Ford testar revolutionerande ny strålkastarteknik

Ford högupplöst © © Ford

Ford testar en hel teknik med strålkastare som kan hjälpa förare att hålla ögonen på vägen.

Ett nytt system baserat på “högupplösta frontljus”. Vi förklarar för dig.

Ford vill hjälpa dig att hålla fokus på vägen

Sedan flera år tillbaka har många fordon haft en head-up display, vilket gör att förare kan dra nytta av olika information som projiceras direkt på vindrutan. Men på Ford vill vi gå längre, genom att utveckla teknik som kommer att hålla våra ögon ständigt på vägen.

Ford högupplöst © © Ford

En teknik baserad på nya “högupplösta” strålkastare, som gör det möjligt att projicera vägbeskrivningar, hastighetsbegränsningar eller till och med väderinformation direkt på vägen. Tekniken skulle till exempel kunna ge föraren information om kommande väderförhållanden och kommande svängar, eller till och med projicera fordonets bredd innan man kör in på en smal stig.

På så sätt kan föraren hålla fokus på körningen, utan att behöva granska någon skärm ombord.

En körhjälp, men inte bara!

Enligt Ford färdas ett fordon i 90 km/h 25 meter per sekund, så även en snabb blick på navigationssystemet kan generera en ” blint tio meter eller mer. Med sitt nya projektionssystem, förutom den användbara informationen som visas direkt på vägen, kan föraren därför ständigt koncentrera sig på körningen.


Men denna projicering av information på vägen via högupplösta framljus kan också vara till nytta för andra trafikanter. “Ett övergångsställe skulle till exempel kunna projiceras ut på vägen så att det är synligt för föraren och fotgängare i situationer där befintliga vägmarkeringar är delvis raderade eller knappt synliga.säger Ford.

Tekniken kan också hjälpa föraren genom att ange vägen som ska följas för att köra om cyklister, samtidigt som det håller ett säkert avstånd.

Observera att denna teknik för att projicera bilder på vägen kan vara föremål för olika regler beroende på marknad, och den utvecklas för närvarande enbart för teständamål hos Ford. Det återstår att se nu om den en dag kommer att integreras i den amerikanska tillverkarens fordon.

Källa: Jalopnik

Relaterade Artiklar

Back to top button