Exotec blir den 25:e franska enhörningen: men vad gör denna start-up exakt?

Skypod Exotec © Exotec

Exotec-startupen är specialiserad på design av robotar och ledade armar för e-handelsspelare. Dess senaste insamling, uppgående till 293 miljoner euro, driver den som den nya franska enhörningen.

Och 25! Tre år före det mål som sattes upp av president Emmanuel Macron blev Exotec den 25 på måndagene French unicorn, dessa unga företag vars värdering överstiger en miljard dollar. Företaget baserat i Croix, i Hauts-de-France, formaliserade samma dag en serie D-insamling på 335 miljoner dollar, eller 292 miljoner euro. Det gör att det kan värderas runt 2 miljarder dollar och att gå in i en ny dimension.

En flotta av robotar och ledade armar för lager

Exotec, en fransk uppskalning specialiserad på lagerrobotik, föddes 2015 från Romain Moulins och Renaud Heitz händer, med syftet att bygga robotlager. Dess robotar ansvarar för att förbereda beställningar. Maskinerna (grupperade under Skypod-systemet) kan nå en höjd av 12 meter och multiplicera med fem produktiviteten i ett lager, med mycket korta svarstider för alla referenser av ett varumärke, på högst två minuter. Exotec har också utvecklat Skypicker, en ledad arm som kan flytta föremål som väger mindre än 2 kg, med samtidig plockning av fyra beställningar och en hastighet på upp till 600 föremål per timme.

Skypicker Exotec © Exotec

Företaget, som driver forskning och utveckling, tillverkning och produktion från Frankrike, räknar Cdiscount till sina nyckelkunder. Man har redan utrustat ett femtiotal lager för stora internationella varumärken, som den japanska konfektionsjätten Uniqlo och jätteåterförsäljaren Carrefour, med sina robotsystem.

Exotecs senaste insamling gör det till landets första industriella enhörning. Det leddes av amerikanska Goldman Sachs Asset Management, med stöd av Bpifrance-fonden, Large Venture, samt av 83North, Breega och Iris Capital, som redan fanns i företagets huvudstad. Sedan 2015 har företaget lyckats samla in nästan 450 miljoner dollar. Dess senaste insamling var 2020 (88 miljoner USD).

Exotec vill accelerera på FoU, för att erövra nya marknader

Exotec vill använda sin senaste insamling till förmån för sin internationella utveckling. Via Uniqlo finns företaget redan i Japan, men även i Nordamerika. Man har för avsikt att stärka sig på sina befintliga marknader samtidigt som man etablerar sig i andra territorier, samtidigt som man genererar tre fjärdedelar av sin omsättning utomlands.

Samtidigt kommer företaget att behöva utöka sitt produktsortiment. Vi pratade med dig tidigare om SkyPod och Skypicker, men Exotec vill lägga till andra strängar till sin båge, och avser också att göra framsteg på sin hanteringsprogramvara, utan tvekan för att erbjuda en end-to-end-lösning till den senaste tekniken. Det norra företaget avser alltså att rekrytera 500 FoU-inriktade ingenjörer till 2025. Det sysselsätter för närvarande 350 personer.

Exotecs tillkännagivanden kommer i alla fall för att försköna lite mer starten på det enorma året med French Tech. PayFit (254 miljoner euro), Ankorstore (250 miljoner euro), Qonto (484 miljoner euro) och Back Market (450 miljoner), den högst värderade enhörningen, har i hög grad bidragit till denna anmärkningsvärda start på 2022.

Relaterade Artiklar

Back to top button