Flexibla solceller: en nyhet som vi snart kommer att kunna använda i första hand

När vi pratar om solceller hänvisar vi till de som är placerade ovanför taken i våra hem vars roll är att omvandla energin från det infallande solljuset till elektricitet genom solcellseffekten. Tänk om det i framtiden var möjligt att placera flexibla solceller på kläder eller bilar? Säkert många av er kanske tror att detta är ren science fiction, men mycket snart kan ni behöva ändra uppfattning.

Faktum är att ett team av forskare från Politecnico di Milano i samarbete medIFN-CNRL’Universitetet i Erlangen-Nürnberg och denKejserlig London College utformade skapandet av flexibla solceller som inom en snar framtid kan hamna på kläder, parasoller eller till och med bilar. Det här är verkligen enheter utöver det vanliga skapad med en Innovativt “recept” vilket gör dem speciellt effektiv. För att beskriva egenskaperna hos dessa flexibla solceller är en studie publicerad på sidorna av den berömda vetenskapliga tidskriften Naturkommunikation.

De solcellsceller som beskrivs i detta arbete har inte mycket gemensamt med de traditionella al kiselsom är särskilt stel och dyr. De är flexibla “plastceller” som verkligen skulle kunna representera en Giltigt alternativ till traditionella. Alla med en lägre miljöpåverkan. Det enda felet med dessa flexibla solceller är att materialen som används för att tillverka dem ofta kännetecknas av en mycket komplex fysik vilket ofta kan orsaka större effektivitetsförluster.

Så teamet av forskare, efter fyra år av hårt arbete har de lyckats göra flexibla solceller med nya material där förlusterna verkligen finns reduceras till ett minimum. Detta är en stor nyhet som, vem vet, mycket snart kan vi applicera på våra kläder eller på våra bilar som producerar el. utan ens för mycket ansträngning.

Relaterade Artiklar

Back to top button