För 20 år sedan revolutionerade Apple världen av MP3-spelare med iPod

Apple iPod

Vi firade ett speciellt jubileum igår. iPod, en av Apples största framgångar, presenterades av Steve Jobs den 23 oktober 2001 för en otrolig publik. På den tiden var det science fiction att lägga tusen låtar i en enda enhet.

För tillfället delade en ingenjör och en kreativ som arbetade med projektet sina minnen med våra kollegor från 20 minuter.

Att gå från 15 till 1 000 låtar: tillbaka till framtiden

Oavsett om du är ett fan eller en belackare av Apples varumärke måste du erkänna att Apples produktpresentationer alltid har sett ut som religiösa ceremonier. Som predikant ritade Steve Jobs, evigt utsmyckad med sina blå jeans och sin turtleneck, 2001 konturerna av musikens framtid: ” Denna extraordinära lilla enhet har 1 000 låtar. Och den får plats i min ficka ».

Utbudet av audiofila DAP:er vid den tiden kämpade för att övertyga teknikentusiaster, som fick nöja sig med 15 MB flashcards som bara kunde innehålla ett tjugotal låtar, med tveksam ljudkvalitet. Även Mini Disc, ett Sony-projekt, nådde inte den förväntade kommersiella framgången, eftersom den var för dyr för allmänheten.

Det var Jon Rubenstein, tenor på Apple, som sedan besökte Toshiba-fabrikerna och stötte på en miniatyrhårddisk på mer än 5 GB på Apples kontor i början av millenniet. Med tio miljoner dollar investerade hamnar Michael Dhuey, en maskiningenjör, i spetsen för projektet. Han minns särskilda arbetsförhållanden:

“Vi var i en hemlig byggnad bort från huvudcampuset. Vi arbetade 10 timmar om dagen, ofta på lördagar och söndagar. Vi fick mat levererad. Av säkerhetsskäl hade städpersonalen begränsad tillgång. Papperskorgen hopade sig så mycket att vi hade råttor i byggnaden. »

Ett ettårigt projekt, 400 miljoner sålda exemplar

Toshibas miniatyrhårddisk är en bra bas, men den har för lite batteritid. För att övervinna detta problem, “skjut” helt enkelt låten till ett DRAM-chip för att lägga den på RAM. Denna process dränerar inte batteriet, och den första iPod-prototypen kommer undan med 10 timmars batteritid. Dhuey förklarar också att han var tvungen att pressa ljudet maximalt eftersom ” Steve Jobs led av ett lindrigt hörselproblem “.

Namnet på denna walkman är föremål för läckra anekdoter. Steve Jobs lyssnar på förslagen och klassificerar dem i tre kategorier: “det värsta namnet jag har hört i mitt liv”, “inte hemskt” och “inte dåligt”. Slutligen är teamet överens om “iPod”, en subtil referens till Stanley Kubricks mästerverk, 2001: A Space Odyssey. Efter några veckors eftertanke slutar den från början motstridiga chefen med att godkänna.

Produkten, som lanserades i slutet av 2001, sålde initialt 3 miljoner exemplar – ett relativt misslyckande för varumärket. iPod är vacker och innovativ, men den fungerar bara med Mac-datorer. Teamet fixar detta problem och låter PC-användare sätta musik på spelaren från sin maskin. Från och med då fick iPod den oproportionerliga framgång som vi känner till, med 400 miljoner sålda enheter.

Källa: 20 minuter

Relaterade Artiklar

Back to top button