Fixa hög CPU-användning av NT-kärnan och systemprocess i Windows

Jag stötte nyligen på ett konstigt problem där en process som heter ” System” (NT-kärna och system)(System (NT Kernel & System)) använde 15 till 30 procent hela tiden CPU(CPU) på min dator med Windows .

I skärmdumpen ovan systemet(System) använder 0 procent CPU(CPU) , som vanligt ska det vara. Systemprocessen innehåller huvudsakligen kärn- och drivrutinskod samt systemtrådar och är en viktig process fönster. Försök inte(Don) döda processen eller ta bort den.

Innan du går in på några tekniska detaljer, orsakas detta problem vanligtvis av en dålig eller föråldrad hårdvarudrivrutin i Windows . Det finns några saker du vill kontrollera omedelbart:

Ny utrustning(Ny hårdvara). Du(Har) nyligen installerat någon ny hårdvara på din Windows-dator? grafikkort(Grafik), hårddisk, ljudkort, TV-tuner, etc.? Om så är fallet måste du gå till tillverkarens webbplats och ladda ner den senaste drivrutinen därifrån. Om du bara installerade drivrutinen från CD:n som följde med din nya hårdvara kan den vara inaktuell.

Uppdaterad drivrutin(Uppdaterad drivrutin). Du(Har) nyligen uppdaterat drivrutinen och ser en högre CPU-användning(CPU) efter uppdatering? Ibland kan de senaste drivrutinerna också orsaka problem. I det här fallet bör du försöka rulla tillbaka drivrutinen och se om det löser problemet.

I mitt fall installerade jag ett nytt grafikkort på min dator och installerade drivrutinen från CD:n. Det var inte den senaste drivrutinen och eftersom det var en drivrutin för kärnläge orsakade det en spik systemisk(System) process.

Om du inte kan avgöra vilken drivrutin som orsakar problemet, finns det en mer teknisk procedur som du kan följa för att hitta den exakta problematiska drivrutinen. Först(Först) ladda ner ett program som heter KrView ( Kernrate Viewer ), som är ett gratis verktyg från Microsoft .

Detta är ett kommandoradsverktyg, så öppna en kommandorad och kör sedan programmet utan några argument. Så här ska resultaten se ut:

bild

Nu kan du se vilka drivrutiner som får flest kärnträffar. Den första heter ntkrnlpa, och det kan ignoreras. Du vill titta på andra förare efter det. I det här fallet b57nd60x . Så, vilken typ av hårdvara är du intresserad av den här drivrutinen för?

Tja, för att ta reda på det måste du ladda ner ett annat gratisverktyg från Microsoft kallas Process Explorer. Installera den, kör den och gå sedan till visningen DLL för att se laddade drivrutiner.

bild

Som du kan se DLL b57nd60x.sys är drivrutinen för kortet Broadcom NetXtreme Gigabit Ethernet. Ljuv! Nu är det bara att gå och hitta en uppdaterad drivrutin för ditt nätverkskort, och förhoppningsvis en skvätt processor(CPU) försvinner.

Naturligtvis är en annan lösning i det här fallet att helt enkelt inaktivera den här hårdvaran eller helt ta bort den från ditt system om du inte behöver den eller inte kan hitta en uppdaterad drivrutin. Källa: Technet.

Jag stötte nyligen på ett konstigt problem där en process kallas System (NT Kernel & System) använde ungefär 15 till 30 procent av CPU:n på min Windows-maskin hela tiden.

bild

I skärmdumpen ovan använder System 0 procent CPU, vilket är hur det normalt ska vara. Systemprocessen innehåller i princip kärnan och drivrutinskoden plus systemtrådar och är en viktig Windows-process. Försök inte att döda processen eller ta bort den.

Innan du går in på några tekniska detaljer, orsakas det här problemet vanligtvis av en dålig eller föråldrad hårdvarudrivrutin i Windows. Det finns ett par saker du vill kontrollera omedelbart:

Ny hårdvara – Har du nyligen installerat någon ny maskinvara på din Windows-maskin? Grafikkort, hårddisk, ljudkort, TV-tunerkort, etc? Om så är fallet måste du gå till tillverkarens webbplats och ladda ner den senaste drivrutinen därifrån. Om du bara installerade drivrutinen från CD:n som följde med den nya hårdvaran kan den vara inaktuell.

Uppdaterad drivrutin – Har du nyligen uppdaterat en drivrutin och ser den högre CPU-användningen efter uppdateringen? Ibland kan de senaste drivrutinerna också orsaka problem. I det här fallet bör du försöka rulla tillbaka drivrutinen och se om det löser problemet.

I mitt fall hade jag installerat ett nytt grafikkort på min PC och installerat drivrutinen från CD:n. Det var inte den senaste drivrutinen och eftersom det var en drivrutin för kärnläge, orsakade den denna topp i systemprocessen.

Om du inte kan ta reda på vilken drivrutin som orsakar problemet finns det en mer teknisk procedur som du kan följa för att hitta den exakta drivrutinen för problemet. Ladda först ner ett program som heter KrView (Kernrate Viewer), som är ett gratisverktyg från Microsoft.

Det är ett kommandoradsverktyg, så öppna en kommandotolk och kör sedan programmet utan några argument. Så här ska resultaten se ut:

bild

Nu kan du se vilka drivrutiner som får flest träffar i kärnan. Den första heter ntkrnlpa och kan ignoreras. Du vill titta på de andra förarna efter det. I detta fall b57nd60x. Så den här drivrutinen är för exakt vilken hårdvara undrar du?

Tja, för att ta reda på det måste du ladda ner ett annat gratisverktyg från Microsoft som heter Process Explorer. Installera den, kör den och gå sedan till DLL-vyn för att se de laddade drivrutinerna.

bild

Som du kan se är b57nd60x.sys DLL drivrutinen för Broadcom NetXtreme Gigabit Ethernet-kortet. Ljuv! Nu behöver du bara gå och hitta den uppdaterade drivrutinen för nätverkskortet och förhoppningsvis försvinner spiken i CPU:n.

Naturligtvis är den andra lösningen i den här typen av fall att helt enkelt inaktivera den hårdvaran eller ta bort den från ditt system helt om du inte behöver den eller inte kan hitta en uppdaterad drivrutin. Källa: Technet.

Relaterade Artiklar

Back to top button