

Från MIT i Boston kommer en ny upptäckt inom byggnadsmaterialområdet, forskare har faktiskt upptäckt (eller uppfunnit) ett nytt material som är minst sagt revolutionerande, det är motståndskraftigt som stål och väger mindre än plast, det blir det nog kan användas som byggmaterial för byggnader, broar eller till och med smartphones.

Materialet som undersöktes erhölls tack vare en ny polymerisationsteknik, dess namn som det fått av MIT är 2DPA-1 och bygger på en tvådimensionell polymer med förmåga att självmontera i arken egenhet som gör den unik eftersom de andra polymererna har förmågan att bilda kedjor men bara endimensionell, så att säga, det nya materialet bildar arken, standardpolymererna i spagetti, en egenskap som hittills experter trodde var omöjlig att framkalla .

Underverkens material

Michael Strano, professor i kemiteknik vid MIT sa: “Vi brukar inte tänka på plast som något du kan använda för att stödja en byggnad, men med detta material kan du skapa nya saker“.

Tidigare trodde man att om man fick en polymer som bara kunde växa i två dimensioner, om i själva verket någon av monomererna i tillväxtkedjan hade roterat längs vilken axel som helst, skulle polymeren ha börjat bilda 3D-strukturer och därmed förlora till 2D-konfigurationen.

Den nya polymerisationsprocessen som MIT-forskare har kommit fram till är baserad på en förening som kallas melamin (bildas av kol- och kväveatomer) och leder till generering av en tvådimensionell plåt som kallas polyaramidsom kan växa i två dimensioner och bilda staplade ark sammanlänkade med vätebindningar, vilket ger hela strukturen en stor stabilitet.

Efter de många utförda testerna visade det sig att den nödvändiga kraften (elasticitetsmodulen) för att bryta materialet är 4 till 6 gånger den som krävs för att krossa det skottsäkra glaset och dubbelt så mycket för att bryta stålet.

Relaterade Artiklar

Back to top button