Från lemurernas letargi är hemligheterna för mänsklig kryokonservering

Lemurer, i den vanliga fantasin, anses vara förfäder till de närmaste och mest utvecklade primaterna. Även om de har morfologiska och beteendemässiga likheter med primitiva primater, härstammar dessa djur från primater precis som andra för närvarande levande primater. Det verkar som att från lemurernas letargi kan grundläggande och viktig information och instruktioner erhållas för att avslöja hemligheterna bakom mänsklig dvala.

Detta visar en studie publicerad i den berömda tidningen Vetenskapliga rapporter av ett team av forskare från Duke Lemur Center i North Carolina. I sitt laboratorium lyckades amerikanska forskare återskapa de rätta miljöförhållandena att framkalla åtta dvärglemurer storsvansad i fångenskaptill att frysa deras livsviktiga funktioner liksom de som lever fritt i vinterns skogar Madagaskar. För att spela miljöförhållanden lämpliga för viloläge, har forskare gjort trästrukturer som mycket liknar håligheterna i träd där dessa små djur tar sin tillflykt på vintern. De minskade också timmarna av ljus 12 till 9,5 och de sänkte också temperaturen från 25°C till ca 10°C. Forskarna erbjöd djuren mat endast när de var vakna och aktiva och övervakade även deras kroppsvikt två veckor.

Lemurer kan hjälpa oss att låsa upp vilolägets hemligheter

Resultaten av de första analyserna utförda av amerikanska forskare visade att de åtta lemurerna njöt utmärkt hälsa. Vidare, när de vaknade från den fyra månader långa dvalan, hade de tappat 35 % av sin ursprungliga vikt. Men nästan omedelbart, efter att ha vaknat, återgick hjärtslagen och aptiten till det normala. Nästa steg blir att använda icke-invasiva sensorer för att förstå hur lemurer förbereder sin organism för viloläge och hur de sedan väcker den. Detta är verkligen mycket intressant information som i framtiden kan visa sig vara mycket användbar att utveckla nya terapeutiska strategier för sjukdomar som hjärtinfarkt eller stroke. Dessutom kan sådan kunskap hjälpa till att äntligen avslöja hemligheternavilolägepotentiellt användbar för att rädda vägen till patienterna allvarliga hälsotillstånd eller att göra astronauternas långa resor i Plats.

Relaterade Artiklar

Back to top button