Flickr-recension (2022): den (mycket) generösa gratis bildbanken

Flickr © Mehaniq / Shutterstock.com

Nyheten om Flickr-övertagandet 2018 skakade internet. Även om det var möjligt att ha 1 TB bilder och videor med ett gratis konto, har de nya ägarna höjt gränsen till 1 000 bilder. Efter användarprotester beviljades anstånd till mars 2019 – men då raderades de äldsta bilderna. Trots dessa faror är Flickr fortfarande ett riktmärke för gratis bildbanker.

Det som tidigare var ett gigantiskt bildbibliotek på Internet, som listar en hel del av webbens historia, har förlorat sin prakt under åren. Trots allt består Flickr och fortsätter att erbjuda ett stort urval av gratis bilder att rita från… under förhållanden.

Sammanfattning

Flickr: hur fungerar det?

Eftersom Flickr är lika mycket en fotolagringsplats som en gratis bildbank, erbjuds flera licenser till användare, som kan välja den som passar dem bäst.

 • Alla rättigheter förbehållna – Fotograferna behåller alla sina rättigheter till sina bilder, och det är därför förbjudet att använda dem utan tillstånd.
 • Allmängods – Ingen upphovsrätt: det är möjligt att använda, ändra och distribuera bilden, även för kommersiella ändamål, utan tillstånd.
 • CC0 – Samma villkor som för ett verk i det offentliga området.
 • Creative Commons Erkännande – Det är möjligt att kopiera och omdistribuera bilderna, och att transformera eller modifiera dem för vilket ändamål som helst, även kommersiellt. Det är dock nödvändigt att kreditera bildens ursprungliga författare, lägga en länk till licensen och ange om några ändringar har gjorts. Det är också förbjudet att distribuera bilden, modifierad eller inte, genom att lägga till en mindre tillåtande licens än den grundläggande.
 • Creative Commons Erkännande-Dela Lika – Samma villkor som för Attribution-licensen, med ytterligare skyldighet att dela ändringar eller transformationer av bilden under samma licens som originalbilden.
 • Creative Commons Attribution-NoDerivas – Samma villkor som för Attribution, med förbud att vidaredistribuera innehållet om det har modifierats eller transformerats.
 • Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell – Samma villkor som för Attribution, men med förbud att använda den av kommersiella skäl.
 • Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-Dela Lika – Blandning av licensvillkor för Creative Commons Attribution, NonCommercial och ShareAlike.
 • Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-Ingen härled – Blandning av Creative Commons Attribution, NonCommercial och NoDerivs licensvillkor.

Beroende på vilken användning du vill göra av bilderna som finns på sajten, måste du därför se till att titta noga på var och en av licenserna och de specifika användningsvillkoren för att inte hamna i olaglighet.

Flickr hem © Flickr

Användning av webbplatsen

Bildsökning

På startsidan uppmuntrar Flickr dig att skapa ett konto, men det är inte nödvändigt att börja söka. Här valde tjänsten minimalism. Endast ett sökfält finns på sidan, utan ytterligare meny för att erbjuda kategorier av bilder. Du kan välja att söka efter foton, personer eller grupper. Om du har ett specifikt tema i åtanke kan sökning i grupper vara ett bra alternativ för att begränsa resultaten och dra fördel av den kuration som utförs av användarna av tjänsten i ett givet tema.

Flickr erbjuder flera alternativ på resultatsidan för att begränsa dem. Du kan sortera bilder efter licens, välja en huvudfärg och justera inställningar som kort skärpedjup eller mönster. Du kan också välja om du vill att resultaten ska visas efter relevans, uppladdningsdatum, tagningsdatum eller några ganska oklara kriterier som kallas “intressant”. I de avancerade alternativen är det möjligt att definiera vilka orienteringar som måste ha bilderna av resultaten, vilken minsta storlek, definiera ett intervall av datum för fotograferingen eller uppladdningen, och slutligen välja om du vill se foton och videor eller bara en av de två. Bildbanken erbjuder också en SafeSearch för att aktivera, avaktivera eller aktivera på ett måttligt sätt. Filtreringsparametrarna är effektiva och möjliggör en bra sortering av resultaten.

Flickr-sökning © Flickr

Du måste betrakta söktermerna på Flickr som en uppsättning taggar för att få bra relevanta resultat som lyckas kombinera alla termer. Glöm adjektiv för komplexa sökningar som inkluderar flera nyckelord, de fungerar bara när de paras ihop med en enda term. Resultaten är av bättre kvalitet och rikligare med en sökning utförd på engelska. Franska förblir användbar, men är mycket mindre effektiv för sökningar med flera nyckelord.

På resultatsidan erbjuder Flickr även ytterligare menyer, inklusive menyn “Utforska”. Genom att klicka på den kommer du att kunna se trendiga och populära taggar, de senaste bilderna men även bilderna i kategorin “The Commons”. Den här kategorin listar bildmaterial från hela världen som du kan söka efter.

