Flygplan: Airbus bekräftar att de har utfört en obemannad flygning

Sedan flera år tillbaka finns det teknik som kan flyga plan utan att behöva en pilot. Det verkade dock omöjligt att ett plan kunde lyfta från marken autonomt. Baklänges Flygbuss bekräftade att han hade gjort sin första obemannad flygning med en av sina egna flygplan.

Det verkar som att det är dags för flygplan som flyger obemannat

Få hade trott att den dagen skulle komma då flygbolagen kunde utrusta sin flotta med flygplan som kan flyga självständigt utan behov av pilot. Många som redan inte gillar att resa med dessa transportmedel, men tvingas till, kommer att ta del av nyheterna utan liten oro. Dessutom de senaste katastroferna i Boeing 737 Max hjälper verkligen inte.

För nu finns det inget att frukta eftersom detta kommer att bli en framtida möjlighet. Så det faktum att obemannade flygplan inte redan flyger är inget tekniskt problem. Dessutom finns det redan många piloter som använderdatorhjälp ombord. I själva verket specificerade Christian Sherer, kommersiell direktör för Airbus, att frågan är mer kopplad främst till lagstiftarna och sedan med passagerarnas uppfattning.

Boeing-katastroferna “har belyst och understrukit behovet av absolut och kompromisslös säkerhet i denna sektor, oavsett om det kommer från Airbus, Boeing eller något annat företag.”

Airbus har bekräftat åtta automatiska starter

Airbus bekräftade att de utförde en obemannad flygning med ett av sina flygplan som lyfte autonomt från Toulouse, Frankrike. Det här ärAirbus A350-100 som tilldelades ben åtta perfekta automatiska starter.

Så Yann Beaufils, en av testpiloterna, berättade vad som hände under starten. “Medan vi slutförde inriktningen på banan, i väntan på tillstånd från flygledningen, aktiverade vi autopiloten. Vi flyttade gasreglaget till inställningen av ta av och vi övervakade planet. Den började röra sig och accelerera automatiskt samtidigt som spårets mittlinje bibehölls med den exakta rotationshastigheten som matades in i systemet. Nosen på planet började lyfta automatiskt och några sekunder senare var vi på flykt”.

En exceptionell teknik, men det kommer ändå att ta lite tid innan vi ser det på flera flygplan. Den verkar dock redan vara klar och testad.

Relaterade Artiklar

Back to top button