Foundation på Apple TV+: skulle serien ha vad som krävs för att bli lika kult som Asimovs verk?


Just nu är det riktigt bra att vara ett fan av klassisk science fiction-litteratur. Medan många lovande anpassningar för närvarande är på gång, och efter den mycket gedigna bioversionen av Sanddyner
av Denis Villeneuve, svårt att sura sitt nöje framför serieanpassningen av fundament förbi AppleTV+
.

De två första avsnitten som sänds verkar i alla fall hålla vad de lovar, men vi får vänta de närmaste veckorna på resten av första säsongen som kommer att ha 10 stycken.

Läs också:
Apple avslöjar trailern för Finch, dess nästa SF-film som bärs av Tom Hanks och hans robotkamrat

Ett intro som lägger grunden

Min läsning av cykeln av fundament av Isaac Asimov går många år tillbaka i tiden, och mina (goda) minnen av det är ganska dimmiga. Från tillkännagivandet av Apple TV + verkade det dock uppenbart för mig att anpassningen av detta kultverk i serie skulle vara ett mycket svårt projekt att uppnå, på gränsen till det omöjliga. Romanerna är verkligen extremt täta, saknar ren action eller till och med karaktärer, vilket gör det hela väldigt pratsamt med risk för att framstå som ganska svårsmält på tv.

Men de två första avsnitten av serien har redan visat mig motsatsen…

Foundation © Apple TV+

I (mycket) stora drag, fundament utspelar sig i en mycket avlägsen framtid där Hari Seldon (spelad av den nyktra Jared Harris från Tjernobyl) är en psykohistoriker som genom ett vetenskapligt arbete baserat på matematik förutspår Imperiets och galaxens fall om några hundra år. Kejsaren, kall och hänsynslös, (spelad av den mycket övertygande Lee Pace från Stoppa och fatta eld
) tillåter dock honom och hans skyddsling Gaal Dornick (Lou Llobell) att skapa en stiftelse på en isolerad planet för att bevara all kunskap om mänskligheten där för att mildra detta oundvikliga fall.

Läs också:
Så vi tittar? Dune, Denis Villeneuves juggernaut

Apple skulle mycket väl kunna behålla sin stora serie SF

Under de mer än 2 timmar som de första två avsnitten varar, fundament etablerar med precision och tydlighet sitt universum, dess huvudkoncept och de händelser som leder till skapandet av Foundation. Karaktärernas utveckling ligger med nödvändighet lite efter (speciellt eftersom det finns några viktiga tidssprång), men handlingen tar fart av sig själv trots allt. Några små detaljer hjälper också till att förhindra att det hela blir för platt och sövande som befarat.

Det mest imponerande, bortom detta anpassningsarbete som för stunden fungerar och gör att man vill se uppföljaren, är verkligen den visuella delen. Liksom Gaal, som sätter sin fot utanför sin hemplanet för första gången, angrips åskådaren ständigt av ögonblick av upptäckter som framkallar otidiga “wows”, så imponerande är varje dekor, landskap och specialeffekt, som ger kropp och liv åt serien. Apple har investerat de nödvändiga medlen och insikten förstör inte arbetet för David S. Goyers talangfulla team.

Foundation © Apple TV+

Så, letar vi?

Omöjligt att veta i vilken manusriktning det går eller om fundament kommer att gå långt, men alla förhoppningar är tillåtna efter att de två första avsnitten sänts. Tycka om Sanddyner, denna anpassning av Apple TV+ installerar briljant sitt spännande universum tack vare ett intelligent och kontrollerat berättande, en casting med små lök och en oklanderlig teknisk del, för att inte säga hisnande. Än så länge går planen utmärkt.

Relaterade Artiklar

Back to top button