För din säkerhet kommer Google att begränsa spelkontroller som är anslutna till Chrome

Videospel plattformsoberoende spel © © Shutterstock

Sedan 2012, Google Chrome erbjuder ett Gamepad API som, som namnet antyder, tillåter webbapplikationer och spel att komma åt spelkontroller fysiskt ansluten till en dator. Tyvärr verkar det som att illvilliga människor kan använda det för att spåra onlineanvändare och suga in deras data. Mountain View-jätten har meddelat att den inför nya begränsningar för att skydda sina användare.

Liknande åtgärder hade Mozilla vidtagit med Firefox 81, en version som släpptes i september 2020. API:et finns även på Safari, vilket gör att alla kan använda sin iPhone eller iPad med tjänster som GeForce Now eller Google Stadia utan app store-app.

Mer säkerhet som standard i Chrome

Användningen av Gamepad API är relativt enkel i alla webbläsare. Den består av att ge en unik identifierare för varje gamepad som är ansluten till din dator. Således får Chrome en lista med information från knappar och axlar (joysticks, riktningskors). All denna data kan samlas in (under vissa förutsättningar), och det är detta som oroar Google. Med tillgång till dessa skulle en illvillig individ kunna spåra någon via deras digitala fingeravtryck (eller fingeravtryck).

Åtgärderna som Google annonserat är mycket lika vad Mozilla kommunicerade för sin webbläsare Firefox för nästan två år sedan. För det första kommer API:et inte att fungera på webbplatser som inte är HTTPS, vilket är en kombination av HTTP med ett krypteringslager som SSL eller TLS. Vi påminner dig om att det också rekommenderas att markera ett webbläsaralternativ för att alltid uppgradera surfning till HTTPS. Den finns i Sekretess och säkerhet > Säkerhet > Avancerade inställningar.

Den andra tankeställaren för Chrome är olika API-beteende i vissa integrationer (bädda in). Det är ännu inte känt hur detta kommer att fungera, men det kan vara en begäran om auktorisering från användaren för att trigga API:et och stödet för hans kontroller.

Att förebygga är bättre än att bota ?

En sådan restriktiv åtgärd kan skada applikations- och videospelsutvecklare som behöver använda styrenheten för sin drift. För att inte påverka dem och ge dem tillgång till en felsökningsmiljö kommer Chrome att införa en avancerad inställning (flagga). Den senare kommer att vara tillgänglig under namnet på #restrict-gamepad-access. Alla kommer fritt att kunna dra fördel av kontrollerna och testa spel på en sida eller en lokal server (localhost) utan att sätta upp ett SSL-certifikat.

Det är fantastiskt att se Chrome implementera en sådan säkerhetsåtgärd långt efter Mozilla Firefox. Lyckligtvis verkar det inte ha förekommit några “väsentliga” instanser av webbplatser eller spårningsskript som använder Gamepad API för att spåra en användare. Googles webbläsare har redan varit tvungen att omedelbart åtgärda tre stora brister 2022.

Google har ännu inte beslutat när Gamepad API-beteendeuppdateringen kommer att rullas ut till alla i Chrome.

Om samma ämne:
Chrome: hur Google kommer att gynna kvalitetstillägg

Google Chrome

Att ladda ned

Läs meddelandet


8

Google Chrome

  • Mycket bra prestanda
  • Enkel och trevlig att använda
  • En säker webbläsare

Google Chrome behöver inte längre bevisa sina egenskaper som en stabil, flytande, snabb, säker, ergonomisk och multifunktionell webbläsare. Dess gränssnitt och dess användningssätt är lämpliga för alla målgrupper, oerfaren som informerad. Kriterier som gör att den fortfarande idag kan dominera marknaden på en global skala, och att driva utveckling som inspirerar till nya webbstandarder. Men Chrome är inte immun mot en mycket mindre formidabel aspekt: ​​webbläsarens insamling och kommersialisering av personuppgifter, vilket gör det till ett allvarligt hot mot Internetanvändarnas integritet, desto mer när det används i kombination med andra andra Google-tjänster. Om respekt för sekretess måste, för dig, gå före resten, råder vi dig att vända dig till Brave eller Firefox, mer pålitliga alternativ med tillfredsställande prestanda.

Google Chrome behöver inte längre bevisa sina egenskaper som en stabil, flytande, snabb, säker, ergonomisk och multifunktionell webbläsare. Dess gränssnitt och dess användningssätt är lämpliga för alla målgrupper, oerfaren som informerad. Kriterier som gör att den fortfarande idag kan dominera marknaden på global nivå, och att driva utveckling som inspirerar till nya webbstandarder. Men Chrome är inte immun mot en mycket mindre formidabel aspekt: ​​webbläsarens insamling och kommersialisering av personuppgifter, vilket gör det till ett allvarligt hot mot Internetanvändarnas integritet, desto mer när det används i kombination med andra andra Google-tjänster. Om respekt för sekretess måste, för dig, gå före resten, råder vi dig att vända dig till Brave eller Firefox, mer pålitliga alternativ och tillfredsställande prestanda.

Källor: XDA-utvecklare, Mozilla

Relaterade Artiklar

Back to top button