FluBot, skadlig programvara som kan stjäla dina lösenord, sprids snabbt på Android

Android-kod © Primakov / Shutterstock.com

Android-användare måste vara extra vaksamma inför den snabba spridningen av en ny skadlig programvara
. Denna skadliga programvara, känd som FluBot, är speciellt utformad för att återställa lösenord som bankuppgifter.

Sedan fredagen den 23 april har FluBot spridit sig som en löpeld genom textmeddelanden som uppmuntrar användare att ladda ner en applikation som låter dem hämta ett paket som de har missat leverans. När FluBot väl har installerats på smartphones som kör Android, samlar FluBot in mycket personlig data och använder den för att spridas till kontakter på den infekterade telefonen.

Läs också:
Android: en ny skadlig programvara klär ut sig som en uppdatering

Android-smarttelefoner infekterade med skadlig programvara

I flera europeiska länder som Tyskland, Polen, men särskilt Spanien och Storbritannien, fortsätter FluBot att infektera tusentals Android-smarttelefonanvändare. En spoofing baserad på nätfisketekniken, som börjar med ett enkelt SMS som meddelar en (falsk) missad leverans. Meddelandet uppmanar användaren att klicka på en länk, som leder dem till en inofficiell kurirs app, som DHL eller Royal Mail, för att hämta paketet. Det är denna länk som gör att FluBot kan spridas.

När FluBot väl har installerats på mobiltelefonen, återställer flera typer av personlig information som lösenord och bankuppgifter. Dess förmåga att stjäla kontaktlistor lagrade i infiltrerade telefoner gör spridningen lika effektiv som den är lömsk, eftersom skadlig programvara kan använda kontaktnamn för att anpassa textmeddelanden som skickas till potentiella nästa offer.

Läs också:
Joker malware infekterade mer än 500 000 Huawei Android-enheter via AppGallery

De brittiska myndigheterna multiplicerar sina rekommendationer för att stoppa spridningen

På grund av anpassningen av meddelandet är mottagarna av dessa SMS mer benägna att klicka på nedladdningslänken och därför sprida viruset. Hotet från FluBot tas på största allvar av flera telefonoperatörer och av de officiella myndigheterna i de drabbade staterna, särskilt i Storbritannien.

Medan Apple-användare verkar vara förskonade från FluBot för tillfället, uppmanar NCSC alla mottagare av ett SMS som innehåller en bluff att vidarebefordra meddelandet till 7726, en gratis skräppostrapporteringstjänst. När det gäller telefoner som redan är infekterade är det mest effektiva sättet att bli av med skadlig programvara fortfarande en fabriksåterställning.

Ska ett antivirus installeras på en smartphone?

Är det nödvändigt att installera ett antivirus på smartphone?

Idag finns det många gratis och effektiva antivirus för våra telefoner. I den här artikeln kan du upptäcka ett urval av de bästa av dem. Läs mer

Källor: ZDNet
, Hotpost
, NCSC

Relaterade Artiklar

Back to top button