Europeiska unionen lanserar på Mastodon, alternativet med öppen källkod till Twitter

EU Voice © Clubic

European Data Protection Supervisor (EDPS) meddelade på torsdagen att de har lanserat plattformar baserade på Mastodon- och PeerTube-programvaran.

Det sociala nätverket som utropats till Twitters konkurrent, Mastodon, lockar fler och fler användare. Plattformen, skapad 2016 av en ung tysk utvecklare nu i trettioårsåldern, rekryterade mer än 40 000 nya användare den 26 april, och till och med lite fler nästa dag, dubbelt så mycket som den vanliga standarden. Nu landar Europeiska unionens myndigheter på plattformen. Förklaringar.

Datatillsynsmannen öppnar sin egen server på Mastodon

Den europeiska datatillsynsmannen, motsvarande CNIL på EU-nivå, tillkännager det själv: ” Datatillsynsmannen lanserar idag den offentliga pilotfasen för två sociala medieplattformar: EU Voice och EU Video. Så vad är det, mer konkret?

Föga överraskande, och efter miljardären Elon Musks övertagande av Twitter, som redan vimlar av idéer om säkerhet och yttrandefrihet för den lilla blå fågeln, har Europeiska unionen visat ett verkligt intresse för Mastodon-plattformen. Öppen källkod, gratis och decentraliserat, hävdar verklig självständighet gentemot ”jättarna” och utvecklas gradvis med hjälp av donationer (därför inga annonser). Den har också över 2 000 servrar som drivs direkt av oberoende individer och organisationer.

EU-video © Clubic

På Mastodon har datatillsynsmannen lanserat en egen server, kallad EU Voice, och därför baserad på programvaran med öppen källkod. Mer specifikt har den skapat sin egen community (en “instans”, på Mastodons jargong), som låter sin chef utföra sin egen moderering. Principen är då mer eller mindre identisk med Twitter, med idén om mikrobloggning begränsad till 500 tecken per “gnisslande” eller meddelande (vi förväntar oss dina bästa ordlekar i kommentarer), men också ett privat meddelandesystem, ett meddelandesystem, etc.

Ett projekt som initierats av datatillsynsmannen, men som också är öppet för alla institutioner i Europeiska unionen

På sin EU Voice-server avser den oberoende europeiska myndigheten att uppmuntra interaktion med allmänheten, särskilt genom att dela korta texter, bilder och videor. På EU-video kommer datatillsynsmannen att basera interaktioner på att dela, ladda upp och kommentera videor och poddar. Denna andra plattform är baserad på den fria programvaran PeerTube.

Den övergripande idén för datatillsynsmannen är att förena så många institutioner, organ och byråer i Europeiska unionen som möjligt kring EU:s röst- och EU-videoplattformar. När det gäller det förstnämnda spelar flera myndigheter redan spelet, såsom EU-domstolen, Europeiska kommissionen eller EU:s byrå för grundläggande rättigheter.

CJEU Mastodont © Clubic

Med pilotlanseringen av EU Voice och EU Video strävar vi efter att tillhandahålla alternativa sociala medieplattformar som sätter människor och deras rättigheter till integritet och dataskydd först. Konkret betyder detta till exempel att EU Voice och EU Video inte förlitar sig på överföringar av personuppgifter till länder utanför Europeiska unionen och Europeiska ekonomiska samarbetsområdet; det finns inga annonser på plattformarna; och det finns ingen profilering av personer som sannolikt kommer att använda plattformarna. Dessa och andra åtgärder ger individer val och kontroll över hur deras personuppgifter används. ”, förklarar den europeiska datatillsynsmannen, Wojciech Wiewiórowski.

EU fullföljer därför sina drömmar om data och digital suveränitet, för att kanske en dag verkligen främja Europas självständighet i det digitala ekosystemet. Innan dess måste vi förena och övertyga europeiska medborgare, och det är långt ifrån vunnet.

Om samma ämne:
EU tvingar GAFAM att avslöja hur deras algoritmer fungerar

Källa: europeiska unionen

Relaterade Artiklar

Back to top button