Fårskinnsrullar: förr var det omöjligt att manipulera dokument

Att manipulera dokument, särskilt digitala, är idag en av de vanligaste bedrägliga metoderna som implementeras. Men medan den tekniska utvecklingen idag, på 2000-talet, har tagit enorma steg, är det inte så omöjligt att lura ett dokument som man tror. Detta är dock inte vad som lätt kunde ha hänt förr när inbundna dokument och officiella handlingar skrevs på fårskinnsrullar. Detta är den äldsta och mest effektiva metoden för att förhindra bedrägerier.

Detta visar en studie publicerad i tidskriften Arvsvetenskap av ett team av forskare från Universiteten i Exeter, York och Cambridge. Specifikt visade forskarna hur man manipulerar dokument skrivna på Fårskinnsrullar det var ett minst sagt svårt uppdrag. För att komma till den slutsatsen analyserade de över 600 prover taget från nästan 500 handlingar upprättade i Bra Bretagne mellan 1499 och den 1969.

Resultaten av de analyser som gjorts av forskarteamet visade att texterna skrivna på fårskinnsrullar, även om de anses vara litet historiskt värde, kan läsas tack vare de mest sofistikerade teknikerna för vetenskaplig undersökning. Det senare låter dig faktiskt inte bara läsa innehållet i dokumenten utan också stjäla dem biologisk och kemisk information som finns i fårskinn. Omöjligheten att manipulera dessa dokument beror på det faktum att huden på dessa djur har vissa egenskaper fettdepåer som elimineras under pergamenttillverkningsprocessen. I slutet finns det därför bara tomma utrymmen som underlättar inlägg hudlager så snart du försöker ta bort bläcket som lagts ovanpå. På så sätt blir manipulering av ett dokument verkligen väldigt komplicerat.

Relaterade Artiklar

Back to top button