Formel E: den nya generationen kommer, lättare och mycket effektivare

Formel E

Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) presenterade på måndagen den första informationen om den tredje generationen av sin ensitsiga Formel E
. Ett racingmonster som siktar på att vara kraftfullare, mer dynamiskt, mer hållbart och mer konkurrenskraftigt än Generation 2.

Vi kommer dock att behöva vänta på de första testerna som är planerade till våren 2022 för att se den unika ensitsiga som kommer att användas för den nionde säsongen av Formel E-världsmästerskapet.

Full av nyheter

Sedan debuten av Formel E-mästerskapet 2014 har den elektriska ensitsiga som används av förare stadigt förbättrats, både konkurrensmässigt och när det gäller hållbarhet. Enligt tillkännagivandet fortsätter Generation 3 på denna väg och kommer med enorma nya funktioner. Ensitsen byggd exklusivt av det franska företaget Spark Racing Technologies är tydligen utskuren för en sak: stadsbanor.

Enligt FIA kommer 40 % av energin som används under ett lopp att vara energi som återvinns genom bromsning och denna Formel E Generation 3 kommer att vara den första modellen utan hydrauliska bromsar bak. På liknande sätt, om den tidigare generationen bara hade en motor baktill, kommer denna, på 350 kW, att kompletteras med ytterligare en motor framtill på 250 kW, vilket ger den totala effekten till 600 kW, vilket alltså kommer att fördubbla energiåtervinningen jämfört med till andra generationen.

Med en 350 kW motor som levererar 470 hästkrafter kommer Generation 3 Formula E, får vi veta, att kunna nå hastigheter på upp till runt 321 km/h.

En hållbar och återvinningsbar bil

I sina många tillkännagivanden har FIA delat med sig av intressant information om ensitsigas hållbarhet. Alla kolfiberdelar som utgör bilen och som är skadade kommer att återvinnas. För sin del kommer däcken inte längre att levereras av Michelin, utan av den koreanska tillverkaren Hankook, som också kommer att använda inte mindre än 26 % hållbara material i sin tillverkning.

Vi kommer dock att behöva vänta på de första testerna som är planerade till våren 2022, i mitten av den åttonde säsongen av Formel E-världsmästerskapet, för att fullt ut se potentialen i denna nya generation och dess totala design. Faktum är att FIA ​​har bara avslöjat ett fåtal mycket fragmentariska bilder av ensitsen, vilket hindrar oss från att se hur odjuret kommer att se ut.

Jamie Reigle, VD för Formel E, tog tillfället i akt att lyfta fram den helt urbana riktningen för denna Generation3: “ Genom att designa denna tredje generationens bil visar vi att hög prestanda, effektivitet och hållbarhet kan samexistera utan kompromisser.[…] Generation 3 är vår snabbaste, lättaste och mest kraftfulla racerbil hittills. Det är en varelse designad för sin livsmiljö: tävla runt i staden i däck-på-däck-strider “.

Om samma ämne:
Så här ser en racingskoter ut, gjord för att passera 100 km/h

Källa: Engadget

Relaterade Artiklar

Back to top button