Flygplan: Vissa företag har utrustat dem med antimissilskydd

Det verkar konstigt att tänka på flygplan utrustad med antimissilskydd. Ändå är det verkligen sant. Det finns flygbolag som har installerat dessa system för att säkerställa mer än maximal säkerhet för sina kunder under flygningen. Oron för att en “raket” skulle kunna avfyras mot ett passagerarplan är faktiskt inte så konstigt. I historien har det redan hänt och den som undkom denna katastrof räddas av ett mirakel. Här är vilket som var det första flygbolaget att installera en antimissilsystem och varför.

Varifrån kom idén att utrusta flygplan med antimissilskydd

Idag hör vi om Airbus som flyger obemannat, men missilskydd på flygplan låter bara konstigt.

Varifrån kom idén att utrusta flygplan med antimissilskydd? Allt började i ett avlägset förflutet 2002 med en Boeing 757 av det israeliska flygbolaget Arkia. Under rutten mellan Mombasa och Tel Aviv träffades den av två missiler. Dessa efter värmen skulle ha nått målet om de inte, tack vare en rad slumpmässiga fall, missade målet. Flygningen slutade med alla passagerare och besättning i säkerhet, men det var början på ett problem. Hur skyddar man flygplan från oavsiktligt uppskjutna militära missiler eller terrorister?

Den israeliska regeringen lade denna oro på bordet, särskilt eftersom deras geografi förutspår att flera flyg passerar genom farliga områden. Faktum är att riskerna för terroristattacker för deras bolags flygplan var och är mycket höga.

Därav idén att skapa en missilskyddssystem utgående från militära standarder att den var kompatibel med flygplan.

El Al, Arkia och Israir var de första att utrusta sig med antimissilskydd

Det första antimissilskyddssystemet för flygplan skapades därför. Det var Flygvakt och garanterat maximalt skydd för flygbolagen under flygningen. I praktiken, när en missil väl lokaliserades, desorienterade systemet den tack vare lanseringen av den bloss. Kort sagt, passagerare och besättning kunde resa i fred. Särskilt utan den ständiga oro över att riskera attackflyg över områden med en hög täthet av terrorister.

De första flygbolagen att använda detta system var där El Al, Arkia Och Israir i 2004. Flygvakten installerades på deras flygplan för den blygsamma summan av 1 miljon dollar. Detta behagade dock inte vissa nationer som nekade landningstillstånd för dessa flygplan.

Men Israels regering fortsatte sin forskning och genomförde C-MUSIK född från den militära versionen Sky Guard. Detta system laser kan förstöra en missil under flygning i full säkerhet samtidigt som de skyddar flygplanen som har installerat den.

Relaterade Artiklar

Back to top button