Flytta på molekylerna? Idag är det möjligt tack vare en ny teknik

Tror du att det är möjligt att få organiska molekyler att röra sig längs väldefinierade banor och med anmärkningsvärd precision? Idag kan vi säga att en organisk molekyl kan överföras till exempel längs en rak bana och med hög precision.

Detta visar en studie publicerad i den berömda tidningen Vetenskap av ett team av forskare från University of Graz (Österrike), Aachen (Tyskland) och Oak Ridge National Laboratory (USA). Specifikt använde gruppen av forskare en ny teknologi vilket gjorde det möjligt för dem att överföra molekyler organisk lång raka banor och på en relativt stort avstånd. Allt tack vare användningen av en svepmikroskop och en silveryta. En särskild punkt av intresse för denna teknik är möjligheten till flytta enstaka molekyler på en relativt lång väg som leder dem till en exakt plats. Genom att studera enskilda molekylers rörelser är det möjligt att få ny information om fysikaliska och kemiska processer som till exempel är relevanta för molekylär dynamik under en kemisk reaktion.

I sitt arbete justerade forskarna enstaka organiska molekyler på en silveryta med spetsen av ett skanningsmikroskop. tunneleffekt. Under dessa specifika förhållanden är molekylerna extremt mobil även vid mycket låga temperaturer som t.ex -266 °C, men deras rörelse är betingad av metallytans regelbundna struktur som definierar verkliga spår. Om under dessa förhållanden a elektrostatiskt fältkan individuella molekyler fås att röra sig längs en rak bana åt båda hållen beroende på hur fältet är orienterat.

Det är verkligen en teknik otrolig som visar hur, trots plan yta på mikroskopisk nivå kan molekyler överföras bara åt ett håll.

Relaterade Artiklar

Back to top button