Forskare upptäcker ny lätt återvinningsbar plast

Plasten, som vi använder varje dag, är ett makromolekylärt material som skapas i laboratoriet och är uppbyggt av polymerer av olika längd. Det är ett material som, förutom att förbruka resurser av råolja under sin produktion, fortfarande inte återvinns på ett riktigt effektivt sätt. “Modell” plasten bör räkna med diversifieringen av de råvaror som används för dess produktion och på produktionen av plast vars struktur gör dem helt återvinningsbara. Idag verkar vissa forskare ha identifierat en plast som har alla dessa egenskaper.

För att beskriva detta ny typ av plast är en studie publicerad i den auktoritativa vetenskapliga tidskriften Natur av ett team av forskare frånuniversitet av Oxford. Det är en plastmaterial som delar många av dess egenskaper medHDPEL’Hög Densitet Polyeten, allmänt använd och redan känd. När det hittas kristalliserat har HDPE utmärkta egenskaper för olika applikationer. Trots dessa extraordinära egenskaper hantering av plastavfall det är det definitivt ineffektiv.

Så här tillverkas den nya plasten

Men lösningen på detta mycket aktuella problem är den nya typen av plast som upptäckts av brittiska forskare. Nyckeln med detta nya material är att det löser sig samtidigt många svåra och långvariga utmaningar. Specifikt har forskare utvecklat en högpresterande lösning att omvandla oljor som härrör från växter eller mikroalger till polymerer med hög molekylvikt. På detta sätt, genom solvolyskan du återställa 95 % av monomererna.

Även om detta nya material erbjuder en del obestridliga fördelar, dess pris är ännu inte så konkurrenskraftigt som det uppenbarligen händer för alla produkter som nyligen har introducerats på marknaden. Icke desto mindre lovar det att lösa några stora miljöproblem som det är lätt och helt återvinningsbar plast.

Relaterade Artiklar

Back to top button