Enkla frågor: Vad är FAT32 och varför är det användbart?

Om du någonsin har använt en Windows-dator eller en lagringsenhet som t.ex USB(USB-minne) – enhet eller SD-kort(SD-kort), det är nästan omöjligt som du inte har hört talas om FAT32 . Det är ett av de mest populära filsystemen som någonsin använts på alla typer av lagringsenheter. Om du vill veta mer om hans historia, syfte och användning(syfte och användningsområden), läs vidare. I den här artikeln talar vi om FAT32 :

Vad är FAT32?

FAT32 – detta är filsystem,(filsystem) som används för lagringsenheter, och filsystem(filsystem) är sätt att organisera lagring på enheter som hårddiskar, fast tillstånd(SSD)-enheter, minneskort, microSD-kort, etc. FAT32 är också en förkortning för Filallokeringstabell 32, och del 32 i dess titel kommer från det faktum att FAT32 använder 32 bitar av data för att identifiera kluster av data på lagringsenhet(lagringsenhet) .

När och av vem uppfanns FAT32?

FAT32 – detta är filsystem(filsystem), introducerades först till världen 1996 av företaget Microsoft vem använde den i MS-DOS 7.1 och Windows 95OSR2 . FAT32 står näst på tur efter FAT16 och FAT(FAT16 och FAT). Första FAT filsystem(FAT-fil) utvecklades och användes ursprungligen 1977. Dess syfte var att användas på disketter, men med utvecklingen av datorteknik blev det snart standardval(standardval) och för att formatera hårddiskar.

FETT och dess derivat, inklusive FAT32 var de mest populära filsystemen som används av datorer DOS ( diskoperativsystem(Diskoperativsystem) och Windows från 1980-talet fram till 2000(år 2000). FAT32 började förlora sin betydelse 2001, när den lanserades Windows XP som standard NTFS men inte FAT32.

Idag är FAT32 fortfarande ett av de mest populära filsystemen i världen. värld(världen idag) eftersom det fortfarande används i stor utsträckning för att formatera alla typer av lagringsenheter.

Fördelar med att använda FAT32

FAT32(FAT32) har sina fördelar, annars hade den inte levt så länge. Men idag är de enda viktiga fördelarna med att använda FAT32 är:

 • Den är kompatibel med ett stort utbud av enheter: smartphones, surfplattor, datorer, digitalkameror, spelkonsoler, övervakningskameror och så vidare.
 • Den är också kompatibel med nästan alla operativsystem som släpptes från 1995 till idag. FAT32 arbeta med Windows 95 OSR2 , Windows 98 xp, Perspektiv , Windows 7 8 och 10. macOS och Linux(MacOS och Linux) stöder det också.

Nackdelar med att använda FAT32

Det finns flera allvarliga nackdelar med att använda FAT32 på dina enheter:

 • FAT32 kan bara fungera med filer som är mindre än 4 GB.

 • FAT32 fungerar endast med partitioner med en maximal kapacitet på 8 TB.

 • Om du har en enhet formaterad i FAT32 du får inga dataskydd(dataskydd) i fall strömförlust(strömförlust).
 • Fil systemet (filsystem)FAT32 har inga inbyggda funktioner filkomprimering.(filkomprimering)
 • FAT32 är inte utformad för säkerhet och inkluderar inte inbyggda krypteringsfunktioner. Om du vill kryptera filer på en enhet formaterad med FAT32 måste du använda tredjepartsverktyg för detta.

FAT32

FAT32 snabbare(FAT32) eller långsammare än NTFS ?

FAT32 också något långsammare än NTFS vilket är det mest använda filsystem(filsystem) på enheter Windows . För att jämföra faktisk hastighetsförsämring använde vi flera lagringsenheter och mätte deras läs-/skrivhastighet med CrystalDiskMark . Lagringsenheter vi använde:

 • Samsung NVMe M.2 PCI Express X4 SSD(Samsung NVMe M.2 PCI Express X4 SSD) 256 GB installerad i vår Lenovo Legion Y520 bärbar dator(Lenovo Legion Y520 laptop) (märkt nummer ett(nummer ett) ),
 • SATA III SSD Samsung 750 (SATA III Samsung 750) EVO(EVO SSD) 250 GB kapacitet (märkt nummer 2(nummer 2) ),
 • Kingston DataTraveler microDuo 3C (markant nummer 3(nummer 3) ),
 • järnnyckel D300(IronKey D300) (märkt nummer 4(nummer 4) ) och
 • SanDisk Ultra Fit (märkt med nummer 5).

I skärmdumpen nedan kan du se hastigheterna vi mätte när vi formaterade dessa enheter med hjälp av FAT32 .

FAT32

Här är hastigheterna vi fick när vi formaterade samma enheter i NTFS :

FAT32

När du tittar på dessa resultat kan du se att båda SSD:erna (märkta 1 och 2) var långsammare att läsa data från filsystem (filsystem)FAT32 . Liknande resultat erhölls vid registrering av data. Vi kan också observera samma trend med IronKey D300 (markant nummer 4(nummer 4) ) och med SanDisk Ultra Fit (märkt nummer 5(nummer 5) ), som också var långsammare att läsa data vid användning FAT32 istället för NTFS .

Vi kom fram till att användningen FAT32 bäst när du behöver korskompatibilitet mellan olika enheter och operativsystem. Men om du behöver snabbhet, FAT32 är inte det bästa valet. För detta NTFS bättre, speciellt på SSD:er där läshastigheterna är lite snabbare jämfört med det gamla filsystemet FAT32.

Använder du FAT32?

