Förstörde Datamuseet i Mariupolattacken

Ett museum bland de mest kompletta, där de senaste årens datorreliker hölls, hamnade under bomberna och är nu helt förstörd.

8-Bit Club Museum innehöll maskiner över 75 år gamla

Kriget i Ukraina visar inga tecken på att avta och den här gången var det 8-bitars Club Museum som betalade priset. En av de mest kompletta, där det var möjligt att beundra andra tiders teknologier. Relikerna som finns går tillbaka till början av 1950-talet.

Mariupol var och är fortfarande en av de tyngsta krigsteatrarna i den rysk-ukrainska konflikten, staden som drabbades av mest av alla tunga bombningar.

Dmitry Cherepanovs ägare till klubben delade ett långt inlägg på facebook, där han uttryckte allt sitt missnöje genom att skriva: “Här är du, här i Mariupol finns inte Pc-museet längre, Jag har genomfört projektet i 15 år men nu har jag bara minnena på facebook, på min hemsida och på Club 8-bitars radiostation”.

I museet var de det var möjligt att beundra över 500 tekniska artefakter från slutet av 1940-talet, som berättade den långa historien om utvecklingen av datorer. Du kan också beundra maskiner som går tillbaka till sovjettiden, återuppbyggda av Cherepanov under över 10 års arbete.

Sovjetiska datorer visar hur ett förflutet som förenar historien mellan Ukraina och Ryssland, om än på sidan av den tekniska sfären. Tyvärr förlorade Dmitry också sitt hem i bombdådet, men han gav inte upp och meddelade att han kommer att fortsätta att fortsätta med webbplatsen och radion ‘RetroBit’.

Relaterade Artiklar

Back to top button