Ethereum: varför The Merge är en grön revolution för krypto

ethereumbrytning blir grön © Mid-Journey

Blockchain Ethereum är på väg att uppleva ett historiskt skifte, som mycket väl skulle kunna bidra till en förändring av miljöuppfattningen om virtuella valutor.

“The Merge”, som bokstavligen kan översättas som “sammanslagningen”, kommer att föra Ethereum-blockkedjan till en 2.0-era, färgad av grönt, vilket går emot vanligt tänkande som anser, med rätta, att kryptovalutor (och Ethereum är den näst största i världen), är särskilt skadliga för miljön. Det måste sägas att Ethereum-protokollet ensamt förbrukar lika mycket energi som ett medelstort land som Nederländerna och dess 17,5 miljoner invånare.

En grundläggande växling mot ett Ethereum 2.0

Men allt detta kommer snart att vara ett minne blott, åtminstone för Ethereum. Om några dagar (evenemanget är planerat till den 19 september) kommer ett system som kallas ” Bevis på arbete “eller PoW till konsensus” Bevis på insats eller PoS kommer i grunden att förändra blockkedjans energidrift. Detta är vad Ethereum kallar “The Merge”, sammanslagningen, en process som redan föreställts sedan 2014 av Vitalik Buterin, medgrundare av blockkedjan.

Kortfattat vet vi att Bevis på arbete (“proof of work”) säkrar många blockkedjor med hjälp av gruvarbetare som använder stora resurser (datorer etc.) för att validera transaktioner, och sedan generera nya block. Men tusentals enheter arbetar med samma sak samtidigt, vilket är en riktig miljösil.

de Bevis på insats (“proof of stake” eller “stake”), det syftar fortfarande till att säkra ett stort antal blockkedjor, men den här gången kommer valideringen att göras via användare som kommer att satsa sin egen ETH. Kallas “validatorerna”, de kommer sedan, efter lottning, att ha samma uppdrag som gruvarbetarna vid tiden för PoW: det vill säga att beställa transaktioner och skapa nya block. De kommer att ansvara för valideringen på huvudnätet. Med garanterad bättre energieffektivitet.

Drastiskt minskad energiförbrukning

Slutet på bevis på arbete kommer därför att inleda en era av ett Ethereum som är både mer miljövänligt och mer hållbart, eftersom det inte längre kommer att vara nödvändigt att använda galen energi för att bryta block. Övergången till Bevis på insats borde verkligen minska Ethereums energiförbrukning med 99%, enligt blockchain-tjänstemän.

Beviset på insats kommer med andra ord att minska Ethereum-relaterad energiförbrukning från 112 terawattimmar per år till… 0,01 terawattimmar per år. Som jämförelse förbrukar Bitcoin idag 200 TWh varje år och YouTube-plattformen mer än 244 TWh.

Det är en riktig grön revolution som börjar för krypto. Förutom bättre energieffektivitet kommer minskningen av inträdesbarriärer att uppskattas (inget behov av galen hårdvara för att kunna skapa nya block), ökningen av antalet noder i nätverket och bättre stöd för fragmenterade kedjor, som Ethereums tjänstemän förklarar.

Källor: Ethereum.org, BBC

Relaterade Artiklar

Back to top button