För Luc Julia, “påven av artificiell intelligens”, kommer den autonoma bilen på nivå 5 aldrig att existera

Renault Waymo autonom bil

Den fransk-amerikanske ingenjören Luc Julia säger att det helt enkelt är omöjligt att nivå 5 av autonom körning någonsin kommer att uppnås, men han tror stenhårt på nivå 4 i framtiden.

Ingenjören Luc Julia, som nyligen började på Renault, är en stor specialist på artificiell intelligens. Och han förklarar i en kort videosändning av BFM Business varför det helt enkelt är omöjligt att nå nivå 5, enligt honom.

Läs också:
Efter Uber överger Lyft forskning om självkörning och säljer sin avdelning till Toyota

“Påven av artificiell intelligens”

Detta smeknamn som gavs till Luc Julia beror på hans karriär inom artificiell intelligens. Den här ingenjören från Toulouse, som nu arbetar för Renault, har en perfekt kunskap om sitt ämne.

Han har deltagit i ett flertal projekt i Silicon Valley hos HP, Samsung och Apple. Han är en av formgivarna av Siri-röstassistenten på märket Apple. Han är också författare och fullvärdig medlem av Académie des technologies, som grundades 2000.

För denna specialist på artificiell intelligens är den autonoma bilen nivå 5 helt enkelt omöjlig att uppnå. Det är inte rimligt att tro att en autonom bil kan vara permanent autonom genom att anpassa sig till alla möjliga och tänkbara situationer.

En artificiell intelligens kan reagera på fördefinierade situationer eller på det som kommer närmast dem, medan människan kan anpassa sig och reagera snabbt på situationer som aldrig tidigare setts.

Läs också:
Volkswagen vill skapa sina egna chips för autonoma fordon

Nivå 5: jakten på gralen?

Medan många företag som Google eller Tesla arbetar hårt med frågan om autonom körning, finns det fortfarande ett antal parametrar som fortfarande är omöjliga att hantera trots de spektakulära framstegen inom området de senaste åren. Om nivå 4 verkar kunna uppnås under de närmaste åren, är nivå 5 fortfarande en ouppnåelig chimär för tillfället.

Han tror att nivå 4 kommer att nås, vilket kommer att tillåta helt autonom körning i många situationer, men inte den sista nivån. Och för att stödja sin avhandling citerar Luc Julia ett exempel som inträffade i Mountain View med Googles autonoma fordon som har korsat vägarna i tio år nu. Om de redan har samlat på sig nästan 16 miljoner kilometer sedan dess har de i vissa fall fortfarande inte förmågan att reagera korrekt.

Till exempel, i en av videorna som Google laddade upp kunde Luc Julia se en självkörande Google-bil stanna mitt på vägen, sedan starta om några sekunder senare och stanna igen i flera sekunder, och så omedelbart… anledning? En fotgängare som går vid sidan av vägen och håller en stoppskylt över axeln.

Denna typ av skylt används för att stoppa trafiken för att t.ex. låta barn korsa framför en skola. Naturligtvis är detta ett isolerat fall, en nästan osannolik situation, men just det är den här typen av exempel som låter honom bekräfta att nivå 5 helt enkelt är omöjlig att nå.

Läs också:
Autonoma fordon tillåtna på vägar i Storbritannien i slutet av året?

De olika nivåerna av autonom körning

Autonom körning klassificeras i 5 nivåer från 1 till 5 beroende på graden av autonomi som uppnås:

  • Nivå 1: detta är enkel körhjälp som adaptiv farthållare eller automatisk nödbromsning.
  • Nivå 2: bilen kommer även att kunna hantera banan med körfältshållning eller körhjälp i bilköer.
  • Nivå 3: här är fordonet kapabelt att köra ensamt under vissa specifika förhållanden och i en anpassad miljö, såsom att parkera ensam på en parkeringsplats eller följa dess bana på motorvägen, med hänsyn till andra användningsområden (hastighet, avstånd, etc.), som en Tesla utrustad med AutoPilot-funktionen. Bilen behöver kontroll från sin förare, han måste vara vaksam för att själv ta kontrollen så snart han anser det nödvändigt eller om bilen ber honom om det.
  • Nivå 4: här kommer fordonet att klara av att köra ensam i en viss miljö som i nivå 3, men utan överinseende av föraren som kan läsa hans e-postmeddelanden, tidningen eller se en film. Om fordonet begär assistans av föraren och föraren inte svarar på denna begäran ska fordonet klara sig själv att parkera på en säker plats, till exempel en rastplats.
  • Nivå 5: bilen klarar allt utan hjälp av föraren. Det finns inte längre något behov av en ratt eller pedaler för att driva fordonet, det är 100 % autonomt under alla omständigheter. Den kunde också köra utan någon ombord, som Elon Musk skulle vilja med sin framtida flotta av robottaxibilar.

Källa: Twitter

Relaterade Artiklar

Back to top button