Ett extremt sällsynt kosmiskt föremål har upptäckts: det kan vara en neutronstjärna

Kallas MAXI J1816-195och ligger på inte mer än 30 000 ljusår bort. Vissa preliminära observationer och undersökningar tyder på att det är en millisekundspulsar av Röntgen i ökning, av vilka endast 18 andra är kända, enligt en databas sammanställd av astronomen Alessandro Patruno.

Några nytt föremål representerar en extremt spännande upptäckt som kan ge viktig statistisk information om hur dessa objekt bildas, utvecklas och beter sig.

Upptäckten är riktigt het i pressen. där Röntgenljus som härrör från objektet upptäcktes för första gången den 7 juni från instrumentet Monitor av All-sky röntgenbild (MAXI) från den japanska rymdorganisationen monterade klutanför ISS.

I ett meddelande publicerat i The Astronomer’s Telegram (ATel), ett team ledd avastrofysiker Hitoshi Negoro av Nihon universitet i Japan publicerade att han hade identifierat en tidigare okatalogiserad röntgenkälla belägen i det galaktiska planet mellan konstellationerna av Skytten, Scutum Och Ormar. Analys visar att det lyste relativt starkt, men de hade inte kunnat identifiera det baserat på data.

Det dröjde inte länge innan andra astronomer blev intresserade av upptäckten. Använda Neil Gehrels Swift Observatorya rymdteleskopastrofysikern Jamie Kennea av Pennsylvania State University och kollegor stannade till på platsen för att bekräfta upptäckten med ett oberoende instrument och lokalisera det.

Swift såg objektet i röntgenstrålar, men inte i optiskt eller ultraviolett ljus, på den plats som specificerades av MAXI-observationerna.

Nästa var Neutron Star Interior Composition Explorer (NICER), ett monterat NASA röntgeninstrument även på ISSi en undersökning ledd av astrofysikern Peter Bult från Goddard Space Flight Center av NASA.

Och det var här saker och ting började bli riktigt intressanta. SNYGGARE detekterade pulseringar av röntgenstrålar vid 528,6 Hz, vilket tyder på att “” snurrar med en hastighet av 528,6 gånger per sekund.

“”, skrev de, “nto”.

Vad betyder pulsar

På den mest grundläggande nivån är en pulsar en typ av neutronstjärnasom är den kollapsade kärnan av en död massiv stjärna som har blivit en supernova. Dessa föremål är mycket små och mycket täta, upp till cirka 2,2 gånger solens massainnesluten i en sfär på bara 20 kilometer i diameter.

För att klassas som en pulsar måste en neutronstjärna “pulsera”. Strålningsstrålar de avfyras från dess stolpar; på grund av hur stjärnan är vinklad passerar dessa strålar genom Landa som strålarna från en fyr. Millisekunderpulsarer är pulsarer som snurrar så snabbt att de pulserar hundratals gånger per sekund.

Vissa pulsarer drivs enbart av rotation, men det finns andra som drivs av accretion. där neutronstjärna ligger i ett binärt system med en annan stjärna, deras omloppsbana är så nära att materialet subtraheras från följestjärnan och till neutronstjärnan. Detta material kanaliseras längs neutronstjärnans magnetfältslinjer till dess poler, där det faller till ytan och producerar heta fläckar som lyser i Röntgen.

I vissa fall kan ackretionsprocessen leda till att pulsar vid absurda rotationshastigheter.

Den termonukleära röntgenblixten upptäckt av NICER det var sannolikt resultatet av instabil termonukleär förbränning av materialet som ackumulerats av sällskapsstjärna.

Relaterade Artiklar

Back to top button