Förmodas utmana Apple men på PC är det nya Qualcomm-chippet långsammare än M2 … och än M1

Apple M2 © Apple

Ett riktmärke som tillskrivs Snapdragon 8cx Gen 3 tyder på en besvikelse prestanda, betydligt lägre än den som observerats på det nuvarande Apple M1-chippet … eller de som förmodas utvecklats av nytt M2-chip.

Som vi vet har Qualcomm och dess ingenjörer (av vilka några är tidigare Apple-chefer från övertagandet av Nuvia 2021) arbetat i månader för att utveckla ett chip som kan vända utvecklingen av ARM-processorsektorn för bärbara och stationära datorer. En första ledtråd från den framtida Snapdragon 8cx Gen 3 SoC visar att den inte klarar utmaningen.

Ett nedslående första riktmärke för Snapdragon 8cx Gen 3

Förhandsgranskad på GeekBench 5 ombord på en Windows-driven Lenovo ThinkPad X13s bärbar dator, är Snapdragon 8cx Gen 3 föga imponerande … om alls. Qualcomm-chippet får bara 1 111 poäng i single-core och cirka 5 764 poäng i multi-core computing. Som jämförelse, på samma benchmark, får M1-chippet på en 2020 MacBook Pro 13 1 740 poäng i single-core och 7 718 poäng i multi-core. Ett chip som lanserades för två år sedan lyckas därför slå Qualcomms nya SoC helt.

Snapdragon 8cx Gen 3 © © WCCFTech
Apple M2 bänk © © WCCFTech

via WCCFTech

Samma dynamik, oundvikligen, för det nya M2-chippet. Passerades under GeekBench 5 nyligen, den senare (som ännu inte är officiellt tillgänglig) lyckades samla ihop 1 919 poäng i single-core och 8 928 poäng i multi-core. Klyftan ökar därför betydligt.

Apple skulle ligga 3 år före konkurrenterna

Som påpekats WCCFTechdessa resultat bekräftar uttalandena från Sravan Kundojjala, analytiker för Strategy Analytics, som nyligen uppskattade att Apple med sina “M”-chips hade ett treårigt försprång på ARM-chips och sina omedelbara konkurrenter, inklusive Qualcomm.

Observera dock att övertagandet av Nuvia och anställningen av dess ingenjörer förmodligen ännu inte har burit frukt hos Qualcomm. Chipet som kommer att bli resultatet av detta strategiska förvärv är fortfarande under arbete. Dessutom upprepade VD:n för Qualcomm för några veckor sedan sin önskan att bli nummer 1 på prestanda med sina nästa ARM SoCs för bärbara datorer.

Som sagt, Apple kommer inte att sitta passivt: se till att företaget redan förbereder M2 Pro och M2 Max-chips som återigen kan lämna konkurrenterna bakom sig.

Källa: WCCFTech

Relaterade Artiklar

Back to top button