Firefox vs Waterfox – vilken webbläsare är säkrare att använda?

Mozilla Firefox är programvara med öppen källkod, vilket innebär att alla kan komma åt dess kod. Om du vet vad du gör kan du göra ändringar i befintlig kod och släppa en helt ny webbläsare. Så dök upp vattenräv . Det är en webbläsare som ursprungligen bygger på kod Mozilla Firefox.

Det finns andra liknande projekt baserade på Firefox , som Pale Moon och Basilisk. Ändå, vattenräv fick mest uppmärksamhet som en oberoende webbläsare.

Vad är Waterfox?(Vad är Waterfox?)

vattenräv är en kodbaserad webbläsare Firefox. Framgång vattenräv bidrog till följande skäl:

  • Det var den första 64-bitars webbläsaren.
  • Det erbjöd inte bara högre hastigheter, utan det gav också användarna frihet och kontroll att köra vilka tillägg eller tillägg de gillade, inklusive traditionella tillägg. XUL Firefox och plug-ins NPAPI:er som t.ex (NPAPI)Java och silver ljus .
  • vattenräv lovade att ingen data eller telemetri skulle skickas till Mozilla eller projekt vattenräv och gav förbättrad integritet och säkerhet.

vattenräv kompatibel med operativsystem Windows , Mac OS och linux . Det finns även en version för Android som kan laddas ner gratis på Google Play Butik(Google Play Butik) om din smartphone eller surfplatta körs 64-bitars Android .

Firefox vs Waterfox: vilken är säkrare att använda? (Firefox vs Waterfox: Vilken är säkrare att använda?)

När släpptes de Firefox Quantum och Firefox 57 många användare var inte nöjda med omvandlingarna, även om det var mycket snabbare än sin föregångare (det var mycket snabbare än sin föregångare) eftersom de övergav de traditionella tilläggen och gränssnittet Firefox som alla visste. I det här avseendet vattenräv verkade som ett bättre alternativ eftersom det kunde matcha Quantums hastighet och även behålla tilläggen.

Men eftersom Mozilla släppte utökad supportversion(Firefox Extended Support Release) Firefox eller Firefox ESR mellan Firefox ESR och vattenräv inte så många skillnader. Faktiskt, vattenräv ser ut som Firefox ESR med några justeringar.

Låt oss se hur telemetrifunktionen fungerar i båda webbläsarna. Firefox samlar in denna data och skickar den till utvecklaren ( Mozilla ) för att förbättra webbläsaren. Du kan läsa exakt vilken typ av information som samlas in här (fångad här) . Om du anser att detta är en kränkning av din integritet, vattenräv du kanske gillar det eftersom det inte har fri från telemetri. Dock i Firefox ESR du kan enkelt inaktivera den här funktionen och förhindra att dina data skickas till Mozilla .

Det största problemet med webbläsaren vattenräv – Långsamma säkerhetsuppdateringar. Eftersom det vattenräv baserat på Firefox ESR utvecklare vattenräv måste vänta tills Mozilla släppa säkerhetsuppdateringar och sedan arbeta med att integrera dem i vattenräv .

Det kan ta från ett par dagar till flera veckor efter att säkerhetskorrigeringar har släppts till användarna Firefox ESR . Detta kan göra din dator sårbar för alla typer av attacker.

Hur man implementerar Waterfox-funktioner i Firefox (Hur man implementerar Waterfox-funktioner i Firefox)

Om du gillar vissa funktioner vattenräv kan du ändra webbläsarinställningar Firefox för att få sekretessfunktioner vattenräv och njut av alla fördelar med båda webbläsarna.

Ta bort Pocket från Firefox(Ta bort Pocket från Firefox)

Waterfox inaktiverar Pocket som standard medan Firefox (framförallt Firefox Quantum ) Det har Ficka , djupt integrerad i webbläsarens arbetsflöden. Den goda nyheten är att du kan ta bort Ficka från Firefox med bara några klick.

öppna Firefox och börja leta. Sväva(hovra) musen på ikonen Ficka högerklicka i sökfältet och välj ” Ta bort från adressfältet. (Ta bort från adressfältet.) Detta tar bort Pocket.

Sluta skicka telemetridata till Mozilla(Sluta skicka telemetridata till Mozilla)

Om du inte gillar tanken på att skicka telemetridata till en utvecklare kan du också inaktivera den här funktionen.

För att göra detta, följ vägen ” alternativ(Alternativ) » (Windows) eller « inställningar(Inställningar) » (Mac) > « Sekretess och säkerhet(Sekretess och säkerhet) » > « Firefox datainsamling och användning”(Firefox Data Collection and Use) och redigera inställningarna för utbyte av telemetridata med Mozilla .

Inaktivera DRM-kontrollerat innehåll(Inaktivera DRM-kontrollerat innehåll)

hantering av digitala rättigheter(Digital Rights Management) eller DRM är en teknik som tillåter video- och ljudtjänster online som t.ex Netflix tillämpa sina egna krav när de spelar upp innehållet de tillhandahåller. Till Waterfox(Waterfox) funktion DRM inaktiverad som standard. Detta kommer dock att hindra dig från att se den skyddade DRM innehåll från webbplatser som Netflix .

För att inaktivera DRM-kontrollerat innehåll, gå till ” alternativ(Alternativ) » (Windows) eller « inställningar(Inställningar) » ( Mac ), scrolla sedan nedåt tills du ser Digital Rights Management (DRM) innehåll(Digital Rights Management (DRM) innehåll) . Avmarkera “Spela DRM-kontrollerat innehåll”(Spela DRM-kontrollerat innehåll ) för att stänga av det.

Vilken webbläsare ska man välja?(Vilken webbläsare ska du välja?)

