Fler visningar och fler annonser, YouTube rullar i guld

youtube-googleplex.jpg © Google

Videoplattformen fortsätter att växa i Google-galaxen. Det har aldrig genererat så mycket intäkter, precis som Mountain View-jätten.

Alphabet, Googles moderbolag, släppte sina kvartals- och årsresultat tisdagen den 2 februari. Dessa rapporterar rekordintäkter, med en omsättning på 182,5 miljarder dollar (152 miljarder euro) för hela 2020 (+23,5 % under ett år) och kvartalsintäkter på 56,9 miljarder dollar under räkenskapsårets tre sista månader (+12,77 % jämfört med 2019). Annonser, YouTube och Cloud var några av drivkrafterna bakom den kaliforniska jätten.

Läs också:
Google spenderar 3,8 miljoner dollar för att återställa lönekapitalet

Googles vinster skjuter i höjden, så även YouTube

Med mycket goda resultat för ett pandemi-hit 2020 har Alphabet något att vara stolt över. Group och Googles ordförande och VD Sundar Pichai erkände att ” våra utmärkta resultat det här kvartalet återspeglar användbarheten av våra konsument- och företagsprodukter och tjänster, såväl som den accelererade övergången till online- och molntjänster “. Med ett faraoniskt fjärde kvartal 2020, symboliserat av en ökning av nettovinsten på mer än 42 %, till 15,2 miljarder dollar (jämfört med 10,7 miljarder dollar föregående år), är företaget inte att tycka synd om.

Om fenomenet inte är lika massivt som på Facebooks sida, förblir reklam den primära inkomstkällan för Google. Med svindlande mängder. Under fjärde kvartalet 2020 samlade Mountain View-företaget fortfarande in 46,2 miljarder dollar i reklamintäkter, vilket motsvarar 87,4 % av omsättningen som genereras av Googles tjänster och 81,2 % av intäkterna för Alphabet Group.

Av dessa Googles annonsintäkter för sista kvartalet 2020 är 7 miljarder USD till YouTubes kredit. Videodelningsplattformen, som multiplicerar visningar och mekaniskt annonser, har gett stort resultat för Google, som har sett sina intäkter öka med 46 % jämfört med fjärde kvartalet 2019. ” Vårt starka resultat under fjärde kvartalet (…) drevs av sökning och YouTube, eftersom konsument- och företagsaktiviteten återhämtade sig från början av året “bekräftade ekonomichefen för Google och Alphabet, Ruth Porat.

Läs också:
Stadia: inför tjänstens misslyckande tillkännager Google stängningen av sina interna studior

Molnet, som drivs av Google Workspace, i bra form

Liksom YouTube fortsätter molnet att gå upp i vikt. Google Cloud-enheten genererade 13,1 miljarder USD i intäkter 2020, jämfört med 8,9 miljarder USD 2019. Denna mycket betydande tillväxt (46,4 %) drivs till stor del av dess molnplattform och Google Workspaces samarbetsverktyg (Gmail, Drive, Google Calendar, Presentationer, Formulär, Kalkylark, Dokument, etc.), ex-G Suite.

Intäkterna från Googles sökmotorer steg från 27,2 miljarder USD 2019 till 31,9 miljarder USD 2020, en “mjukare” ökning än andra benchmarkindikatorer, med 17,3 %.

Slutligen bör det noteras att Google nu åtnjuter en av de mest betydande finansiella oväntade oväntningarna. Dess kassaposition nådde 26,5 miljarder dollar den 31 december 2020. I slutet av 2019 var den “bara” 18,5 miljarder dollar.

Källa: Alfabetets resultat

Relaterade Artiklar

Back to top button