Framework Laptop: montering och hantering av de mest reparerbara bärbara datorerna

Sammanfattning
  • Miljövänliga förpackningar… och en bärbar dator som vill föregå med gott exempel
  • Vikten av små detaljer…
  • En genomtänkt modulär design

Framework laptop-1 © © Framework

Tillkännagiven våren 2021 och levererad i Frankrike sedan februari förra året, ger Laptop Framework till den ultraportabla marknaden det mycket reparerbara konceptet av en Fairphone, med en till stor del modulär design och skalbarhet som vanligtvis är sällsynt på bärbara datorer. Framework skickade oss gör-det-själv-utgåvan av sin enhet på lån, för att monteras själv. Här är en redogörelse för våra första intryck av denna spännande produkt.

Att reparera din bärbara dator själv och uppgradera den över tid för att bibehålla en bra prestanda är inte alltid – aldrig? – lätt sak… speciellt när vi pratar om ultraportabla. Det är just här det kaliforniska start-up-ramverket kommer in. Baserat i Burlingame, mellan San Jose och San Francisco, tillkännagav den sin Framework Laptop i maj 2021: en 13,5-tums ultraportabel PC i 3:2-format och modulär design – designad från början för att vara enkel att demontera, reparera och uppdatera ur hårdvarusynpunkt. Efter en lång vänteperiod kom enheten äntligen för förbeställning i slutet av 2021, för en release i Frankrike förra månaden.

Framework laptop-3 © © Nathan Le Gohlisse för Clubic

Efter lite strul med franska seder fick Clubic alltså ett paket direkt från Silicon Valley. Inuti en ultraportabel PC som är helt olik.

Miljövänliga förpackningar… och en bärbar dator som vill föregå med gott exempel

Laptop-ramen visar färg från början. Enhetens förpackning är helt gjord av papper, kartong och återvunnet material. Den enda plasten som finns i lådan är de som innehåller RAM-modulerna (signerade Crucial) och M.2 NVMe SSD (Western Digital Black SN850), inrymt i ett vadderat kraftkuvert. Framework ser därför till att erbjuda oss en helt ekologisk och återvinningsbar förpackning. En bra poäng. För medan de flesta tillverkare av bärbara datorer nu anstränger sig för att gå i denna riktning, är det få som tar det på så stort allvar.

Framework laptop-6 © © Nathan Le Gohlisse för Clubic

Framework laptop-1 © © Nathan Le Gohlisse för Clubic
Framework laptop-7 © © Nathan Le Gohlisse för Clubic

Framework laptop-2 © © Nathan Le Gohlisse för Clubic

Det måste sägas att Laptop Framework bär med sig löftet om en ny generation av produkter som är lättare att reparera, underhålla och uppgradera. Det är klart att produkter som respekterar användarnas rätt att reparera mer, men också mer respekterar miljön.

På Framework Laptop är nästan varje del, varje komponent designad för att vara lätt att komma åt. Utrustningen är också utformad för att möjliggöra viss anpassning. Förutom skärmens ram, som kan ändras för att dra fördel av en annan färg (orange, svart eller grå), går denna genom kontakterna. Det senare finns i form av utbytbara USB-C “förlängningskort”, valda vid beställning enligt dina preferenser, och tillverkade på ett sådant sätt att de bäddas in i platser som lämnas lediga på sidorna av PC:n.

Deras installation tar mindre än en minut: de behöver bara fästas på chassit. De hålls sedan stadigt på plats av ett glidsystem och kan endast frigöras genom att trycka på en liten tryckknapp. Detta system gjorde ett gott intryck på oss och verkar ganska stabilt. Dessutom rör sig ingenting när dessa moduler är fixerade. Å andra sidan beklagar vi att de tar mycket plats på sidorna av Framework Laptop. Vi är alltså begränsade till endast fyra platser… och därför till maximalt fyra portar.

Framework laptop-4 © © Nathan Le Gohlisse för Clubic
Framework laptop-5 © © Nathan Le Gohlisse för Clubic

Vikten av små detaljer…

Allvarliga saker börjar dock när du öppnar ramen på Framework Laptop. Även här är allt genomtänkt för att göra operationen extremt enkel. Det är klart att du har 5 Torx-skruvar att skruva loss. De behöver inte dras ut helt för att släppa tangentbordsdelen, så du kommer inte att tappa bort dem. Den senare lossar då helt enkelt eftersom den bara underhålls av ett fåtal magneter anordnade på ramens kanter. Dessa magneter tillåter också ultrasnabb ompositionering av tangentbordet under återmontering. Väl sett.

