Ethereums grundare oroar sig för krypto- och NFT-drift

Vitalik Buterin © Alexey Smyshlyaev / Shutterstock.com

Kryptouniversumet har förändrats mycket sedan 2013, då Vitalik Buterin skrev den första vitboken om vad som skulle bli blockchain Ethereum
. Ursprungligen byggd på idén om maximal decentralisering, kämpar digitala tillgångar idag för att hålla denna etos i centrum. Enligt Buterin härrör detta problem från den spekulativa galenskapen kring krypto och NFT.

Vitalik Buterin är kritisk till investerarnas girighet som plågar krypto- och NFT-världen, och Vitalik Buterin vill att vi återvänder till investeringar som är centrerade kring användbarheten av digitala tillgångar.

Krypto

Vilken är den bästa kryptovalutabörsen 2022?

Varje plattform erbjuder funktioner som inte kommer att intressera en engångsköpare och en erfaren handlare på samma sätt. Vårt urval utvärderar de bästa plattformarna och beskriver kriterierna att ta hänsyn till för att komma igång på ett säkert sätt.

Kryptovalutor: från nytta till girighet

Om du ber Vitalik Buterin idag att beskriva sina känslor för “kryptosfären” kommer han förmodligen att svara dig med ambivalenta känslor. Stolthet, men också rädsla. Stolthet över att ha satt upp ett ekosystem som gör det möjligt att bemöta obankade människor, för att göra det möjligt för entreprenörer att bygga nya produkter eller erbjuda innovativa tjänster. Men också rädsla för användningen av digitala tillgångar för mindre ärorika ändamål: penningtvätt, skatteflykt och oemotsagd lönsamhetsperiod.

Enligt Buterin förvisar denna attraktion för spekulation och lätta pengar de ursprungliga ambitionerna med blockchain-teknologier till bakgrunden. Där många ser krypto och NFT som ett sätt att bli rik, fortsätter Buterin att hoppas att Ethereum och andra blockkedjor kan vara skådeplatsen för sociopolitiska experiment som stadsplanering eller universell basinkomst.

Kryptons plats i geopolitiska frågor

Kriget mellan Ukraina och Ryssland kommer att ha haft fördelen att sätta principerna för användbarheten av kryptovaluta tillbaka i mitten av schackbrädet. Används som ett donationsverktyg av Zelenskys regering, har digitala tillgångar också gjort det möjligt för flyende ukrainare att få tillgång till betalningsmedel och ett alternativ till bankinstitutioner som ibland är stängda. Många experter har också varnat för den roll som digitala tillgångar kan spela i sanktionerna mot Ryssland, och påminner om att den primära filosofin för Bitcoin eller Ethereum var decentralisering.

I ett e-postmeddelande till TIME klargör Vitalik Buterin denna tanke, inte utan att skrapa NFT:erna i förbigående:

“En av de positiva sakerna med situationen under de senaste tre veckorna är att den har påmint många människor i kryptorymden att det slutliga målet med krypto inte är att spela spel med bilder av apor värda miljontals dollar, utan att göra saker som ha meningsfulla effekter i den verkliga världen”.

Uttråkade apor

NFTs tar det för sin rang!

Om det är ett område som Buterin inte har i sitt hjärta så är det NFT:s. Ethereums medgrundare hade dock följt utvecklingen av detta nya marknadssegment med en viss form av entusiasm. För Ethereum-blockkedjan har uppkomsten av NFT:er gett både goda och dåliga nyheter. Bra eftersom ökningen av icke-fungibla tokens har hjälpt till att öka Ethereums pris. Dåligt eftersom transaktionsvolymen också har spelat sin roll i överbelastningen av nätet… och därmed i ökningen av transaktionskostnaderna .

Om Buterin inte verkar ifrågasätta grundprinciperna för NFT:er verkar han ångra användningen av dem. Och när han pratar om Bored Ape Yacht Club som ibland handlas för flera miljoner euro, är tanken på för mycket centralisering aldrig långt borta. Investeringen av konsortier och andra riskkapitalbolag på denna marknad, uppkomsten av projekt av typen “privatklubb” kommer förmodligen inte att uppmuntra datavetaren att granska hans exemplar.

De allra flesta NFT-projekt idag är dock baserade på Ethereum blockchain. Om Solana gradvis kommer ikapp förblir Ethereum ledaren på denna marknad, som på den för decentraliserad finansiering.

Källa: TID
.

Relaterade Artiklar

Back to top button