Vi rekommenderar att du använder Firefox , eftersom den tar emot säkerhetsuppdateringar när den släpps. Om du har använt båda webbläsarna, kommer du att förstå att de fördelar som ursprungligen hade Waterfox vs. (Waterfox)Firefox är inte längre giltiga.

Dela dina tankar om du föredrar det Firefox eller vattenräv i kommentarsfältet nedan.

Mozilla Firefox är en programvara med öppen källkod, vilket innebär att alla användare kan komma åt dess kod. Om du vet vad du gör kan du göra ändringar i den befintliga koden och släppa en helt ny webbläsare. Det var så Waterfox kom till. Det är en webbläsare som ursprungligen bygger på Mozilla Firefox-kod.

Det finns andra liknande projekt baserade på Firefox, som Pale Moon och Basilisk. Waterfox har dock fått mest uppmärksamhet som en oberoende webbläsare.

Vad är Waterfox?

Waterfox är en webbläsare baserad på Firefox-kod. Följande skäl bidrog till framgången för Waterfox:

  • Det var den första 64-bitars webbläsaren på webben.
  • Det erbjöd inte bara bättre hastighet, utan gav också användarna frihet och kontroll att köra alla tillägg eller tillägg de gillar, inklusive traditionella XUL Firefox-tillägg och NPAPI-plugin-program som Java och Silverlight.
  • Waterfox lovade att ingen data eller telemetri skulle skickas till Mozilla eller Waterfox-projektet, och säkerställde förbättrad integritet och säkerhet.

Waterfox är kompatibelt med operativsystemen Windows, Mac OS och Linux. Det finns också en Android-version tillgänglig att ladda ner gratis i Google Play Butik om din smartphone eller surfplatta kör 64-bitars Android.

Firefox vs Waterfox: Vilken är säkrare att använda?

När Firefox Quantum och Firefox 57 släpptes var många användare inte nöjda med omvandlingarna även om det var mycket snabbare än sin föregångare eftersom de släppte de traditionella Firefox-tilläggen och gränssnittet som alla kände till. I det avseendet verkade Waterfox som ett bättre alternativ eftersom det kunde matcha Quantums hastighet och även behålla tilläggen.

Men sedan Mozilla släppte Firefox Extended Support Release eller Firefox ESR, finns det inte så många skillnader mellan Firefox ESR och Waterfox. Faktum är att Waterfox känns som Firefox ESR med några ändrade inställningar.

Låt oss titta på hur telemetrifunktionen fungerar i båda webbläsarna. Firefox samlar in denna data och skickar den till utvecklaren (Mozilla) för att förbättra webbläsaren. Du kan läsa exakt vilken typ av information som fångas här. Om du anser att en kränkning av din integritet, kan Waterfox tilltala dig eftersom det är fritt från telemetri. Men i Firefox ESR kan du enkelt inaktivera den här funktionen och stoppa din data från att skickas till Mozilla.

Det största problemet med webbläsaren Waterfox är de långsamma säkerhetsuppdateringarna. Eftersom Waterfox är baserat på Firefox ESR måste Waterfox-utvecklarna vänta på att Mozilla släpper säkerhetsuppdateringarna och sedan arbeta med att integrera dem i Waterfox.

Detta kan ta dem allt från ett par dagar till några veckor efter att säkerhetskorrigeringarna har släppts för Firefox ESR-användare. Detta kan göra din dator sårbar för alla typer av attacker.

Hur man implementerar Waterfox-funktioner i Firefox

Om du tycker att vissa Waterfox-funktioner är tilltalande kan du justera Firefox-webbläsarinställningarna för att få sekretessfunktionerna i Waterfox och njuta av det bästa av båda webbläsarna.

Ta bort Pocket från Firefox

Waterfox inaktiverar Pocket som standard, medan Firefox (särskilt Firefox Quantum) har Pocket djupt integrerat i webbläsarens arbetsprocesser. Den goda nyheten är att du kan ta bort Pocket från Firefox med bara några klick.

Öppna Firefox och starta en sökning. håll muspekaren över Ficka ikonen i sökfältet, högerklicka på den och välj Ta bort från adressfältet. Detta tar bort Pocket.

Sluta skicka telemetridata till Mozilla

Om du inte gillar tanken på att telemetridata skickas till utvecklaren kan du inaktivera den funktionen också.

För att göra det, följ vägen alternativ (Windows) eller Inställningar (Mac) > Sekretess och säkerhet > Firefox datainsamling och användning och redigera inställningarna för att dela telemetridata med Mozilla.

Inaktivera DRM-kontrollerat innehåll

Digital Rights Management eller DRM är en teknik som gör att video- och ljudtjänster online, som Netflix, kan upprätthålla sina egna krav när innehållet de tillhandahåller spelas upp. Waterfox har DRM-funktionen inaktiverad som standard. Detta kommer dock att hindra dig från att titta på DRM-skyddat innehåll från webbplatser som Netflix.

För att inaktivera DRM-kontrollerat innehåll, gå till alternativ (Windows) eller Inställningar (Mac), scrolla sedan nedåt tills du ser Digital Rights Management (DRM) innehåll. Välja bort Spela upp DRM-kontrollerat innehåll för att inaktivera den.

Vilken webbläsare ska du välja?

Vi rekommenderar att du använder Firefox eftersom den får säkerhetsuppdateringar vid release. Om du har använt båda webbläsarna kommer du att inse att fördelarna som Waterfox från början hade jämfört med Firefox inte längre gäller.

Dela dina tankar om huruvida du föredrar Firefox vs. Waterfox i kommentarsfältet nedan.

Relaterade Artiklar

Back to top button