Fiberoptiskt sabotage, vad är Frees reaktion?

fiber

Denna vecka, över natten från tisdag till onsdag, saboterades fria fiberlinjer i samordnade attacker i Strasbourg, Grenoble, Reims, Lyon och andra städer i Frankrike. Verkställande direktören för Free förklarade att dessa handlingar var av en ” extrem gravitation “.

Kapningslinjerna återställdes cirka fyra till fem timmar efter händelsen, en rekordtid med tanke på skadans omfattning. Den skadliga händelsen märktes ” utan motstycke av Free.

Samtidiga sabotagehandlingar

Brottslingarna agerade över en natt och kapade de fria fiberoptiska kablarna. Vissa nätverkskunder var sedan helt avstängda från internet vid 04:00, varefter Free snabbt satte in tekniker.

Omkring 100 000 människor drabbades av avbrottet. Attackerna var organiserade och samtidigt riktade de sig mot tre av de fyra huvudartärerna i Free-nätverket, som använder SFR-linjer. De ansvariga verkar inte ha identifierats ännu.

Kontinuitetsplanen aktiverades snabbt, vilket gjorde att operatören snabbt kunde återupprätta en internetuppkoppling. Direktören för Free, Thomas Reynaud, välkomnade denna snabba reaktion och effektiviteten hos sina tekniker. Han fördömde också karaktären av dessa handlingar som extremt allvarliga.

Allvarliga konsekvenser för de drabbade

Ett internetavbrott kan verka som en enkel olägenhet: några timmar utan tillgång till webben är inget ovanligt. Men nuförtiden kan ett så massivt avbrott få allvarliga konsekvenser, särskilt för sjukhus, som förlitar sig mer och mer på en stabil anslutning.

En avstängning kan också förhindra tusentals användare från att komma åt sina data lagrade i molnet, eller förhindra onlinebetalningar eller provtagning över internet för studenter.

Det är på grund av dessa handlingars allvarliga karaktär som Paris åklagarmyndighet har inlett en brottsutredning för ” försämring av egendom som sannolikt kommer att påverka nationens grundläggande intressen », « störning av ett automatiserat databehandlingssystem ” och ” konspiration “.

Om samma ämne:
Internetavbrott: en utredning inleddes efter upptäckten av avskurna kablar

Källa: Europa1

Relaterade Artiklar

Back to top button