ExpressVPN: en kontrovers ifrågasätter rollen som en ledare, en före detta spion i UAE

expressvpn_logo © expressvpn

anställda hosExpressVPN protesterade och ifrågasatte Daniel Gerickes roll i företaget efter att hans engagemang i Project Raven avslöjats.

Daniel Gericke är en av tre amerikaner som har anklagats för att spionera på och hacka politiska motståndare till förmån för Förenade Arabemiraten.

Läs också:
Kape technologies, moderbolag till CyberGhost VPN, betalar ExpressVPN för nästan en miljard dollar

En före detta spion blev CIO

Den 14 september tillkännagavs att ett avtal för att undvika rättsliga åtgärder hade bildats mellan tre tidigare amerikanska underrättelseagenter och federala myndigheter. De tre männen, Marc Baier, Ryan Adams och Daniel Gericke, erkände att de hade hackat sig in på konton och telefoner till aktivister, journalister och rivaliserande regeringar på uppdrag av Förenade Arabemiraten, i en operation som kallas “Project Raven”. I synnerhet erkände de att de använde ett “cybervapen” som heter “Karma”, som innehöll nollklicksexploateringar och tillät dem att bryta sig in i sina måls iPhones utan någon interaktion från deras sida. Som en del av affären måste de tre männen betala totalt 1,69 miljoner dollar och aldrig mer söka amerikansk säkerhetstillstånd.

Det visar sig dock att Daniel Gericke sedan har gjort bytet och nu är CIO för ExpressVPN. Avslöjandena om honom blev snabbt pinsamma för ett företag som gör sina kunders säkerhet och integritet till sitt främsta argument. En slutsats som delas av företagets anställda, som ifrågasatte dess roll inom företaget och företagets kommunikation om den under en frågestund.

Läs också:
Europeiska unionen anklagar officiellt Ryssland för att ligga bakom Operation Ghostwriter

Anställda oroade över Gerickes roll

Efter avslöjandena erkände ExpressVPN att de kände till Gerickes förflutna och till och med anställde honom delvis för det. ” Daniel har djup kunskap om de verktyg och tekniker som används av motståndarna vi försöker skydda användare från, och är därför en unikt kvalificerad expert för att ge råd om försvar mot dessa hot. “, hade deklarerat företaget till Moderkort.

De anställda var inte riktigt nöjda med det här svaret, utan utnyttjade ett möte för att uttrycka sitt missnöje. Bland deras bekymmer var att få reda på Gerickes förflutna i pressen trots att företaget kände till honom. ” Finns det några andra anställda vars bakgrund nu ska klargöras? frågade en anställd. Andra oroar sig för bilden som skickas tillbaka till kunder och potentiella kandidater. ” Vilken inverkan tror du att detta kommer att ha på rekrytering och kandidatuppfattning? frågar en av dem. ” Kan du ge oss information om det totala antalet ExpressVPN-produkter som avregistrerats/avinstallerats sedan övertagandet och DPA-meddelandet [l’accord formé avec les autorités, ndlr] ? “.

ExpressVPN sa att det tog upp anställdas oro och förnyade sitt förtroende för Gericke i ett uttalande till Reuters : ” Det är endast på grundval av ett tydligt engagemang och bidrag till vårt uppdrag som Daniel har kunnat erhålla ansvarsfulla positioner inom företaget och våra medgrundares fulla förtroende. “.

Bästa VPN, 2022 års jämförelse

Hur väljer man den bästa VPN? Clubic har testat och jämfört prestanda och säkerhetsnivå för de bästa leverantörerna för att upprätta denna VPN-jämförelse
Läs mer

Källor: Reuters , Vice

Relaterade Artiklar

Back to top button