Flames, en explosion: detta motortest går inte som planerat för SpaceX

SuperHeavy misslyckades med BN7-testet © Nasaspaceflight youtube

Testet på SuperHeavy BN7-prototypen som genomfördes den 11 juli var mycket mer spektakulärt än vad lagen förväntade sig. Medan testet var inriktat på ett sätt att starta motorerna, skakade en explosion uppskjutningsplatsen, skapade höga lågor och sedan en brand. Det finns fortfarande mycket att lära…

Du ska aldrig svika din vakt!

3, 2, 1, eld!

Den nya SuperHeavy BN7-prototypen, på plats på skjutbordet sedan den 25 juni, drabbades av det första bakslaget i denna nya testkampanj i natt. Dess 33 motorer installerade, BN7 hade hittills klarat testerna efter varandra: installation tack vare de stora mobila armarna i SpaceX-uppskjutningstornet, anslutning till skjutbordet, fyllning av tankarna under normala då kryogena förhållanden…

Vi fick bestämma oss en dag för att börja testa dessa Raptor V2-motorer. Inte direkt med en simulerad nedräkning och en statisk tändning, utan med ett första test av tändsekvenserna: ett drivmedel (eller båda) får turbinerna i denna stegvis motor att svänga vid mycket högt tryck, men förbränningen n är inte inkopplad i motormunstycke. Åtminstone i teorin.

Dålig överraskning för SpaceX

Det behövdes faktiskt bara en gnista för att den mättade luften under motorerna skulle fatta eld och generera en hög smäll. En lång låga omgav sedan hela basen av scenen och uppskjutningstornet innan den pyrde och skapade en liten eld cirka trettio meter bort.

Lyckligtvis verkar händelsen inte ha orsakat alltför stora materiella skador, medan platsen stängdes av säkerhetsskäl under testet. Enligt Elon Musks eget erkännande på Twitter verkar golvets bas inte ha skadats alltför mycket efter en första inspektion. Lagen väntade dock till morgonen med att komma in på platsen. Det kommer utan tvekan att finnas reparationer som ska utföras, de olika videorna som observerar Boca Chica permanent gör det möjligt att observera många skräp.

Kommer BN7-prototypen fortfarande att vara det föredragna exemplet för försöket med orbitalflygning? Det är för tidigt att skriva det. Det verkar också säkert att SpaceX kommer att behöva modifiera sitt eldningsbord så att det kan orsaka förbränning eller evakuering av störande brandfarliga element, för att förhindra att gasen stagnerar igen under motordelen. Allt under ett vakande öga av NASA, som, låt oss inte glömma, är starkt beroende av Starship för sitt månprogram.


Vi får fortfarande vänta

Denna olycka visar dock att SpaceX-teamen ännu inte är redo att genomföra ett framgångsrikt flygförsök med Starship och SuperHeavy. Det har varit i fråga i en månad, sedan den amerikanska byrån FAA har gett sitt godkännande för användningen av platsen med suborbitala och orbitala tester (under förhållanden), men de långsamma framstegen kommer som en påminnelse om att den tekniska verkligheten inte går så snabbare än det administrativa avtalet.

Det finns fortfarande mycket att visa inför en lansering: en eller flera statiska tändningar och montering med Starship SN24, som också måste testa sina motorer snart…

Varför har ett år gått utan att Starship tagit fart?

Starterna och de spektakulära landningsförsöken från Starship-programmet verkar fortfarande vara väldigt nära… Det har dock redan gått ett år sedan SN15-prototypen landade vertikalt. Arbetet har fortskridit enormt sedan dess, men utan att lyckas ta steget med ett lyft i omloppsbana. Varför ?
Läs mer

Källa: NASA

Relaterade Artiklar

Back to top button