Facebook: början på slutet? Antalet dagliga aktiva användare minskat, en första

Mark Zuckerberg © Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

Mark Zuckerberg presenterade årliga och kvartalsvisa resultat rika på lektioner för Meta, samtidigt som han påminde om att arbeta ” till uppförandet av metavers “. Beskeden mottogs i alla fall inte särskilt väl på Wall Street.

Meta, moderbolaget till Facebook, dricker inte koppen och vi kan till och med säga att ekonomiskt går företaget fortfarande bra. Men företagets agerande sjönk med 20% onsdag på Wall Street efter publiceringen av de senaste finansiella resultaten. Felet hos vissa indikatorer är tillräckligt allvarligt, i investerarnas ögon, för att skapa uppenbar oro. Mindre vinster, en mycket liten men historisk nedgång i antalet användare och riktad annonsering via iOS i delikatess på sidan av den kaliforniska jätten har pekats ut.

Facebook tjänade pengar, men förlorade 1 miljon användare förra kvartalet

För första gången i sin historia har Facebook tappat användare! Mellan tredje och fjärde kvartalet 2021 såg det sociala nätverket tummen upp 1 miljon av sina dagliga aktiva användare vända ryggen åt det. Den har 1,929 miljarder. Och om över ett år, denna indikator ökar med 5% (1,84 miljarder i slutet av 2020), materialiserar denna nedgång en viss nedgång i antalet nya användare. Månatliga aktiva användare, nu 2,91 miljarder, ökade “bara” med 4 % 2021, jämfört med 12 % 2020.

När det gäller globala användare (inklusive Facebook, Messenger, WhatsApp och Instagram) växte Meta-gruppen mer markant under ett år, med 2,82 miljarder dagliga användare (+8%) och 3,59 miljarder månadsanvändare (+9%). Antalet anställda har också ökat, och 71 970 arbetar nu för företaget (+23 % under ett år).

Metas intäkter var stabila under det sista kvartalet och 2021. Under hela året genererade företaget 117,93 miljarder dollar i intäkter, eller 104,5 miljarder euro, en kraftig ökning med 37 % under ett år. Om det inte är tillfredsställande när det gäller antalet användare, tillät det fjärde kvartalet 2021 Meta att registrera en omsättning på 33,7 miljarder dollar, en ökning med 20% jämfört med Q4 2020.

Meta irriterad över nya annonsinriktningsregler som införts av Apple

Mark Zuckerberg, dess grundare och VD, avslöjade resultatet av sitt företag, talade om en ” fast fjärdedel » och uttryckte sin tillfredsställelse med tillväxten av Reels, e-handel och virtuell verklighet, samtidigt som han påminde om att arbeta « till konstruktionen av metaversen där Meta nästan per definition avser att vara en stor aktör under de kommande åren.

Men detta är inte tillräckligt för att dölja bristerna i företagets senaste balansräkning. Förutom minskningen av antalet användare på Facebooks sida och lägre vinster under det senaste kvartalet (10,3 miljarder dollar, -8 % under ett år), måste Meta-gruppen möta hård konkurrens från TikTok, som stjäl från sina dyrkare under de senaste månaderna.

Äntligen har Apple sin del av ansvaret för den kyla som marknaden känner. Facebook hade redan förra året varnat för att de nya reglerna för äppelföretaget som infördes för reklaminriktning skulle få negativa konsekvenser för dess resultat. Och det gjorde det, eftersom det nu är svårare för annonsörer att kvantifiera effekterna av annonser på Facebook och Instagram i iOS-miljön.

Om samma ämne:
EU godkänner att Meta (Facebook) tar över Kustomer: men vad är detta företag?

Relaterade Artiklar

Back to top button