Flickr-taggar © Flickr

Föreslagna bilder och nedladdning

På grund av sajtens natur är bilderna på Flickr väldigt olika, ingen kuration görs. Det finns både bilder av professionell kvalitet och bilder av amatörer som vill lagra sina foton och dela dem med samhället, eller till och med memes, skärmdumpar av spel, teckningar… Med andra ord, lite vad som helst och allt, men mest illustrativa och konstnärliga bilder mer än “klassiska” stockbilder för professionellt bruk. Flickr kommer att vara ett bra val framför allt om du letar efter originalbilder eller bilder med ett väldigt specifikt tema som du inte har kunnat hitta någon annanstans.

Genom att klicka på en bild får vi tillgång till flera detaljer om den. Fotografen redan, med möjlighet att besöka hans profil för att se ytterligare bilder och följa honom. Vi har även information om vilken kamera som används och fotograferingsinställningar. Du kan se antalet visningar av bilden, hur många gånger den har lagts till i favoriter, samt datumet då den togs. Det är också på denna sida som du hittar detaljer om licensen för bilden, och som du därför kommer att kunna veta om du kan använda den eller inte.

Flickr detaljer bild © Flickr

Sidan är komplett och innehåller all nödvändig information. Om du vill fortsätta leta efter bilder i samma tema presenterar sidan de olika grupperna, albumen och utställningarna där bilden har lagts till. En bra idé för att hitta liknande bilder utan att ständigt behöva sålla igenom ett skrämmande antal resultat.

För nedladdning erbjuder Flickr många storleksalternativ. Du kan få bilden i sitt ursprungliga format, i kvadratisk eller miniatyr för att inkludera den som en logotyp eller avatar på en webbplats, eller till och med i small, medium eller large. Flera bredder finns tillgängliga för var och en av dessa storlekar.

Flickr-bild © Flickr

För fotografer

Genom att registrera dig på sidan är det möjligt att omedelbart ladda upp och dela dina bilder, upp till max 1 000. Du kan också välja att hålla dem privata eller kontrollera vem som kan se dem så att du kan använda Flickr som din lagring. Med ett gratis konto är det möjligt att lägga till länkar till dess sociala nätverk och webbplats. Men för fotografer som vill dra nytta av Flickr i en professionell miljö kommer det att vara nödvändigt att gå igenom ett Pro-konto.

Ett Pro-konto låter dig ladda upp ett obegränsat antal bilder, men kommer att visa sig vara särskilt användbart för funktioner som rör marknadsföring av din aktivitet. På webbplatsen kan du lägga till direktlänkar till kundvagnar, betalningssidor eller prissidor som finns på andra webbplatser och att ange deras pris i beskrivningarna av bilderna. Bildbanken erbjuder sitt proffskonto för €7,49 per månad i månadsbetalning, med möjliga minskningar genom att betala för ett år eller två år på en gång.

Appar och plug-ins

Appar och tillägg

Flickr finns i form av applikationer på iOS och Android. De ger tillgång till samma funktioner som webbplatsen, nämligen att söka efter bilder, ladda upp dem från din telefon och skapa album. Ett fotoredigeringssystem ingår direkt i applikationen, för att enkelt göra ändringar i dess bilder innan du laddar upp dem till webbplatsen.

Du kommer också att kunna njuta av Flickr på Google Chrome, med ett tillägg som visar en ny bild från webbplatsen varje gång du öppnar en ny flik. Genom att klicka på den här bilden omdirigeras du till dess sida på tjänsten, där du kan komma åt dess information. Tyvärr erbjuder tillägget ibland “all rights reserved”-bilder, vilket kan vara en besvikelse om en av dem är en crush.

Flickr krom © Flickr

Plugins och API:er

Flickr erbjuder ett gratis API för utvecklare, som kan användas för icke-kommersiella ändamål. Tjänsten anger att det är nödvändigt att erhålla tillstånd för att använda den för kommersiella ändamål och att en betalning kan begäras i sådana fall. Dess användning kommer med flera begränsningar, såsom skyldigheten att nämna att Flickr API används eller förbudet att visa mer än 30 bilder av användare av tjänsten per sida. Det är därför lämpligt att noggrant läsa användarvillkoren för API:t innan du börjar använda det.

Flickr8

Flickr har fördelen att erbjuda en gigantisk databas. I gengäld innebär det att ingen kuration genomförs och att kvaliteten är mycket varierande. Det kommer att ta tid eller veta hur man använder ytterligare funktioner effektivt, såsom grupper, för att kunna hitta det du letar efter exakt. Om ditt mål är att hitta professionella stockfoton, gå din väg: andra bildbanker kommer att vara bättre lämpade för detta ändamål. Men för illustrativa eller konstnärliga bilder kan Flickr vara ett bra val, särskilt om din sökning är mycket specifik.

Mest

 • Enorm databas
 • Även en plats för fotolagring
 • Effektiva filtreringsalternativ

De mindre

 • Variabel bildkvalitet
 • Bildlicensiering är inte alltid tydlig

Sök och kategorier8

Bilder6

Mångfalden av utbudet9

Att ladda ned

Att ladda ned

Relaterade Artiklar

Back to top button