Facebook och Instagram: De har blockerat Myanmars militär på sina plattformar

Denna torsdag den 25 februari, Facebook och Instagram blockerade den burmesiska armén från deras plattformar. Som bekant kommer förbudet att vara på obestämd tid och med det kommer alla sidor på båda sociala nätverk kopplade till de väpnade styrkorna i det asiatiska landet att försvinna.

Enligt kommentarerna från representanterna för plattformen är situationen med Tatmadaw – ett annat namn för den burmesiska armén – det innebar många risker. Av denna anledning har de valt att kväva problemet i sin linda och förhindra din tillgång till både Facebook och Instagram.

Förbudet på Facebook och Instagram var inte bara för den myanmariska militären

För att uppfylla sitt uppdrag har Facebook och Instagram permanent tagit bort de officiella burmesiska arméns konton och sidor. De har dock inte lämnat sina ansträngningar ensamma här. Dess förbud sträcker sig faktiskt också till enheter som är anslutna till den burmesiska armén.

Av denna anledning är alla militärt kontrollerade överföringssätt inte längre välkomna på någon av plattformarna. Något liknande händer med statliga myndigheter, eftersom de inte kommer att kunna använda något av de sociala nätverken.

Dessutom kommer annonser associerade med den burmesiska armén att tas bort från plattformar. Slutligen kommer den burmesiska militären också ha begränsad tillgång till sociala medier, allt i avsikt att hindra dem från att använda det för att sprida desinformation.

Riskerna är för stora

För att förklara situationen tydligare gjorde Facebooks policychef för tillväxtländer i Asien och Stilla havet, Rafael Frankel, ett officiellt inlägg på företagets blogg. Internt kommenterar Frankel att situationen i Myanmar sedan kuppen den 1 februari har “accelererat behovet av detta förbud”.

Allt detta eftersom man, efter att ha genomfört en kollektiv bedömning av den nya situationen för den burmesiska armén och dess närvaro på sociala medier, drog slutsatsen att ”

För att motivera sitt beslut citerade Frankel Tatmadaws register över kränkningar av mänskliga rättigheter. Likaså kommenterar de att om de tillåts vara aktiva på plattformarna riskerar militären att använda dem för att främja våld i framtiden.

Likaså kommenterade Frankel att Myanmar hade brutit mot Facebooks säkerhets- och regleringspolicy för länge sedan. Man trodde därför att, nu när landet befinner sig i en ännu mer instabil situation, skulle Burma kunna öka förekomsten av dessa kränkningar om inte snabba och kraftfulla åtgärder vidtas.

Det är inte första gången som Facebook vidtar åtgärder mot Myanmar

Även om nyheten var överraskande, är det inte första gången Facebook eller Instagram har hamnat i ett vägskäl med den burmesiska armén eller andra väpnade grupper i landet. Faktum är att 2018 förbjöd plattformen minst 20 personer och organisationer “för deras roll i allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter”.

Samma år tog Facebook också bort ungefär sex militärt koordinerade nätverk som stödde olagligt beteende. Denna trend fortsatte under 2019, när Facebook var tvungen att ta bort fler beväpnade grupper från Burma från sin plattform.

För sin del, efter kuppen, slösade den burmesiska armén ingen tid och blockerade tillfälligt Facebook och Instagram, Messenger och WhatsApp. Vid den här tiden har de gått ett steg längre och direkt begränsat internetåtkomsten i deras territorium.

Relaterade Artiklar

Back to top button