De goda idéerna fortsätter när tangentbordet tas bort. Kabeln som ansluter det sistnämnda till moderkortet är alltså väldigt lång (perfekt för att undvika att skada det eller haka loss det av misstag) och dess kontakter är väldigt lätta att koppla in och ur.

Framework laptop-8 © © Nathan Le Gohlisse för Clubic

Framework laptop-11 © © Nathan Le Gohlisse för Clubic
Framework laptop-10 © © Nathan Le Gohlisse för Clubic
Framework laptop-9 © © Nathan Le Gohlisse för Clubic

Vi upptäcker för resten de perfekt ordnade tarmarna i Laptop Framework. Placeringen av de olika komponenterna som ska läggas till (RAM-remsor och M.2 SSD i vårt fall) anges tydligt. Även en nybörjare kommer att veta hur man gör det utan problem. Dessutom visas QR-koder överallt för att komma åt ytterligare monteringsanvisningar.

Allt görs så att monteringen som helhet är möjlig på bara några minuter, och med den medföljande precisionsskruvmejseln. Den senare har en dubbel magnetisk spets som gör att du kan skruva i / skruva loss alla Phillips- eller Torx-skruvar på Framework Laptop och dess komponenter. Dess andra ände, helt platt, tillåter hävstång för att lossa vissa delar utan att skada någonting.

En genomtänkt modulär design

Den modulära designen som syns inuti chassit är annars en modell som andra ultraportabla tillverkare borde följa. Inte bara kan RAM och SSD uppgraderas efter behag – oftare än inte är RAM-minnet lödda på konkurrenskraftiga ultraportabla enheter, vilket gör varje utbyte omöjligt utan att byta moderkort – utan de flesta andra delar och komponenter är också bara en skruvmejsel bort. Vi tänker först och främst på batteriet, som hålls på plats av tre små skruvar, men också på modemet signerade Intel, högtalarna samt de interna modulerna som är värd för expansionskorten dedikerade till kontakterna. Allt kan tas bort utan särskild ansträngning.

Framework laptop-13 © © Nathan Le Gohlisse för Clubic
Framework laptop-14 © © Nathan Le Gohlisse för Clubic
Framework laptop-15 © © Nathan Le Gohlisse för Clubic

Moderkortet är å andra sidan lite mindre lätt att komma åt: det kommer att bli nödvändigt att engagera sig i en mer avancerad demontering av enheten för att separera den helt från chassit. Samma sak för skärmen, även om operationen i absoluta tal förblir inom räckhåll för osofistikerade användare. Ramen på skärmen, som är magnetisk, kan äntligen enkelt tas bort för att till exempel komma åt webbkameran. Det är uppenbart att Framework inte skämtade någon när det introducerade oss till den modulära designen och mycket reparerbara konceptet för sin Framework Laptop. Märket lovar också att det i framtiden kommer att vara möjligt att byta ut processorn genom att uppgradera moderkortet. Ett tillkännagivande som inducerar långsiktigt stöd för Laptop Framework. Detta är goda nyheter som dock bara kan bekräftas fullt ut över tid.

Framework laptop-16 © © Nathan Le Gohlisse för Clubic

Slutligen, notera att enheten levererades till oss utan OS. Det är därför nödvändigt att välja ett operativsystem att installera på den bärbara datorn. I det här fallet är två stora lösningar öppna för oss: Windows eller Linux. Framework rekommenderar att du installerar Windows 10 istället (varumärket förklarar att det helt enkelt är den version som testats mest med enheten, men avråder inte från att använda Windows 11). Hon rekommenderar också att du installerar Fedora 35 eller Ubuntu 20.04.4 för Linux-distributioner. För vårt tests syfte föredrog vi att installera Windows 11 med en startbar USB-nyckel. Operationen är mycket enkel med hjälp av de verktyg som erbjuds online av Microsoft och själva installationen görs utan några speciella svårigheter.

Framework laptop-17 © © Nathan Le Gohlisse för Clubic
Framework laptop-18 © © Nathan Le Gohlisse för Clubic

På vår nivå har vi inte märkt något kompatibilitetsproblem mellan Framework Laptop och Windows 11. Framework rekommenderar dock att du installerar den senaste versionen av dess firmware innan du installerar operativsystemet . När Windows 11 är på plats är det äntligen nödvändigt att installera Framework Laptop Driver Bundle. Det senare är viktigt för att alla kringutrustning och komponenter ska kunna fungera fullt ut.

de fullständigt test för Laptop Framework kommer att publiceras om några dagar på Clubic, det är dags att testa enheten mer på djupet… och se vad den verkligen är värd att använda. Håll ögonen öppna!

Relaterade Artiklar

Back to top button