Första “ropet” från laboratorieodlade tårkörtlar erhållna i provrör

Har du någonsin hört talas om ett tillstånd som kallas “torra ögon”? Det är ett patologiskt tillstånd som består i en kvantitativ minskning och/eller kvalitativ förändring av tårfilmen som huvudsakligen utför en vätande funktion av ögonytan. För detta tillstånd är det enda nuvarande botemedlet att introducera några droppar ögondroppar som återställer tårfilmen och håller ögonytan fuktig. Men detta är naturligtvis inte en definitiv lösning på detta problem eftersom det hela tiden kommer att behöva fukta ögat med ögondroppar. Men från och med idag öppnas en ny väg för hanteringen av denna patologi tack vare tårkörtlarna som odlats i laboratoriet som har utfört sitt “rop”.

För att beskriva detta “Cry” erhålls i ett provrör tack vare dessa lab-odlade tårkörtlar är en studie publicerad i tidskriften Cellstamcell. Forskningen i fråga bär signaturen av ett team av forskare frånHubrecht Inleda ochuniversitet Sjukhus av Utrecht. Det är om organoider i miniatyr erhålls från mänskliga stamceller det har varit genetiskt omprogrammerad så att de differentierade till tårkörtlar.

Dessa körtlar som erhålls i laboratoriet består dock av endast en typ av celler, de duktal men i framtiden kan de bli längre fulländat integrera andra celltyper också. Dessa miniorganoider en gång administrerade noradrenalinsignalsubstansen som släpper lös gråtande började de svälla som ballonger på grund av de tårar som producerades och strömmade in i deras inre ljus.

Det är verkligen en uppfinning utöver det vanliga som skulle kunna ha viktiga tillämpningar inom området regenerativ medicin. Vidare kan detta “rop” som erhållits i provröret bana väg för utvecklingen av nya terapier mot vanliga ögonsjukdomar som till exempel samma torra ögon.

Relaterade Artiklar

Back to top button