Första flygningen av Boeings Loyal Wingman, den “kooperativa drönaren” som kan revolutionera militärflyget

Lojala Wingman Boeing Australien © Boeing

Boeing Australien har bekräftat att dess Drönare
Airpower Teaming System (ATS), mer känt som Loyal Wingman, har påbörjat flygtestning. Om det ser ut som andra modeller av drönare, är Loyal Wingman dock en del av en ny logik som kallas för att revolutionera flygområdet: “cobotics”, en sammandragning av “cooperativ robotics”.

Utrustad med AI och höghastighetsdatalänkar är Loyal Wingman alltså designad som en förlängning av ett bemannat flygplan.

Läs också:
Redo att gå ombord på en dronetaxi? 4 av 10 fransmän är för det!

Mot en ny generation drönare

Inom både civila och militära domäner fungerar drönare traditionellt enligt två principer:

  • den fjärrstyrda drönaren styrs på distans av en pilot som förblir på marken;
  • den autonoma drönaren agerar genom att följa en förutbestämd rutt före flygning, även om den kan programmeras för att kringgå oförutsedda hot och hinder.

Långt ifrån myten om “mördarrobotar” som säljs av Hollywood, förblir drönare därför oförmögna att improvisera eller fatta ett oprogrammerat beslut. Och Loyal Wingman, även om han har för avsikt att introducera ny AI, kommer inte att avvika från denna regel.

Vad är en lojal Wingman?

Boeings ATS är en maskin 11,5 m lång och 7 m bred, designad för att flyga mer än 3 500 km. Dess nos är ett modulärt fack som kan rymma olika sensorer och störsändare. För nu har sex exemplar köpts av det australiensiska flygvapnet, men Boeing hoppas kunna ta sig in på den amerikanska marknaden.

Lojala Wingman © Boeing

Som namnet antyder är Loyal Wingman en robotvinge. Inom flyget, liksom inom sporten, utser wingman traditionellt ett flygplan placerat som förstärkning för patrullledaren. The Loyal Wingman måste hantera sin färdplan ensam. AI:erna under utveckling kommer också att göra det möjligt för den att utföra sina förprogrammerade uppdrag i en mängd olika miljöer, utan att kräva fullständig omprogrammering. Arbetsbelastningen för den mänskliga operatören minskar därmed, den senare kan nu gå ombord i baksätet på ett stridsflygplan.

Där en drönare traditionellt fjärrstyrs, kommer Loyal Wingman ATS helt enkelt att “beordras” på distans. Under order av en patrullledare, och med hjälp av sin senaste generations AI:er, kommer maskinen således att självständigt kunna utföra de uppgifter som kommer att krävas av den: elektronisk störning, fotografisk spaning, målbeteckning, etc.

Läs också:
Aevum presenterar Ravn X, en drönare som kan skjuta upp mikrosatelliter

Mot en revolution inom flygverksamheten?

För militära operatörer kan det därför bli en riktig revolution. The Loyal Wingman kommer därmed att kunna ta risker i stället för bemannade kämpar och öppna vägen för ny taktik som är alldeles för farlig att införa. Om Australien planerar att använda den i händelse av en möjlig kinesisk aggression, kan det utökade konceptet Loyal Wingman gälla för många andra användningsområden.

Det skulle således kunna göra det möjligt att mångdubbla observationsförmågan hos ett sjöräddningsflygplan, eller att utöka omkretsen av flygsökningar i händelse av en naturkatastrof. Mycket självsäkert vill Boeing utvidga sitt koncept med robotvinge till hela sitt utbud av militära flygplan och helikoptrar.


Källa: FlightGlobal

Relaterade Artiklar

Back to top button