Ett enormt isberg bröt av den antarktiska hyllan

I Antarktis, för bara några dagar sedan, ägde en helt otrolig händelse rum: ett enormt isberg bröt av från den antarktiska hyllan.

För att studera detta fenomen noggrant var en grupp forskare från British Antarctic Survey (BAS). Även om engelska forskare hade väntat sig detta ett tag delapausen dök dock upp mycket dramatiskt sedan dess november 2020 samma spricka hade börjat bli större och större tills den orsakade total lösgöring av det enorma isberg hände precis på 27 februari senast. Ishyllan från vilken lossningen av mammutisberget skedde är den Brunt ishylla.

Det är ett isberg som har en förlängning av 1270 kvadratkilometerungefär 20 gånger så stor som på Manhattan, och har en genomsnittlig tjocklek på 150 meter. Sprickan som orsakade lossningen av den enorma ismassan, kallad av forskare North Riftbörjade han pressa sig mot North East i en takt av 1 km per dag tills “spricka”Final som hela isberget bildades av.

Nu tror forskare att detta isberg kan flytta ifrånområde kontinental. Det är dock en situation snarare dynamisk som man i alla fall alltid måste ha koll på. Faran är faktiskt att denna enorma massa kan orsaka förändringar i isen som omger BAS-positionerna iAntarktis orsakar fara för tillfället oförutsägbar för all forskarpersonal som för tillfället ockuperar det territoriet. Av denna anledning är det nödvändigt att övervaka situationen med hjälp av bilderna som tillhandahålls av satelliter och från GPS-instrument med hög precision tillgänglig för teamet av forskare.

Relaterade Artiklar

Back to top button