Det är högst osannolikt att du inte har upplevt minst en gång i ditt liv kör,(lagringsenhet) formaterad med FAT32. Anledningen till dess popularitet och livslängd är korskompatibilitet mellan enheter från olika tillverkare och mellan olika operativsystem. För att vara ärlig, det är den enda anledningen till att du fortfarande kan använda FAT32 . Innan vi stänger den här guiden är vi nyfikna på att veta om du fortfarande använder den och på vilka lagringsenheter. Dela dina tankar och erfarenheter med FAT32 i kommentarerna nedan.

Om du någonsin använt en Windows-dator eller en lagringsenhet som ett USB-minne eller ett SD-kort är det nästan omöjligt att du inte har hört talas om FAT32. Det är ett av de mest populära filsystemen som någonsin använts på lagringsenheter av alla slag. Om du vill lära dig mer om dess historia, dess syfte och användningsområden, läs vidare. I den här artikeln talar vi om FAT32:

Vad är FAT32?

FAT32 är ett filsystem som används för lagringsenheter, och filsystem är sätt att organisera lagring på enheter som hårddiskar, SSD-enheter, minnesstickor, microSD-kort och så vidare. FAT32 är också en akronym för Filallokeringstabell 32, och den 32 delen av dess namn kommer från det faktum att FAT32 använder 32 bitar av data för att identifiera datakluster på lagringsenheten.

När uppfanns FAT32 och av vem?

FAT32 är ett filsystem som först introducerades för världen 1996 av Microsoft, som använde det i MS-DOS 7.1 och Windows 95OSR2. FAT32 är nästa i raden efter FAT16 och FAT. Det ursprungliga FAT-filsystemet designades och användes från början redan 1977. Dess syfte var att användas på disketter, men med datorteknikens framsteg blev det snart standardvalet för att formatera hårddiskar också.

FAT och dess derivat, inklusive FAT32, var de mest populära filsystemen som använts av DOS (Disk Operating System) och Windows-datorer sedan 1980-talet och fram till år 2000. FAT32 började tappa i betydelse 2001, när Windows XP lanserades, vilket använde NTFS istället för FAT32 som standard.

FAT32 är fortfarande ett av de mest populära filsystemen i världen idag, eftersom det fortfarande används i stor skala för att formatera alla typer av lagringsenheter.

FAT32

Fördelarna med att använda FAT32

FAT32 hade en del bra saker med sig, annars hade den inte klarat av att leva så länge. Men de enda viktiga fördelarna med att använda FAT32 idag är:

 • Den är kompatibel med ett stort utbud av enheter: smartphones, surfplattor, datorer, digitalkameror, spelkonsoler, övervakningskameror och så vidare.
 • Det är också korskompatibelt med nästan alla operativsystem som lanserades sedan 1995 och fram till nu. FAT32 fungerar med Windows 95 OSR2, Windows 98, XP, Vista, Windows 7, 8 och 10. MacOS och Linux stöder det också.

Nackdelarna med att använda FAT32

Det finns några allvarliga nackdelar med att använda FAT32 på dina enheter:

 • FAT32 kan bara fungera med filer som är mindre än 4 GB stora.

 • FAT32 fungerar endast med partitioner med en maximal kapacitet på 8 TB.

 • Om du har en enhet som är formaterad i FAT32du får inget dataskydd vid strömavbrott.
 • De FAT32 filsystemet innehåller inga inbyggda filkomprimeringsfunktioner.
 • FAT32 har inte utformats för att vara säkert och inkluderar inte några inbyggda krypteringsfunktioner. Om du vill kryptera filer på en FAT32 formaterad enhet måste du använda verktyg från tredje part för det.

FAT32

Är FAT32 snabbare eller långsammare än NTFS?

FAT32 är också något långsammare än NTFS, som är det mest använda filsystemet på Windows-enheter. För att jämföra den faktiska hastighetsminskningen använde vi några lagringsenheter och mätte deras läs-/skrivhastighet med CrystalDiskMark. Lagringsenheterna som vi använde är:

I skärmdumpen nedan kan du se hastigheterna som vi mätte när vi formaterade dessa lagringsenheter med FAT32.

FAT32

Här är hastigheterna vi fick när vi formaterade samma enheter med hjälp av NTFS:

FAT32

Genom att titta på dessa resultat kan du se att båda solid state-enheterna (representerade av siffrorna 1 och 2) var långsammare att läsa data från en FAT32 filsystem. Resultaten var liknande när man skrev data. Vi kan också se samma trend med IronKey D300 (representerad av nummer 4) och med SanDisk Ultra Fit (representerad av nummer 5), som också var långsammare med att läsa data vid användning FAT32 istället för NTFS.

Vi drar slutsatsen att använda FAT32 är bäst när du vill ha korskompatibilitet mellan olika enheter och operativsystem. Men om du vill ha snabbhet, FAT32 är inte det bästa valet du kan göra. För det NTFS är bättre, särskilt på solid state-enheter, där läshastigheterna är ganska mycket högre jämfört med de gamla FAT32 filsystem.

Använder du FAT32?

Det är högst osannolikt att du inte snubblade över en lagringsenhet som formaterats med hjälp av FAT32 minst en gång i ditt liv. Anledningen till dess popularitet och långa livslängd är denna korskompatibilitet mellan enheter från olika tillverkare och mellan olika operativsystem. För att vara ärlig är detta den enda anledningen till varför du kanske fortfarande vill använda FAT32. Innan vi stänger den här guiden är vi nyfikna på om du fortfarande använder den och på vilken typ av lagringsenheter. Dela dina tankar och erfarenheter med FAT32i en kommentar nedan.