För händerna på robotar kommer ett säkrare grepp också användbart för …

Robotarnas händer kännetecknas av ett inte precis bekvämt grepp, även om det är stabilt. Av denna anledning har vissa forskare tänkt på att tillämpa en ny fysiklag på friktion för att få ett säkrare grepp för händerna på androider.

Denna möjlighet presenteras av en studie publicerad på sidorna i den auktoritativa vetenskapliga tidskriften Natur Material. Forskningen i fråga bär signaturen av ett team av forskare frånuniversitet av staten Amerikan från North Carolina samordnas av Lilian Hsiao. Specifikt ville de amerikanska forskarna tillämpa en ny fysiklag om friktion för att tillåta robotars händer att gripas säkrareäven när de hålls i händerna på människan.

Denna nya fysiklag gäller för ögonblicket två fasta ytor komma i kontakt med en tunt lager vätska emellan. Det senare representerar det sätt med vilket det är möjligt att hålla ett föremål hårt utan att tappa det. Medan detta för en människa representerar något intuitiv, robotars händer kan inte kontrollera sitt grepp om “hala” föremål. De amerikanska forskarnas arbete representerar något alldeles extraordinärt och som öppnar dörren till utvecklingen av mer pålitliga och funktionella robotenheteri applikationer som telekirurgi genom vilken kirurger kan fjärrstyra robotenheter och tillverkning. Kort sagt, ett riktigt gyllene tillfälle för studier av beröring i syntetiska system.

Det säkrare greppet av robothänder kan också användas i monteringskedjor av fabriker såväl som inom området rehabiliteringsmedicin.

Relaterade Artiklar

Back to top button