Förstå ProRes, det nya videoformatet för iPhone 13 Pro, Pro Max och Mavic 3 Cine

Att det finns flera bild- och videofilformat vet vi redan. Det finns också en mängd olika sätt att hantera kända format. Än så länge inget nytt. Men iPhone 13 kom med en nyhet som inte märks så mycket förrän du överför dina videor till din dator och vill arbeta med dem. Den här nyheten som borde komma 2021: det är filformatet Apple ProRes för videor – och det är vad vi ska prata om i den här artikeln.


Vad är ProRes?

Apple släppte ProRes 2007 som en del av sin redigeringsprogram Final Cut Pro 6. Det är en 10-bitars codec. Detta innebär att filer komprimerade med ProRes kommer att ha mer utrymme för information, särskilt för färggradering, så att du kan lägga till mer detaljer när du applicerar VFX eller andra specialeffekter på film. När det gäller kodning använder den I-frame, det vill säga varje bildruta i en video komprimeras individuellt och den komprimerade bildrutan skickas till displayenheten under uppspelning eller efterproduktion.

Fastän, det vi kallar ProRes är faktiskt en uppsättning av sex kvalitetsstandarder. De skulle vara:

ProRes skyddar videobildens kvalitet

Apple ProRes 4444 XQ: högsta kvalitet ProRes för 4:4:4:4 originalvideo med en mycket hög datahastighet.

Apple ProRes 4444: extremt högkvalitativ version för 4:4:4:4 originalvideor med mastering som nästan inte kan skiljas från källmaterialet.

Apple ProRes 422HQ: version med högre datahastighet som behåller den visuella kvaliteten från Apple ProRes 4444 men för 4:2:2 originalvideo.

Apple ProRes 422: Komprimerad codec som erbjuder praktiskt taget alla fördelar med ProRes 422 HQ, men med 66 % datahastighet för att förbättra multistream-redigeringsprestanda i realtid.

Apple ProRes 422 LT: codec med högre komprimering (ungefär 70 % av datahastigheten) och 30 % mindre filer.

Apple ProRes 422 Proxy: mest komprimerade versionen, designad för offline-arbetsflöden som kräver lägre datahastigheter men fullupplöst video.

Det är ännu inte känt vilket av dessa mönster som kommer att finnas på iPhone 13 Pro och Pro Max. En annan ganska ny produkt som har tillkännagett ProRes filtypsstöd är den nya drönaren från DJI Mavic 3 Cine.

Lär dig allt om DJI Mavic 3-drönaren

En av de stora satsningarna är att filformatet ProRes kommer att bli en ny älskling bland videoentusiaster och icke-professionella mobilfilmare. Det är för att han lovar bibehålla maximal detaljrikedom och dynamik i materialet. Det är viktigt att förstå att alla videor komprimeras när du spelar in dem. Rå okomprimerad (RAW) video tar upp mycket utrymme, så detta skulle vara ett redigerbart format som gör jobbet mycket lättare för din PC:s CPU – detta jämfört med filformat som H.264 eller H. 265, som är de vanligaste . Det är ett komprimerat format, men det lovar att inte ha visuella förluster. Vilket av de sex formaten filmskapare väljer beror på deras prioriteringar av bildkvalitet kontra filstorlek/portabilitet.

Dessutom använder ProRes det vi kallar Variabel bithastighet eller VBR. Denna teknik reglerar bithastigheten enligt ramarnas aktiviteter. Till exempel, om det finns mycket rörelse i en video, tilldelar codec den maximala bithastigheten. Tvärtom, om en video har fler stillbildssekvenser tilldelar ProRes lägre bithastighet för den. Denna metod hjälper till att spara en hel del lagringsutrymme.

ProRes vs. H.264/H.265

En giltig detalj här är att ett klipp kodat i H.264 eller H.265 kommer fortfarande att vara mycket mindre, eftersom dessa format är designade för att ge anständig bildkvalitet vid låga bithastigheter och ProRes har en mindre mängd komprimering. Och det är just kodning som kräver mycket bearbetningsarbete i ett redigeringsprogram.

H.264/H.265-videor använder mer komprimering för att skapa en mindre fil — och nackdelen med detta är att bildkvaliteten inte är lika robust och tar lång tid att koda. ProRes går in i redigerings-/produktionsdelen av processen innan det konverterar det sista klippet till något som folk kan spela på sina telefoner eller TV, trots att Youtube accepterar en av ProRes-standarderna (422). Det kommer att sluta som en H.264 i alla fall.

Behöver du ProRes nu?

Slutsatsen av detta är att Top-of-the-line iPhones 13 är alltmer designade inte så mycket för den vanliga iPhone-användaren, utan för den person som vill investera i filmning och redigering.. Ett exempel är att, på grund av att de har ett större filformat, klargör Apple på iPhone 13 Pro-specifikationssidan att inspelning av ProRes 4K-video med 30 bilder per sekund är begränsad till sina smartphonemodeller på 256 GB, 512 GB och 1 TB. – nödvändigt utrymme för dem som kommer att göra längre inspelningstider med sin mobiltelefon. Om du är den personen som bara gör fler hemgjorda, familjevideor, blir ProRes förmodligen något som kan användas i din rutin för tillfället.

Men trots detta är det just tillägget av denna standard på iPhone 13 som kommer att göra ProRes allt mer populärt. Med tanke på att ProRes inte är ett sjuhövdat monster – i själva verket kan det vara ganska enkelt – och de allra flesta videoredigerare stöder det redan på både MacOS och Windows (och ja, det inkluderar Adobe Premiere), så är det It’s bara en tidsfråga innan det här filformatet börjar användas mer utanför den professionella, mer hemgjorda miljön, och främjar en serie fotografiskt innehåll av biokvalitet att titta på – för att inte tala om den större lättheten att redigera allt detta utan att få din dator att skrika efter hjälp.

Stöd för ProRes-inspelning kommer att finnas tillgängligt på iPhone 13 Pro och Pro Max med en kommande iOS 15-uppdatering – inte med lanseringen av nya enheter.

Relaterade Artiklar

Back to top button