Europeiska centralbanken kan ge ut en digital euro till 2027

Europeiska centralbankens styrelseledamot Fabio Panetta säger att utvecklingen av en digital euro kan börja i slutet av nästa år, enligt en Reuters-rapport. Om arbetet är igång då, räknar Panetta med att det kommer att ta ungefär tre år att slutföra, vilket innebär att det skulle vara klart för folk att använda i början av 2027. Denna plan lägger Europeiska unionens år bakom Kina som testade sin digitala yuan i 2020.

I frågan sa Panetta:

“Äntligen, i slutet av 2023 kunde vi besluta oss för att starta en realiseringsfas för att utveckla och testa lämpliga tekniska lösningar och affärsarrangemang som krävs för att tillhandahålla en digital euro. Den här fasen kan ta tre år.”

I ett tal från april, publicerat på ECB:s webbplats, är Panetta mycket skeptisk till kryptor i deras form idag. Han säger att marknaden är en bubbla med paralleller till sub-prime-bolånemarknaden som orsakade krisen 2007. För att lösa problemet krävde han mer reglering. Han sa också att centralbanker måste använda avancerad teknik för att driva snabba detaljhandelsbetalningssystem och förbereda sig för centralbanks digitala valutor (CBDC).

Även om ECB står bakom People’s Bank of China med sitt CBDC, hävdade Panetta i talet att banken låg i framkant i digital valuta.

Relaterade Artiklar

Back to top button